KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Ulje četiri lopova

ulje četiri lopova

U današnje vreme, kada smo preplašeni pred virusima i raznim mogućim infekcijama i zarazama, dobro zvuči ideja da postoji magično ulje koje rešava sve probleme. Ne samo da to ulje mora imati dejstvo na mikroorganizme, već mora biti jednostavno spravljeno od poznatih sastojaka. Jasno je i da ne sme biti štetno po organizam. Sve ovo ima ulje neobičnog imena i još neobičnije istorije.

 

Nekada su infekcije i epidemije bile daleko češće nego danas. Ovo što nam se sada čini kao neverovatna igra prirode, nekada je bila stvarnost. Zbog neznanja ali i potpuno drugačijeg načina života, epidemije kuge, kolere i brojnih drugih bolesti kosile su ionako slabo stanovništvo u Evropi.

Posebno strašna bila je kuga. Prenosile su je zaražene buve, kojih je, nažalost, bilo mnogo u nehigijenskim selima i kućama. Zbog toga su čitave nacije desetkovane, a činilo se da se bolest neće nikada iskoreniti. Veruje se da je tokom 17. veka, kada se najveća epidemija kuge dogodila, stanovništvo Evrope smanjeno možda i za polovinu.

Ono što su tada jedino znali to je da ne smeju da diraju zaražene i leševe pokojnika. Znali su da se bolest širi dodirom sa obolelim, pa su preduzeli sve mere zaštite. Jedna od tih mera je bacanje umrlih u velike jame i pokrivanje krečom. Jedino tako ubijali su bakterije i koliko-toliko sprečavali zarazu. Leševi su stajali na jednom mestu dok bi se pripremile nove grobnice i tokom tog čekanja niko nije ni pomislio da priđe gomili umrlih od zaraze.

Taman u to vreme, međutim, pojavila se priča o četvorici lopova koji su besramno pljačkali leševe umrlih od kuge. Mada je delovalo nestvarno, ljudi su počeli da pričaju priče o ne samo besramnim, već i veoma hrabrim i neuništivim lopovima koji su bez problema preturali po leševima i krali od njih dragocenosti. U trenutku kada nije bilo načina da se spreči zaraza, a čitave porodice umirale jedan po jedan, delovalo je nemoguće da se neko na taj način ponaša. I kako su uopšte uspevali da se sačuvaju zaraze?

Odgovor su dali oni sami kada su uhapšeni. Tvrdili su da im je travar spravio posebno ulje koje je sprečavalo infekciju. Ulje je štitilo od svih bakterija i zaraza i, očigledno i od najteže od njih, kuge. Tako je magično ulje i dobilo ime, a njegova receptura ostala je popularna i do danas. Šta više, zbog svog jednostavnog sastava i lako dostupnih sirovina, ulje možete kupiti i danas i to u svakoj prodavnici zdrave hrane.

Sastav ulja zapravo čine ulja koja su dokazano jaka protiv infekcija, bakterija, upala, gljivica i ostalih mikroba. Dovoljno je samo pomešati ih u pravoj razmeri i koristiti tako da ne štete organizmu. A sastav je takav da ne samo da štiti, već je i veoma lepog, mada intenzivnog, mirisa.

Recept za ulje četiri lopova sadrži:

  • Ulje karanfilića – 80 kapi
  • Ulje limuna – 70 kapi
  • Ulje kore cimeta – 40 kapi
  • Ulje eukaliptusa – 30 kapi
  • Ulje ruzmarina – 20 kapi
  • Ulje čajevca – 10 kapi

Umesto čajevca možete upotrebiti i ulje lavande ili kedrovine jer imaju slično dejstvo. Kada se pomeša, ulje dobija svoje pravo dejstvo, a po sastavu možete videti i da je veoma prijatnog ukusa. Treba zapamtiti da je ovo ulje veoma jako za kožu i sluzokožu, pa se preporučuje mešanje sa nekim baznim uljem ili vodom, ukoliko se pije.

Ne samo da ulje četiri lopova ima antibakterijsko dejstvo, veruje se da ima i antivirusno i antiupalno, a može smanjiti i bol. Otuda je upotreba višestruko preporučena. Možete ga uzimati kod upale grla, gde se grgolji rastvor kapi ulja sa kašikom vode. Ukoliko imate slabe desni i paradentozu, ovo ulje možete mazati ujutru i uveče. Dobro je i protiv glavobolje, gde je dovoljno samo utrljati u slepoočnice. Neki smatraju da se može mazati i na kosti, kod preloma ili artritisa jer prodire u kožu. Konačno, možete mazati na groznice, afte i bradavice.

Ne zaboravite da ulje u svakom slučaju razmutite sa vodom i to najmanje kap na kašiku vode. Čak i ako vode ima više, to će samo smanjiti dejstvo ulja, ali će ono i dalje biti korisno. U slučajevima kada se nanosi na kožu a pogotovo na sluzokožu, ulje se meša sa baznim uljem u sličnoj razmeri – kap na kašiku ili čašicu baznog ulja.

Može se koristiti i  za čišćenje kuće. Ulje možete dodati u razmeri kap na 30 ml vode i koristiti za ribanje površina. Ne samo da ćete uništiti sve bakterije, već ćete dobiti i prijatan miris. Neki smatraju da samo upotrebom ovog ulja u osveživaču prostorija značajno se doprinosi smanjenju bakterija i mikroorganizama u prostoriji. Dobra strana je da njegov miris deluje veoma prijatno, pa je svakako dobro upotrebiti ga i u ove svrhe.

Ko bi rekao da četvorica lopova mogu napraviti ovakvu revoluciju u upotrebi ulja. Danas, srećom, ulje koristimo u daleko prijatnijim uslovima i na bolji način.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg