KoDren

Switch to desktop

Saveti za negu kože po hladnom vremenu

nega kože zimi

Za mnoge ljude, hladni zimski dani donose mnogo više od samo rumenih obraza. Donose i neprijatnu suvoću kože lice, ruku i stopala. Kod nekih ljudi je problem još gori i veći i koža im je toliko suva da puca i peruta se, a neki čak dobijaju i ekceme.

Ukoliko i vi imate slične probleme, evo šta biste mogli da uradite kako biste se ih se rešili, ili ih, pak, ublažili.

1. Potražite savet specijaliste

Ukoliko odete u lokalnu apoteku, biće teško da nađete nekoga ko će vam dati dobar savet. Zbog toga je izuzetno bitno da posetite dermatologa bar jednom u životu. Takav specijalista može da analizira vaš tip kože, da vas posavetuje u vezi sa tretiranjem kože i da vam da savete koje proizvode bi trebalo da koristite. To ne mora da znači da ćete morati da potrošite čitavo bogatstvo da bi vaša koža bila zdrava. Ono što je bitno jeste da vaša koža reaguje pozitivno na proizvod.

2. Hidrirajte kožu više

Možda ste našli hidratantnu kremu koja vam sasvim odgovara na proleće i u leto. Ali kako se vremenske prilike menjaju, tako bi trebalo i vaša rutina kada je u pitanju vođenje računa o koži. Nađite hidratantnu kremu na bazi ulja, s obzirom na to da će ono stvoriti zaštitni sloj koji zadržava više vlage od obične kreme ili losiona. Međutim, birajte pažljivo ulja jer nije svako odgovarajuće za lice. Odlična ulja su ulje avokada, mineralno ulje, ulje jagorčevine i bademovo ulje.

Preporučujemo POMADA zimsku kremu

3. Nanesite kremu za sunčanje

Krema za sunčanje nije potrebna samo leti. Zimsko sunce, u kombinaciji sa odsjajem snega, takođe može da ošteti vašu kožu. Nanosite kremu visokog faktora na lice i ruke bar pola sata pre izlaska. Ukoliko ostajete napolju duže, onda ponovo nanesite kremu.

4. Pomozite svojim rukama

Koža na vašim rukama je mnogo tanja nego na velikom broju delova tela. To znači da je teže da vaše ruke ostanu neoštećene, naročito za vreme hladnog, suvog vremena. Ovo može dovesti do svraba i pucanja kože. Nosite rukavice kada izlazite, a ako morate da nosite vunu kako bi vam bilo toplo, prvo obucite tanku pamučnu rukavicu kako biste izbegli iritaciju koju može da izazove koža.

5. Izbegavajte mokre čarape i rukavice

Mokre i vlažne rukavice i čarape mogu iziritirati vašu kožu i izazvati svrab, pucanje kože, rane, pa čak i ekceme.

6. Postavite ovlaživač vazduha

Centralno grejanje, kao i brojni drugi sistemi grejanja izbacuju vreo vazduh u naše domove i kancelarije. Ovlaživači vazduha izbacuju vlagu što pomaže da se spreči isušivanje vaše kože.

7. Podmažite stopala

Iako su osvežavajući losioni za stopala leti odlična stvar, zimi vam je potrebno nešto mnogo jače. Pokušajte da nađete losione koji sadrže vazelin ili glicerin. I koristite eksfolijante za uklanjanje mrtve kože, što će pomoći vašoj koži da brže postane hidrirana.

8. Izbegavajte grube maske

Ukoliko je vaša koža lica nepodnošljivo suva, izbegavajte da koristite grube maske i preparate na bazi alkohola, koji mogu da uklane ulje sa vašeg lica koje vam je od vitalnog značaja. Umesto toga, pokušajte da nađete mleko za čišćenje lica ili blagu penu bez alkohola sa kojom ćete očistiti lice i hidratirati kožu. I nemojte ih koristiti suviše često.

9. Ne tuširajte se vrelom vodom

Svi se slažemo sa tim da vrela kupka zvuči sjajno posle celog dana provedenog napolju po zimi. Ali intenzivna vrućina ili pretopla kupka zapravo slamaju lipidne barijere vaše kože, što može dovesti do gubitka hidriranosti. Mlaka voda je sasvim odgovarajuća, kao i kraće ostajanje pod tušem, odnosno u kadi.

Mlaka kupka sa sodom bikarbonom može vam pomoći da olakšate svrab suve kože. Isto vam može pomoći i nanošenje hidratantne kreme. Ako ništa od toga ne pomogne, obavezno se konsultujte sa dermatologom, kako se ne bi stvorio veći problem.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version