KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Pranajama - tehnike disanja

vežbe disanja pranajama

Pranajama (Pranayama = prana (životna, vitalna energija) i yama (kontrola)) su određene tehnike koje stimulišu životnu energiju kako bi je povećali i doveli do kontrole kojoj teče prana u telu svakog od nas. Dakle, njen cilj je pored buđenja prane u telu da organizam održava zdravo tj. uravnoteženo zdravlje tela i uma, kako bismo postali što funkcionalniji i svestiniji svih nivoa našeg bića tj. našeg postojanja.

 Disanje kao ključna kategorija života pojedinca koja je odgovorna za sveopštu vitalnost i zdravlje stoga je neohodno pravilno disati, takoreći, naučiti pravilno disati. Ovim tehnikama disanja uticaćete i na unutrašnje organe u najpozitivnijem smislu. Pravilnom pranajama disanju mogu vas podučiti sertifikovani učitelji (jogini) kako biste sa punom efektivnošću znali da primenjujete i dovedete u balans sveopšte funkcionisanje svih nivoa organizma, jer dovođenjem kiseonika u krv i uticaj na naš fiziološki aspekt pored toga i ono više od ostalih sadržaja koje udišemo (kada pravilno dišemo) je ta “prana” (životna energija).

Sama procedura pred vežbanje pranajame počinje pročišćenjem nosnih puteva, a najbolje vreme za pranajamu je rano ujutru ili po zalasku sunca. Kada je početak dana, “rađanje” Sunca, zbog pročišćenijeg jutarnjeg vazduha prana se lakše kreće. Takođe, veoma je važno okruženje (gde radite pranajamu). Dakle, budite u čistom prostoru i u tišini. Potrudite se da do vas ne može doći ništa što vas može poremetiti, kako biste uspeli da pranajamu uradite sa što boljim fokusom, jer od toga važi i njena efikasnost.

Ova tehnika se izvodi praznog stomaka (dakle, nikako je nemojte raditi vremenski blizu obroka – barem tri sata posle obroka, a u slučaju da je obrok bio obiman potrebno je sačekati i do šest sati). Tek posle rada pranajame (najranije pola sata nakon) se može uzeti veoma lagan obrok.

U svim pranajama diše se kroz nos, osim u sitakari. Poze u kojima se primenjuju ove prakse disanja su: siddhasan, podmasan, vajrasan, sukhasan i ležeći polažaj (na ravnoj podlozi).

Proces pranajama disanja ima dve, tri ili četiri faze. Prva faza udaha je purak što se smatra udahom i izdahom bez pauze (tj. bez zadržavanja daha); dok je druga faza zadržavanja daha posle udaha antara kumbhak; treća faza je izdah tzv. recha; dok je četvrta faza bahya kumbhak. U disanju potpuni zastoj tj. zadržavanje daha bez napora (nezavisno kada je udah ili izdah u pitanju) zove se kevala kumbhak.

Vežbama disanja tj. namenskim pranajamama, strogo pod kontrolom stručnog lica, možete regulisati: krvni pritisak i neke srčane poremećaje, organizmu ćete dati osveženje i spremnost za fizičke i mentalne napore, pravilnu akvaciju organa apdomena, pročišćenje i regulacija rada sinusa, jačanje plućnog kapaciteta i organa disanja, i drugo.

Evo jedne osnovne i najjednostavnije vežbe disanja za početnike koji planiraju da uče i rade pranajamu. Reč je o osvešćivanju disanja i izoštravanju fokusa kako biste mogli lakše da naučite kompleksnije pranajama cikluse vežbi disanja koje će vam pokazati stručno lice. Naime, za početak dovoljno je da legnete na ravnu čvrstu podlogu i stavite dlanove na grudi i trbuh. Potom, svu pažnju prebacite na stomak i pratite kako vam se disanjem dlan na trbuhu podiže i spušta. Posle nekog vremena fokus prebacite na grudni deo i pratite kako vam se dlan na grudima podiže i spušta. Uz ovu vežbu ćete popraviti fokus, naučiti da osvašćujete dah tj. disanje i svakako osećaćete se celokupno bolje i mirnije. 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg