KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Vitamin E - za zdravlje vaše kože

vitamin E

Naš organizam stvara antioksidanse koji su u stalnoj borbi protiv slobodnih radikala. Kada se stvori neravnoteža između njih dolazi do oksidativnog stresa, tačnije dolazi do potenciranja stvaranja slobodnih radikala u organizmu. Naš organizam se može izboriti putem unosa odredjenih namirnica tj. kroz pravilnu ishranu.

Ključni antioksidansi su: vitamin C, vitamin E, betakaroten (vitamin A) i selen. Osim njih, još su tu likopen, lutein, cink, koenzin Q.

Danas ćemo pričati o jedno od ovih najvažnijih. Reč je o vitaminu E koga mnogi nazivaju i “eliksirom mladosti”.

Nije ni čudo što ga mnogi tako nazivaju jer je vitamin E izuzetno jake antioksidantne moći. Glavni povod je njegovo delovanje na lipidne membrane ćelija. Vitamin E je zadužen za zaštitu LDL-a (lipoprotein male gustoće) od oksidacije. Ovaj vitamin ćete naći u širem spektru namirnica. Nalazi se u biljnim uljima (suncokretovo, palmino, maslinovo), koštunjičavom voću, ali i u mangu, papaji. Veoma ga puno ima u uljima od kukuruznih i pšeničnih klica, u bademima, kikirikiju, a jaja,  i  mleko se podrazumevaju kao resursi ovog vitamina. Na primer, vitamin E sa selenom sprečava oksidaciju masnih kiselina.

Iako sam vitamin E nije naročito toksičan, savetuje se da se ne preteruje sa njegovim unosom, jer može doći i do negativnih reakcija. Dnevna doza prirodnog E vitamina, odnosno onoga koji se unosi putem ishrane je 15 miligrama. Ako unosite sintetički spravljen vitamin E u vidu tableta, preporučena dnevna doza je dosta veća i razlikuju se preporuke proizvođača.

Pošto se smatra jednim od najboljih prirodnih antioksidanata, vitamin E važi kao odlično sredstvo za negu lica i kože, ali i za negu kose, posebno u slučajevima kada je ona oštećena i sklona krzanju. Pored toga što pomaže zaštiti kože od negativnog UV zračenja, unos vitamina E obezbeđuje i zaštitu kompletnog organizma.

Odlično utiče protiv starenja kože, jer pošto koža prirodno stari, tada se smanjuje proizvodnja kolagena, što dovodi do smanjenja elastičnosti i čvrstoće kože. Redovitom upotrebom vitamina E koža se može znatno pomladiti (smanjiće se bore, koža će biti mekša i zategnutija).

Čest problem sa kožom su pigmentacijske fleke (po telu ili licu). Uzroci za njihov nastanak su različiti od uticaja slobodnih radikala, problema sa jetrom do prouzrokovanja ubrzanog starenja zbog nekog drugog razloga. Ipak, ako ulje - vitamin E stavite na fleku na vašoj koži, tada ćete poboljšati regeneraciju kože i na taj način će krenuti fleka da bledi. Ista je stvar i sa opekotinama  koje su vam nastale od sunca jer identično utiče na epiderm.

Takođe, možete ga koristiti i za oporavak ožiljaka na koži. Ulje vitamin E je odličan univerzalni čistač (tonik) za lice koji je namenjen za sve tipove kože, a takođe će vam poslužiti kao odličan tretman za bore oko očiju. Naime, i pored toga što će vam koristiti za negu kože oko očiju i za ublažavanje njenih sitnih bora, on će vam poslužiti i kao odličan skidač šminke. Dakle, pored zdravstvene nege kože, on je odličan i u praktičnom segmentu.

Leči kožna oboljenja kao sto su psorijaza, ekscemi, herpes, čak i ispucala usta ili kožice oko noktiju. Dovoljno je da ga mažete dva puta dnevno ako imate ova kožna obolenja. Odličan je protivnik i strijama. Istraživanja su pokazala da se redovnim mazanjem vitamina E strije povlače tj. blede.

I na kraju, ne morate se bojati od deficita ovog vitaimina i potencijalnih poremećaja u organizmu, jer nedostatak vitamin E se veoma retko javlja (ishranom se uvek održava).

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg