KoDren

Switch to desktop

Hipogonadizam – smanjen nivo testosterona

hipogonadizam

Poznat kao muški hormon ali i veoma uobičajen suplement za one koji žele da definišu mišiće u teretani, testosteron i jeste onaj dodatak organizmu koji muškarce pravi muškarcima.

Pri tom mislimo baš na sve dodatke koje čine jednog muškarca – snažni mišići, maljavost i dublji glas. Testosteron utiče i na libido, gustinu kostiju, težinu i ukupno raspoloženje. Konačno, ovaj hormon je ono što čini sva obeležja muškosti.

Otuda zabrinutost muškaraca kada se nivo ovog hormona smanjuje. Opadanje nivoa hormona u krvi rezultira i opadanjem svih atributa koje smo naveli i to prvo u estetskoj sferi, a onda i mentalnoj. Opadanje testosterona vodi i u depresiju i moguće ozbiljne bolesti.

Šta dovodi do smanjenog nivoa testosterona?

Pre svega, kao i kod svake druge funkcije u organizmu i stvaranje ovog hormona opada sa godinama. Prirodno je, dakle, da nakon 40-te godine 4 od 10 muškaraca ima smanjen nivo testosterona, dok se taj broj povećava sa godinama, mada je nešto prihvaćenija cifra od 2 muškarca na 10-oricu u starosti preko 60 i 3 na 10-oricu u godinama preko 75 godina. U svakom slučaju, taj smanjeni nivo testosterona ima i svoje medicinsko ime i naziva se hipogonadizam.

Simptomi hipogonadizma

Smanjeni libido – logično je da nedostatak ovog hormona dovodi do smanjenog seksualnog nagona, jer on zapravo i utiče na polni nagon. Testosteron je hormon plodnosti, utiče na proizvodnju spermatozoida i doprinosi razmnožavanju. Kako bi održao normalni nagon za razmnožavanjem, testosteron povećava i želju za razmnožavanjem odnosno libido. Nedostatak pravi upravo suprotno – smanjuje polni nagon.

Poteškoće u postizanju erekcije – slično kao i gornjem simptomu, smanjena proizvodnja testosterona dovodi do poteškoća u postizanju erekcije, održavanju erekcije i nemogućnosti vođenja ljubavi.

Smanjeni volumen semene tečnosti – muškarci će primetiti ovaj simptom i obično najpre i reaguju prvo na njega. Testosteron utiče na proizvodnju semene tečnosti budući da utiče na rad testisa odnosno polnih žlezda.

Gubitak kose – žao nam je muškarci, ali onaj čuveni muški mit da je gubitak kose znak veće proizvodnje testosterona je pogrešan. Upravo je suprotno. Smanjena količina testosterona u krvi dovodi do smanjenog rasta kose, pa čak i gubitka dlaka po telu. Stariji muškarci obično imaju manje malja i po grudima i nogama.

Stalna pospanost i gubitak energije – pa upravo ono što i čini muškarca nestaje sa nestankom muškog hormona. Muškarci koji imaju problem sa gubitkom energije i nekom vrstom pospanosti i uspavanosti zapravo se lekaru javljaju očekujući sasvim drugačiju dijagnozu. A upravo su ovi simptomi znak smanjene produkcije testosterona. U težim slučajevima može se javiti i depresija, mada je teško odvojiti od ostalih simptoma – razočaranost zbog impotencije i nedostatka estetskih atributa.

Smanjenje mišićnog tkiva – zbog nedostatka testosterona, muškarci jednostavno gube mišiće. I obrnuto, uzimanjem testosterona jačaju se i povećavaju mišići. To vrlo dobro znaju sportisti, naročito bilderi, koji ga koriste u svrhe podizanja mišićne mase za veoma kratko vreme.

Povećavanje sala i telesne masti – žene vrlo dobro ovo znaju i iskusile su na svojoj koži - jedna od glavnih razlika između muškaraca i žena je nivo testosterona u krvi i njegov uticaj na stvaranje sala. Ma šta muškarci pojeli, oni jednostavno ne mogu da dobiju šlauf oko struka. Bar ne dok su mladi. Za to mogu zahvaliti testosteronu koji ih u mladosti održava jakim i snažnim. Ali zato kada počnu da stare i gube testosteron, tako postaju više ženski građeni, zajedno sa salcem.

Ipak, nedostatak testosterona treba posmatrati i kao ozbiljan nedostatak i eventualnu ozbiljnu pretnju po zdravlje. Ponekad se može pojaviti i ozbiljan poremećaj pažnje, depresija, smanjenje raspoloženja i anksioznost. Svi simptomi su zapravo povezani, pa se kod muškaraca opšta depresivnost javlja i kao posledica razočarenja zbog fizičkih simptoma, a ona opet vodi u ponovo smanjenje nivoa testosterona u krvi.

Iz tog razloga mnogi lekari ovu pojavu nazivaju i muškom menopauzom, jer, iako nema baš potpuno iste simptome, ukazuje na starenje organizma i smanjenje onih funkcija koje na neki način održavaju čovekovu fizičku i psihičku spremnost. I sve je više istraživanja na ovu temu, preparata i medikamenata koji koliko-toliko smanjuju posledice ovog poremećaja, pa i podrške u vidu savetovališta i psihološke podrške.

Treba ukazati i na brojne medicinske posledice hipogonadizma. Među prvima su smanjene gustine kostiju, mišićne mase, oboljevanja jetre, debelog creva kao i kanceri prostate i testisa. Poremećaj hormona dovodi i do poremećenog rada žlezda, što opet vodi u nove bolesti i poremećaje.

Iako je sve ovo jedna od normalnih funkcija organizma koji se javljaju usled starenja, postoje bolesti i stanja koja dovode do preranog ili preteranog smanjenja lučenja testosterona. To su najčešće poremećaji rada štitne žlezde, dijabetes, infekcije i upale, rak testisa, HIV, neki medikamenti i alkohol.

Lečenje počinje postavljanjem dijagnoze, gde je potrebno utvrditi šta je dovelo do hipogonadizma, a onda i uzimanjem testosterona u različitim oblicima. Sportisti, naročito bilderi, uzimaju suplemente koji mogu da potpuno prirodno zamene testosteron i to tako što uz pomoć prirodnih sastojaka, kao što je žen-šen, vitamini B6 i C, zink i bakar, a posebno D-asparaginska kiselina, pomažu organizmu da stvori što veću količinu ovog hormona. 

Konačno, nakon što se utvrdi da je sa organizmom sve u redu i da je smanjena produkcija ovog hormona potpuno prirodna posledica starenja, ne može se uraditi mnogo. Osim prihvatanja da je došlo vreme da se telo smiri i uspori i prihvati neki drugačiji ritam u životu.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version