KoDren

Switch to desktop

Arganovo ulje – za šta je sve dobro?

arganovo ulje

Poznato po kozmetičkim, lekovitim i hranljivim svojstvima, arganovo ulje se koristi vekovima, ali od nedavno je sve češće u upotrebi i sve poznatije.

Nastaje od semena stabla argana, od kog se prozvode dve vrste ulja argana: onaj koji se koristi u ishrani i onaj koji je namenjen u kozmetičke svrhe. U lekovite svrhe upotrebljava se hladno ceđeno arganovo ulje koje pruža odličnu prevenciju od nastanka kardiovaskularnih bolesti, pospešuje cirkulaciju, snižava nivo holesterola u krvi i jača odbrambeni sistem organizma.

Kao antioksidans sačinjava vitamine E i C. Ovi vitamini čine kožu zdravom, ukloniće njenu suvoću, daće joj prelep izgled, pa će vam tako umanjiti vidiljivost i nastanak strija. Zbog masnih kiselina ulepšaće vam ten. Umanjiće vam opekotine i ožiljke, pa je stoga odličan kod osoba koje se previše izlažu suncu bez zaštitnog faktora.

Odlično utiče i na nokte. Usporava starenje, daje koži elestičnost, a isto tako odlično utiče protiv bora. Pre šminkanja dobro je naneti arganovo ulje, jer kožu hidrira i čini ostale blagodati po nju. Isto tako, kada uradite brijanje ili depilaciju, možete bez problema naneti ovo ulje, jer će upaljenu kožu umiriti, i smanjiti iritacije.

Što se tiče poremećaja uravnoteženog funkcionisanja kože, arganovo ulje će vam pomoći da regulišete lučenje sebuma (ukoliko se dva puta nedeljno utrlja u koren kose i ostavi da deluje preko noći oslobodice kozu glave od perutanja i drugih problema). Isto tako će i kod problema sa ekcemom i psorijazom, probleme ublažiti i izlečiti. A pošto utiče na sebum, masnu kožu i regulišu ph kože, na taj način će onda smanjiti i pojavu akni. Takođe se koristi i kod nege kože kod novorođenčeta.

Arganovo ulje, kako kožu tako i kosu odlično hidrira. Kosa će vam biti elastična, brže će rasti, jer ulje ulazi u dlaku i tako podstiče sve dobrobiti. Ovo ulje će omogućiti vašoj kosi da bude glatka, sjajna i meka. Ukloniće vam i perut, a i koristiće vam protiv saboreje i dermatitisa. Najbolje je naneti ga na vlažnu kosu nakon pranja. Arganovo ulje kosu štiti i brzo oporavlja od štetnih vremenskih uslova, od uticaja hemikalija, feniranja, čak će i produžiti boju farbane kose i sprečiti oštećenja od farbane kose. Takođe, arganovo ulje će sprečiti i umanjiti stanjivanje i cvetanje vrhova kose, jer je bogato omega masnim kiselinama (omega 3 i omega 9). Ukrotiće vam kovrdže, a i lakše ćete rukovati kosom. Čak vam je ovo ulje i odlično rešenje za oblikovanje kose. A inače ga možete koristiti i kao masku za kosu, kako biste njegovu učinkovitost iskoristili maksimalno.

Arganovo ulje možete koristiti u svakodnevnoj nezi, bez obzira na tip kože. Preporuka je za negu lica dodate nekoliko kapi arganovog ulja vašoj hidratantnoj kremi ili ga samog nanesete na kožu pre spavanja. A što se tiče nege tela, preporučuje se da se koristi isto kao svaki losin ili krema za telo. Dakle, nakon kupanja ili tuširanja na vlažnu kožu nežno umasirajte ulje. U slučaju da želite da napravite prirodan piling, samo ćete arganovo ulje pomešati sa morskom soli, I eto fantastičnog pilinga za vašu kožu. Isto tako, ovo ulje možete koristiti za masaže, jer opušta mišiće. Isto tako, vam može pomoći ukoliko imate problema sa slabim i krhkim noktima, a uz to će i nahraniti kožu te učiniti vaše ruke nežnim i glatkim (preporuka je naneti ulje pre spavanja na vlažne ruke, utrljati temeljno u kožu i nokte da bi ulje učinkovito delovalo tokom cele noći).

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version