KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Glutation – glavni antioksidans

izvori glutationa

Ukoliko ste redovan čitalac KoDren-a, sigurno ste se više puta susreli sa rečju antioksidans. Verovatno ste shvatili do sada da su oni odlični po vas i vaše zdravlje, a ako još niste u potpunosti sigurni šta su oni zapravo, pojasnićemo.

Antioksidansi su supstance koje sprečavaju štetne, ali i prirodne i uobičajene efekte fiziološkog procesa oksidacije u organizmu. To su hranljive materije kao što su vitamini i minerali, ali i enzimi, odnosno proteini koji učestvuju u brojnim hemijskim reakcijama. Oni su glavni činioci zdravlja, a čak i sprečavaju neka srčana oboljenja i određene vrste kancera.

Povećanje antioksidanasa u ishrani će vas svakako učiniti zdravijim, međutim, jedan je antioksidans koji se smatra „glavnim“, odnosno ključnim za održanje zdravlja. Taj antioksidans se naziva glutation.

Glutation se zapravo sastoji od tri aminokiseline i nalazi se u gotovo svakoj ljudskoj ćeliji. Njegovo prisustvo u organizmu je potrebno kako bi se održalo normalno funkcionisanje imunog sistema. Ima ključnu ulogu u umnožavanju limfocita, to jest ćelija koje su potrebne za razvoj efikasnog imunog odgovora.

Ono što je dobro jeste da ljudski organizam proizvodi sam glutation. Pak, loše vesti su da loša ishrana, zagađenje, toksini, lekovi, stres, starenje, infekcije, traume i radijacija prazne rezerve ovog antioksidansa u organizmu.

Na ovaj način je ljudsko telo podložno razlaganju ćelija usled uticaja oksidativnog stresa, slobodnih radikala, infekcija i raka. Takođe, jetra je preopterećena i oštećena, zbog čega ne može da vrši detoksifikaciju na način na koji bi to trebalo da čini.

Glutation je ključan iz jednostavnog razloga – on reciklira antioksidanse. Kada telo treba da se suoči sa slobodnim radikalima, oni se prenose od jednog vitamina do drugog, sve dok se oni ne „istroše“ i dok slobodni radikali ne dođu do glutationa koji će potom smanjiti štetu slobodnih radikala reciklirajući druge antioksidanse. Nakon što se ovo desi, telo će stvoriti novi zaštitni molekul glutationa i vratiće se u pređašnje stanje.

Međutim, to nije uvek slučaj. Ukoliko je telo pod prevelikim oksidativnim stresom ili ima previše toksina, glutation se u potpunosti prazni i ne može da štiti organizam od štete koju čine slobodni radikali, kao ni od infekcija ni raka. To vodi do daljeg oboljevanja i hroničnih bolesti.

Iz ovoga zaključujemo da je glutation i ključan za detoksifikaciju organizma, sve dok telo nije preopterećeno otrovima. U slučaju detoksifikacije, glutation nam pomaže tako što se toksini vezuju za njega i potom odlaze u stolicu i van našeg organizma.

Još jedna od ključnih uloga glutationa jeste u poboljšanju mentalne i fizičke funkcije. Povišeni nivoi glutationa smanjuju štetu nastalu u mišićim, smanjuju vreme oporavka, povećavaju snagu i izdržljivost, ali i menjaju metabolizam tako da se nekadašnja proizvodnja masti usmeri na razvoj mišića.

Iako se glutation stvara u našem organizmu, to ne znači da nastaje sam od sebe, već bi trebalo da mu pomognete da se ojača jer ćemo samo na taj način biti zdravi. Stoga vam u nastavku predstavljamo neke od načina da povećate nivoe glutationa u organizmu.

Jedite hranu bogati sumporom kao što su beli i crni luk, ali i brokoli, kelj, kupus i karfiol. Pored ovoga, možete piti bioaktivni whey protein jer je odličan izvor cisteina i gradivnih blokova aminokiselina potrebnih za sintezu glutationa.

Ono što dodatno povećava nivoe glutationa, te samim tim i jača imuni sistem i poboljšava detoksifikaciju jeste trening. Počnite lagano i povećavajte do bar 30 minuta dnevno radeći aerobne vežbe kao što su šetanje ili džogiranje. Isto tako vam može pomoći i trening sa opterećenjem, odnosno tegovima, dva do tri puta nedeljno u trajanju od 20 do 30 minuta.

Osim toga, trebalo bi i da unosite i vitamine i minerale kao što su vitamini B6, B12, C, E i mineralni kao što je selen. Ovo su sve sigurni i prirodni načni da unesete glutation u organizam i ne postoje zabeleženi slučajevi predoziranaj glutationom iz prirodnih sastojaka. Međutim, još nije poznato kako telo reaguje na sintetičke oblike glutationa u vidu pilula, te bi najbolje bilo da se držite prirodnih izvora ovog antioksidansa.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg