KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Koristi folne kiseline pre i tokom trudnoće

folna kiselina

Ako planirate porodicu, zdrava ishrana i uključivanje ključnih hranljivih sastojaka su od vitalnog značaja. Ishrana je jedan od odlučujućih faktora u planiranju trudnoće. Većina doktora danas preporučuje zdrav životni stil, pa samim tim i zdravo i pravilno hranjenje, kako bi telo prošlo kroz prirodan proces začeća lako.

Uloga folne kiseline u trudnoći je bitna i zato je preporučljivo piti je čak i pre začeća. Stručnjaci kažu da je uzimanje prenatalnih vitamina zajedno sa 400 mikrograma folne kiseline svakog dana pre i tokom trudnoće od velikog značaja.

Folna kiselina je jedan od vitamina B koji se može naći u zelenom povrću, voću, pasulju i grašku. Sintetička forma ovog vitamina se koristi u vidu suplemenata, odnosno dodataka ishrani. Ova kiselina deluje tako što pomaže telu da proizvede i održi nove ćelije. Na primer, formiranje crvenih krvnih zrnaca zavisi od adekvatnih količina ovog vitamina. Još jedan dokaz da je ovo izuzetno bitan vitamin B kompleksa jeste i to što njegov nedostatak može dovesti do anemije kako kod odraslih, tako i kod dece.

Ono što je ključno kako za (buduće) trudnice, ali i sve ostale žene jeste i istraživanje ženske bolnice iz Bostona koje je na osnovu medicinskih izveštaja 150.000 žena starosti od 23 do 70 godina, u trajanju od osam godina, pokazalo da su sve one žene koje su uzimale folnu kiselinu imale manji rizik od stvaranja visokog krvnog pritiska.

Brojna istraživanja su pokazala da korišćenje suplemenata folne kiseline pre začeća znatno smanjuje mogućnost defekata kod novorođenčadi, poznatijih kao defekti neuralne tube, odnosno deformiteti kičme i mozga, kao što su spina bifida i anencefalija, tj. nepotpuno razvijen mozak. To je samo delić razloga zbog kojeg se ovaj suplement prepisuje trudnicama i onima koje to planiraju da budu.

Ne samo da je folna kiselina dobra za smanjenje rizika od defekata neuralne tube, već i pomaže da dete ne razvije srčane defekte ili zečju usnu.

Trudnicama je potrebna folna kiselina kako bi se podržao ubrzani rast placente i fetusa, a ovaj vitamin pomaže i u proizvodnji DNK. Podela ćelija i rast fetusa mogu da budu usporeni bez dodatne folne kiseline. Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje su imale manjak folne kiseline, dva do tri puta su imale veću mogućnost da se prevremeno porode, ili da novorođenče ima manju telesnu težinu od prosečne.

Preporučuje se da žene, bez obzira na to da li planiraju dete ili ne, unose oko 400 mikrograma ovog suplementa dnevno, dok bi trudnice trebalo da piju i do 600 mikrograma.

Hranu bogatu ovim vitaminom čine: voće i povrće, kao i njihovi sokovi, citrusi, pasulj, špargla, kikiriki, grašak, semenke suncokreta, avokado. Pored toga, neke hrana koja može biti obogaćena ovim vitaminom jeste pirinač, hleb, špagete i korn fleks, tačnije proizvodi sa žitaricama.

Neki od znakova da imate manjak folne kiseline su dijareja, anemija, gubitak apetita, gubitak telesne težine, slabost, bol u grlu, glavobolje. Ukoliko imate mali manjak ovog vitamina, možda nećete primetiti nikakve simptome, ali bez obzira na to, nećete dobijati dovoljno folne kiseline potrebne za rani razvoj embriona bebe.

U slučaju da ste nakon prve trudnoće rodili bebu sa defektom, neuralne tube, trebalo bi da se konsultujete koliko folne kiseline bi trebalo da pijete pre naredne trudnoće. Studije su pokazale da uzimanje većih doza folne kiseline, do četiri miligrama, najmanje mesec dana pre trudnoće i tokom prvog trimestra, smanjuju rizik od toga da imate još jednu problematičnu trudnoću i do 70 odsto.

Takođe, ukoliko se ispostavi da nosite blizance, vaš lekar vam može preporučiti i dozu od 1.000 mikrograma folne kiseline dnevno.

Folna kiselina u vidu dodatka ishrani nije skupa, lako je dostupna, za nju nije potreban recept i smatra se sigurnom za upotrebu. Međutim, bez obzira na to što se preporučuje svima, pogotovo trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću, savetujemo da se konsultujete sa svojim lekarom u vezi sa načinom doziranja i unosa ovog vitamina.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg