KoDren

Switch to desktop

Lekovita kurkuma i recept protiv prehlada i gripa

kurkuma med

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji. Od njenog korena radi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.

Taj začin je poznat širom sveta zahvaljujući svojim mnogostrukim lekovitim svojstvima. Ako slučajno vidite na etiketi proizvoda broj E100, nemojte se plašiti. To je prirodna boja kurkumin!

Lekovita svojstva kurkume

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova. Aktivni lekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin.  Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom vekova.  Već odavno je izvesno da kurkuma poseduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode.

Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba od raka do Alzheimerove bolesti. U ayurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i neguje organizam.

Kurkuma se koristi za...

    jačanje probave

    obnavljanje crevne flore

    smanjenje nadutosti

    čišćenje jetre i žuči

    normalizaciju menstruacije

    smanjenje upala kod artritisa

    čišćenje krvi

    stimulisanje rada metabolizma

    kožne probleme

    tegobe disajnih puteva

    protiv gljivica i bakterija

    protiv crevnih parazita

Kod nas je kurkuma bila potpuno nepoznata do kasnih godina 20. veka. Međutim, istraživanja sve više razotkrivaju lekoviti sastav i delovanje kurkume. Ovaj začin postaje sve popularniji ne samo u kuhinji, nego i kao dodatak ishrani.  Po nutritivnim vrednostima, kurkuma je bogat izvor gvožđa, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalijuma.

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma delotvorna u lečenju artritisa, dermatitisa i ekcema, goručice, infekcija, čira, bubrežnih i kamena u žuči.

Lek protiv gripa i prehlade

Ovaj recept jednostavno morate zapamtiti jer sezona gripa i prehlade nam je već neko vreme tu pred vratima ako već nije par puta gostovala.

Ovaj prirodni antibiotik ima snažno protivupalno delovanje koje osim što jača imunitet ubija bakterije i uzročnike bolesti. Za razliku od sintetičkih antibiotika koje možete kupiti u  apotekama ovaj lek ne izaziva neželjene efekte za vašu probavu i crevnu mikrofloru te je u potpunosti siguran za upotrebu.

Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava među kojma su protivupalno, antikancerogeno i antioksidantsko svojstvo.

Konzumacijom meda i kurkume poboljšavate probavu i povećavate broj dobrih bakterija u crevima.

Potrebni sastojci:

– 100 g sirovog meda

– 1 kašika kurkume u prahu

Pomešajte oba sastojka tako da se u potpunosti sjedine i ulijte ih u čistu teglu

Kako koristiti ovaj lijek?

Čim primetite prve simptome prehlade ili gripa lek uzimajte na sledeći način:

Prvi dan – uzmite pola žličice lijeka svakih sat vremena.

Drugi dan – uzmite pola žličice svaka dva sata.

Treći dan – uzmite pola žličice tri puta dnevno.

Poželjno je da lek ne gutate odmah nego ga ostavite u ustima da se istopi. Mnogi kažu da nakon tri dana uzimanja ovog lijeka svi simptomi nestaju, a radi lakše konzumacije možete ga dodati u toplo mleko ili čaj.

 

 

Delovi članka preuzeti sa: http://alternativa-za-vas.com/index.php/proizvodi/zacini/kurkuma-cudo-prirode

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version