KoDren

Switch to desktop

Korijander – zdravstveni benefiti

korijander

Zdravstveni benefiti korijandera uključuju i njegovu upotrebu u lečenju zapaljenja kože, visokog nivoa holesterola, dijareje, čireva usta, anemije, loše probave, menstrualnih problema, problema sa šećerom u krvi, dok pomaže i u brizi o očima.

Korijander ili cilantro je biljka koja se širom sveta koristi kao dekoracija u kulinarstvu. Ima lepu aromu zbog čega se koristi u jelima. Ova biljka ima 11 komponenti esecijalnih ulja, šest tipova kiselina, minerala i vitamina i svaki od njih ima brojna zdravstvena svojstva.

Zapaljenje kože

Cineol, jedna od 11 komponenti esencijalnih ulja i linoleumska kiselina, koje se nalaze u korijanderu, imaju antireumatsko i antiartritisno svojstvo. Pomažu u umanjenju otoka koje ova dva stanja prouzrokuju. Smanjenje zapaljenja kože može dovesti do pojačanog funkcionisanja, smanjenja nelagodnosti i poboljšanja u izgledu kože.

Niski nivoi holesterola

Neke od kiselina prisutnih u korijanderu veoma su efikasne u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Takođe smanjuju i nivo skladištenja lošeg holesterola unutar zidova arterija i vena, koje mogu dovesti do ozbiljnih kardiovaskularnih problema kao što su arteroskleroza, srčani udar i šlog. Ono što je bitnije jeste da korijander pomaže u podizanju nivoa zdravog holesterola, koji funkcioniše kao preventivna linija odbrane protiv brojnih opasnih stanja.

Dijareja

Neke od komponenti esencijalnih ulja koja se mogu naći u korijanderu, kao borneol i linalol pomažu u varenju, dobrom funkcionisanju jetre i smanjenju dijareje. Pomaže i u lečenju dijareje uzrokovane akcijom mikroba i gljivica. Korijander se koristi i za sprečavanje mučnine, povraćanja i drugih stomačnih tegoba.

Krvni pritisak

Unos korijandera se pokazao kao odličan u smanjenju krvnog pritiska kod mnogih pacijenata koji su patili od hipertenzije. Zahvaljujući korijanderu se smanjuje i broj kardiovaskularnih oboljenja, uključujući srčane udare i šlogove.

Anemija

Korijander je bogat gvožđem, koji direktno pomaže ljudima koji pate od anemije. Nizak nivo gvožđa u krvi može da rezultuje kratkim dahom, ekstremnim umorom i smanjenjem kognitivnih funkcija. Gvožđe takođe pomaže pravom funkcionisanju drugih organa, povećava energiju i snagu i poboljšava zdravlje kostiju.

Antialergenska svojstva

Brojna istraživanja su pokazala da korijander ima jaka antihistaminska svojstva, te može da smanji loše uticaje sezonskih alergija. Ulje korijandera može i da se koristi kako bi se smanjile alergijske reakcije u kontaktu sa biljkama, insektima, hranom i drugim supstancama koje mogu izazvati alergije na koži.

Zdravlje kostiju

S obzirom na to da je bogat kalcijumom, korijander je od velike važnosti za ljude koji žele da zaštite jačinu svojih kostiju. Kalcijum i drugi esencijalni minerali koji se mogu naći u korijanderu jesu integralne komponente ponovnog rasta kostiju i njihove jačine, kao i sprečavanja degradacije kostiju koja se povezuje sa osteoporozom. Dodavanje čak i male količine korijandera u ishranu može održati vaše kosti zdravim i jakim u godnama koje dolaze. Kalcijum je naročito prisutan u centralnim listovima korijandera, tako da bi trebalo da se usmerite na taj deo biljke, ukoliko vam je bitna jačina kostiju.

Varenje

Zbog bogate arome iz esencijalnih ulja, korijander pomaže u dobrom lučenju enzima i digestivnih sokova u stomaku, tako stimulišući varenje.

Menstrualni problemi

Cilantro, to jest korijander je prirodan stimulans i reguliše pravilno lučenje iz endokrinih žlezda i njegov hormonalni uticaj znači da pomaže u regulisanju menstrualnih ciklusa i umanjenju bola povezanog sa menstruacijom.

Briga o očima

Korijander je bogat andioksidansima, vitaminom A, vitaminom C i mineralima kao što je fosfor u esencijalnim uljima, koji sprečava poremećaje sa vidom. U lišću ove biljke se nalazi i beta karoten koji sprečava brojne bolesti koje pogađaju vid, a čak može i da preokrene efekte degradacije vida kod pacijenata koji stare.

Druge koristi

Cilantro pomaže i u lečenju čireva, zapaljenja, grčeva, a štiti i jetru. On je antikancerogen i antihistaminik. Za ovu biljku se veruje i da je prirodan afrodizijak i tradicionalno se široko koristi u određenim kombinacijama sa drugim biljkama kako bi se povećao libido osobe.

Nema mnogo opasnosti kada je konzumacija ove biljke u pitanju. Postoji mala opasnost od alergijske reakcije na ovu biljku, a u nekim slučajevima može iziritirati kožu.

 

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version