KoDren

Switch to desktop

Kiselina koja štiti organizam

ala kiselina

Alpha Lipoic Acid (ALA) ili alfa lipoidna kiselina

jedna je od sastojaka koji prirodno nastaju u našem telu. Budući da reguliše metabolizam na ćelijskom nivou, mnogobrojne su prednosti i korisna dejstva ovog sastojka, kako za zdravog čoveka, tako i za telo napadnuto bolešću.

Spisak bolesti i stanja na koje ova kiselina deluje je dugačak i počinje manjim poremećajima, kao što je gojaznost a završava onim najtežim – HIV i rak.

S obzirom da su pojedina istraživanja utvrdila da ova kiselina ima neverovatno dejstvo na razlaganje masnoća i šećera u organizmu, utvrđeno je da se može koristiti ka dodatak ishrani u lečenju gojaznosti. To je razlog zašto možete videti brojne reklame u kojima se preporučuje upravo ALA kiselina kao nezamenljiva u smanjivanju telesne težine i ubrzanog mršavljenja.

Ukoliko ste nekada probali da smršate uz pomoć sredstava za mršavljenje koji se reklamiraju na televiziji, onda znate da magično sredstvo ne postoji. ALA kiselina razlaže masnoće i pomaže u lučenju insulina i njegovoj iskorišćenosti, ali nikako ne može biti jedinstveno rešenje u mršavljenju. Isto tako, dobar deo ove kiseline nastaje u samom organizmu i svakako bi pomogao u mršavljenju i bez dodataka. Bolje je mršaviti korekcijom ishrane, u svakom slučaju.

Međutim, razlaganje šećera i poboljšanje lučenja i apsorpcije insulina mnogo je zanimljivije u lečenju dijabetesa, što su naučnici utvrdili u laboratoriji na miševima. I ne samo da koriguje lučenje insulina, ova kiselina osetno smanjuje nivo šećera u krvi, što je još jedna njena velika prednost. Naučnici su, takođe, utvrdili da organizam uz pomoć ove kiseline regeneriše nerve prvobitno oštećene dijabetesom, čime korist ALA kiseline dobija na značaju.

Oboleli od dijabetesa, posebno oni u kasnijoj fazi, vrlo dobro znaju kako dugoročno lečenje dijabetesa izaziva dijabetičnu neuropatiju, posebno stanje nerava u kojem oboleli praktično potpuno izgubi osećaj u nervima, naročito na perifernim delovima tela. Često se dešava da ne osećaju stopala, šake, prste i vrlo često su im ti delovi hladni, zbog oslabljene cirkulacije. Uzimanjem ove kiseline, utvrđeno je, stanje se očigledno popravlja.

ALA kiselina je prepoznata i kao snažan antioksidans, a znamo šta to znači. Antioksidansi su supstance koje štite telo od slobodnih radikala, a oni su, opet, supstance koje napadaju naše telo, slabe imunitet, oslabljuju celo telo, poremećuju sastav krvi, metabolizam i na kraju izazivaju brojne teške bolesti, među kojima je i rak. Svi smo izloženi slobodnim radikalima i samo od nas zavisi da li ćemo ih zaobići, izbaciti iz našeg okruženja i izbaciti iz organizma. Najveći neprijatelji našeg organizma su lekovi, prerađena i nezdrava hrana i zagađenje (bilo obično ugljen dioksidom, bilo radioaktivno) i sve ovo dugoročno gledano izaziva najteže bolesti imuniteta, među kojima je svakako kancer.

Naučnici smatraju da antioksidansi ne samo da smanjuju štetan uticaj slobodnih radikala, nego direktno štite od najtežih bolesti, među kojima su i Alchajmer, artritis i bolesti krvnih sudova. Budući da jačaju imunitet, preporučuje se kod svih bolesti u kojima je on oštećen, kao kancer, autoimune bolesti, alergija i naravno HIV. Uzimanje antioksidanasa preporučeno je bilo preko suplemenata, bilo preko hrane, u kojoj ih ima najviše.

Kada već govorimo o hrani kao izvoru imuniteta, jasno je da je najbolje uzeti ono najpotrebnije iz prirode, netaknuto i neprerađeno i svakako najbliže našem prirodnom stanju. ALA kiselina se nalazi u velikom broju namirnica koje su svima lako dostupne.

Meso

Iako se nalazi u svakom tipu mesa, naviše je ima u organima životinje, jetri i bubrezima. Drugim rečima, dobro je jesti džigericu svih životinja. Naučnici su utvrdili da tkiva organa imaju veći broj mitohondrija koje se smatraju ćelijskom energijom.

Povrće

Ukoliko ne volite džigericu ili ste vegetarijanac, sasvim je dovoljno posegnuti za povrćem kao velikim izvorom ALA kiseline. Prepoznaćete vrstu povrća sa ovom kiselinom po boji. Najbolje je, dakle, jesti zeleno povrće, jer ono ima u sebi najviše ove kiseline. To se odnosi prvenstveno na brokoli, spanać, tikvice, blitvu, zelenu salatu. Ima je i u grašku ali i pasulju, mada je poželjno konzumirati što manje termički prerađeno u povrću.

Kvasac

Interesantno, ali naučnici su otkrili veoma velike količine ove namirnice u kvascu. Kako je teško jesti ga, možete ga konzumirati kao kvas ili neku vrstu jela pripremljenu sa kvascem. Krivci su gljivice koje deluju na prečišćavanje krvi.

Suplementi

Konačno, iako se lekari ne slažu svi sa tom činjenicom, izgleda da se samo 30-40% ove kiseline razlaže iz hrane u našem organizmu. Zbog toga je potrebno da osobe sa oštećenim imunitetom i zdravljem koriste i suplemente, kako bi pojačali dejstvo ALA kiseline. Kod doze treba biti obazriv, jer velika količina svakako može biti štetna, tako da je najbolje konsultovati lekara. Većina lekara se slaže da je najmanja količina potrebna kako bi delovala oko 300 mg, a da dnevna doza ne sme prelaziti 1,800 mg.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version