KoDren

Switch to desktop

Upotreba i koristi ulja divlje ruže

ulje divlje ruže

Kada govorimo o ulju divlje ruže tada zapravo mislimo na ulje šipka, koje pripada porodici ruža, odlikuje se jakim mirisom i tamno crvenom bojom. Ovo ulje sadrži najmanje 80% esencijalnih masnih kiselina, ali i omega 6 i omega 9 kiseline, koje su zapravo neophodne našem organizmu, ali ih organizam ne proizvodi.

Zahvaljujući ovim kiselinama, ružino ulje ima sposobnost da regeneriše kožu i kosu, obnovi ćelije i utiče na rast novih ćelija. To je razlog što se ovo ulje sve više koristi u kozmetici za negu i zaštitu kože.

Ima više vrsta ulja divlje ruže (rosehip oil) i u zavisnosti od proizvođača može sadržati različite supstance i dodatke, ali svako ulje divlje ruže mora imati u sebi linoleumsku kiselinu (omega 6 i omega 9 kiseline), oleinsku kiselinu, likopen, beta-karoten i vitamin A. Sve zajedno doprinosi očuvanju kože i njenoj zaštiti.

Bogato je vitaminom A – ovaj vitamin je pokazao odlične rezultate u obnavljanju ćelija kože, naročito ćelija oštećenih na suncu, a to su ćelije koje se nalaze na licu. Kada se ćelija izloži suncu dolazi do pucanja kolagenih vlakana u njima koje je teško obnoviti bez pomoći retinola i vitamina A. Upravo zato je ovo ulje najbolji prirodni lek nakon sunčanja.

Sprečavanje oštećenja tokom sunčanja – kada govorimo o sunčanju, dobro je naglasiti da ulje divlje ruže, zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama i vitaminu A pokriva kožu zaštitnim slojem, što pomaže u sprečavanju stvaranja opekotina i pucanja kapilara ispod kože (rozacea). Na sličan način ovo ulje se može koristiti i u lečenju rozacee ili kao dopuna klasičnim tretmanima.

Prepuno je antioksidansima – ulje divlje ruže dokazano ima velike količine antioksidantnih supstanci, među kojima se ističe likopen i beta karoten. Upotrebom ovog ulja koža se može podstaći da se sama brani od slobodnih radikala, koje stvara savremeni način života.

Smanjuje ožiljke i bore – upravo je regeneracija ono što čini suštinu delovanja ovog ulja. Zahvaljujući sastojcima koji pomažu obnavljanju ćelija kože ovo ulje se može koristiti u tretmanima za smanjivanje bora, jer potpomaže stvaranje novih ćelija i popunjavanje brazdi nastalih kao bore. Osim toga, ovo ulje pomaže stvaranju vlakana i kolagena, što sprečava stvaranje novih bora i sušenje i perutanje kože. Sve zajedno povećava elastičnost kože i njeno obnavljanje i podmlađivanje. Slično je dejstvo i na ožiljke, gde osim regeneracije i obnavljanja oštećenih ćelija pomaže i u sprečavanju upale na koži i infekcija. Velike koristi imali su pacijenti koji su ga koristili protiv akni i bubuljica, kao i smanjivanju ožiljaka nakon njih. Povoljno dejstvo primećeno je i kod trudnica kada je korišćeno u sprečavanju nastanka ožiljaka i strija.

Upotreba ovog ulja je veoma jednostavna i zahteva od vas jedino da nakapate 2-3 kapi na mesto koje tretirate dva puta dnevno i nežno utrljate u kožu. Kozmetičari tvrde da već nakon 2 nedelje možete očekivati vidljive rezultate, a nakon mesec dana i prve rezultate kada su u pitanju oštećenja kože. Ukoliko koristite na licu, stavljajte ga na lice nakon čišćenja i obavezno i ujutru i uveče. Na taj način će se koža mirno regenerisati preko noći a ulje će delovati lagano i u najdubljim delovima kože. Nije potrebno čak ni koristiti noćnu kremu, jer ovo ulje čini mnogo više za kožu nego bilo koji kozmetički preparat. Isto to ponovite i ujutru, kada se može naneti pre šminke. Ružino ulje možete koristiti i kod beba, kako biste sprečili i lečili pelenski osip i to na isti način, nakapanjem par kapi ulja i utrljavanjem u kožu. Zbog svog anti-upalnog dejstva vrlo brzo ćete primetiti rezultate.

Ulje divlje ruže je važno sačuvati od jake svetlosti, toplote i vazduha, ali nije neophodno čuvati ga u frižideru. Dovoljno je staviti ga na tamno mesto u kupatilu, najbolje u ormariću, dobro zatvoren u tamnoj bočici i u kutiji. Jedino je u letnjim mesecima možda neophodno staviti ga u ostavu ili tamni podrum, zbog visokih temperatura.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version