KoDren

Switch to desktop

Kapsaicin zdravlje iz ljutih papričica

ljute papricice

Kapsaicin je hemijska komponenta koja se može naći u različitim količinama u ljutim papričicama. A kada dođe u kontakt sa vašom kožom ili sluzokožom, stvara se osećaj peckanja.

Količina kapsaicina u svakoj od različitih vrsta papričica meri se Skolvilovom skalom, koja je razvijena 1912. godine kako bi se otkrila jačina ljutine.

Ovaj sastojak ima toliko toga da ponudi, počevši od svojih analgetskih svojstava koji su na vrhu liste. Analgetici su vrsta olakšivača bolova i uključuju acetaminofen, neaspirinski olakšivač bolova, koji je aktivni sastojak paracetamola i panadola.

Jedna od upotreba kapsaicina koja se proteže unazad vekovima jeste kao sredstvo za ublažavanje nelagodnosti u zglobovima i mišićima. Takođe, ovaj sajstojak sprečava vaš mozak da prima impulse koji bi mu slali osećaj bola.

Istorija kapsaicina

Kapsaicin je prvi put izdvojio kao sastojak Džon Klou Treš, a tačnu hemijsku strukturu kapsaicina je utvrdio E. K. Nelson 1919. godine, dok su ga sintetisali Ernst Spat i Stiven Darling 1930. godine. Iako su ti tehnički napreci skorijeg datuma, ljute papričice se koriste više od 6.000 godina. Njihova anelgetska svojstva se cene u kulturama širom sveta. Poznato je da su Indijanci koristili ljude papričice kako bi ih protrljali na desni da ublaže zubobolju. Takođe je široka upotreba ljutih papričica u kuvanju. A Inke su ih čak koristile i kao oružje u borbi protiv Španaca. Čak poslednjih nekoliko godina, policija koristi biber sprej na bazi kapsaicina.

9 zdravstvenih koristi kapsaicina

Brojna istraživanja su potvrdila neverovatne koristi kapsaicina. Iako još sve koristi nisu otkrivene, predstavljamo vam devet sigurno potvrđenih.

1. Istraživanje sprovedeno 1986. godine na grupi pacijenata sa umerenom ili jakom psorijazom koji su nanosili kapsaicin na kožu, osetili su smanjenje peckanja, trnjenja, svraba i crvenila kože u periodu koji je trajao šest nedelja.

2. Kapsaicin može da pomogne u lečenju atopijskog dermatitisa.

3. Studija sprovedena 1991. godine pokazala je da kapsaicin može biti efikasan lek za artritis. Pacijenti koji boluju od reumatidnog artritisa i osteoartritisa i koji su koristili kremu kapsaicina za bolna kolena osetili su značajno smanjenje bola od prosečno 57% i 33%, nakon četiri nedelje.

4. Kapsaicin pomaže u olakšavanju hroničnog bola u leđima.

5. Kapsaicin može da olakša hronični bol mekog tkiva.

6. Ovaj sastojak ljutih papričica pomaže kod olakšanja neuropatskog bola.

7. Kapsaicin može da igra veliku ulogu u smanjenju širenja ćelija raka prostate.

8. Oralni kapsaicin može da obezbedi olakšanje bola za oralni mukositis kod pacijenata koji idu na hemoterapiju.

9. Kapsaicin može da pomogne u borbi protiv gojaznosti s obzirom na to da nam daje osećaj sitosti i tako smanjuje unos kalorija i masti.

Korišćenje kapsaicina za površinsku upotrebu

Proizvodi kapsaicina za površinsku upotrebu česti su u poslednje vreme i koriste se kako bi se smanjio bol u mišićima i zglobovima. Može se naći u kremama, losionima, gelovima, sprejevima za nos i flasterima. Kada koristite bilo kakvu kremu koja kao sastojak ima i kapsaicin, veoma čest i uobičajen osećaj jeste osećaj peckanja i svraba, ali je isto tako i privremen. Isperite dobro ruke nakon nanošenja kreme, kako biste sprečili prenošenje kreme na neke osetljive delove tela kao što su oči.

Upotreba kapsaicina kao suplementa

Kada jedete ljude papričice ili uzimate kapsaicin kao dijetetski suplement, ovaj sastojak vam može popraviti varenje tako što će pojačati digestivne tečnosti u stomaku i tako što će se boriti sa bakterijama koje bi mogle da izazovu infekciju. Pored toga, dobar je i u borbi protiv dijareje izazvane bakterijskim infekcijama.

Kapsaicin se ponaša kao antioksidans, štiteći ćelije tela od štete koje su naneli štetni molekuli koji se zovu slobodni radikali. Povrh svega, kapsaicin se koristi i za stanjivanje sluzi i sekreta, tako joj pomažući da se izbaci iz pluća, a smatra se da pomaže i u jačanju pluća.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version