KoDren

Switch to desktop

Magični med sa Novog Zelanda – Manuka med

manuka med

Kad je med u pitanju mislimo da sve već znamo. I kako izgleda i kakve je boje, gustine i ukusa. Međutim, postoji med koji i nije baš tako tipičnog izgleda i oblika a na našim prostorima je skoro i potpuno nepoznat.

Radi se o medu koji dolazi sa Novog Zelanda i zove se manuka med, po biljci od čijeg polena nastaje.

Na našem podneblju postoji bagremov med kao najpoznatiji, zatim lipov, livadski, četinarski, kestenov, suncokretov i možda poneka podvrsta. Logično je da pčele na našem podneblju stvaraju med od biljaka sa kojima dolaze u kontakt. Na Novom Zelandu, međutim, postoji vrsta biljke, preciznije čajnog drveta, manuka (ili njena podvrsta kanuka) koja poseduje veoma korisna svojstva i prenosi ih u polen i med. Ova biljka nalazi se samo na području Novog Zelanda i južne Australije, tako da je ovaj med originalnog porekla sa tog prostora i ne može se pronaći nigde više na svetu.

Ono što ovaj med poseduje a što ga čini jedinstvenim u svetu je velika količina metilglioksala koji se dobija iz dihidroksiacetona, glavnog sastojka manukinog polena. Metilglioksal je snažan prirodni antibiotik, što je zapravo i najbolje svojstvo manukinog meda. Osim toga manukin med je pun amino kiselina, vitamina grupe B, kalcijuma, bakra, gvožđa, magnezijuma, mangana, fosfora, kalcijuma i cinka. Pretpostavlja se da korisnih sastojaka ima i do 4 puta više nego bilo koji drugi med.

Manuka med čak i izgleda drugačije nego svi ostali medovi. Mnogo je gušći i tamnije braon boje, pa više liči na pastu nego na providnu tekućinu kao naš med. Ukus se opisuje kao snažan, livadski, aromatičan, gorak, prirodni ali i prodoran, sličan našem livadskom sa više gorčine.

Čak je i zvanična medicina prepoznala njegova svojstva i koristi u nekoliko veoma teških oboljenja i poremećaja. Poznato je da se može koristiti u prevenciji kancera i kao dodatak u lečenju (utvrđeno je da ublažava posledice hemoterapije na organizam), za snižavanje holesterola, lečenje upala, regulaciju šećera u krvi, lečenje sinusnih upala, upala uha i lečenju gastrointestinalnih smetnji. Postoje dokazana dejstva na brže zaceljivanje rana, kao i smanjivanje osipa i upala na koži iako nema zvaničnih medicinskih potvrda kako zaista deluje kod ovih stanja. Čak i ako se koristi kod otvorenih rana, treba imati u vidu da postoji medicinski sterilisan med koji može koristiti samo profesionalac u određenim uslovima.

Najjače dejstvo meda je zapravo na bakterije i na osnovu njega se ostvaruju sva njegova dejstva. Manukin med reguliše broj bakterija u organizmu, pa je primećeno njegovo dejstvo kod upala, čira, ulcera i svih drugih oštećenja sluzokože i infekcija u organizmu. Njegova regulacija broja bakterija utiče i na smanjenje holesterola, ali i na kiselinu u želucu, refluks i blaže stomačne infekcije. Prema nekim istraživanjima, manuka med može smanjiti i nivo klostridije, najopasnije bakterije, dok je dokazano da utiče i na smanjenje broja stafilokoka otpornih na meticilin (takozvane MRSA infekcije).

Sasvim je logično očekivati da će manuka med pomoći i kod upale grla i infekcije ždrela i usne duplje, pa je za hladno i gripozno vreme idealno kao lek i prevencija. Pored toga što se može nanositi na kožu u vidu maski i krema, utvrđeno je da potpomaže san i sprečava alergije. Prema nekim istraživanjima, znatno poboljšava stanje posle većih infekcija i upala u organizmu.

Ipak, kao što to biva i sa medom na našem tržištu, mnogo je onih koji bi želeli da prevare kupca i prodaju lažni manukin med. Zato je ministarstvo zdravlja Novog Zelanda napravilo naročitu odrednicu – nivo antibakterijskog manukinog dejstva (Unique Manuka Factor) ili skraćeno UMF, koji se može izmeriti u laboratoriji i odrediti nivo antibakterijskog delovanja manukinog meda. Rezultati su brojivi i lako merljivi brojkama. Samo ukoliko med ima oznaku UMF 15+ na prepoznatljivom logou žuto-crne boje, znači da je poreklom sa Novog Zelanda, da je izvršena analiza i da ima snažno antibakterijsko dejstvo. Sa vrednostima 10-14 med podstiče prirodno izlečenje i smanjenje nivoa bakterija u organizmu, dok ispod 10 UMF med nema lekovita svojstva.

Ima ga i na našem tržištu, po ceni od oko 6000 dinara za teglicu od 250gr. Znajući da je preporučena dnevna doza najviše 2 kašičice ovog meda i to samo ukoliko postoje potrebe za njegovom upotrebom, cena ne bi trebalo da predstavlja toliki problem. Ipak je to magični med sa Novog Zelanda.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version