KoDren

Switch to desktop

Proso bezglutenska žitarica

proso

Proso (Panicum milliaceum) je od kamenog doba sastavni deo ljudske ishrane. Pre kukuruza proja (prosa) je mešena isključivo od zrna prosa. Proso je sitna okruglasta i malo spljoštena žućkastobela žitarica.

Zrno prosa je ovijeno plevom (ljuskom), koju treba oljuštiti, jer je neprobavljiva (sadrži oko 53% celuloze). Hranljiva je i lekovita, sadrži skoro sve sastojke za fiziološku ravnotežu organizma. Ima vazdušastu konzistenciju i lake je probavljivosti. Izrazito je alkalna (bazna) žitarica i kao takva je nezamenljiva za uspostavljanje ravnoteže kod oštećenja crevne flore.

Lekovita svojstva:

– blagotvorno deluje na organizam (pre svega na želudac, slezinu i guštreraču, pospešuje varenje,

– obnavlja ćelije i crevnu floru,

– jača srce, podstiče mokrenje i znojenje, koristi se protiv anemije, nervne napetosti i depresije, smanjuje zapaljenja i otoke,

– štiti od umora, kijavice, bronhitisa, karijesa…

– pomaže sprečavanju pobačaja.

– ulepšava telo, utiče na lep ten, pročišćava kožu, jača kosu i nokte,

Preporučuje se kao dijetalna hrana licima koja se bave intelektualnim poslovima, nervoznim i starijim licima kojima preti skleroza. Korišćenje prosa se savetuje kod tegoba sa kiselom krvi (acidoze), koristi se i protiv taloženja štetnih materija kod reumatizma i gihta.

Dijetom od prosene kaše i povrća uspostavlja se unutrašnja ravnoteža metabolizma.

Proso je ukusna žitarica blago slatkog ukusa, a ono što verovatno niste znali jeste da je jedna od veoma retkih žitarica koja ne sadrži gluten. Obzirom na prosoveliki procenat stanovništva koji ne podnosi gluten, kao i na verovatno više od polovine gojaznog sveta, odgovaraće vam malo promene i odmora od klasičnih žitarica, tj pšenice pa čak i od ovsenih pahuljica.

Proso sadrži mnoštvo korisnih hranljivih sastojaka: ima prema preporukama zdrave ishrane savršen procenat proteina od čak 15%. Za bolju kontrolu šećera u krvi i prevenciju gojaznosti ali i za dijete za smanjenje kilaže odgovara činjenica da proso sadrži veliku količinu biljnih vlakana. Za vas sa lošijim tenom biće važno da ova žitarica ima veće količine vitamina B kompleksa (uključujući tiamin, riboflavin i niacin) i vitamina E u odnosu na druge žitarice. Takođe, odličan je izvor silicijuma koji pozitivno utiče na zdravlje kože, kose i noktiju. Sprečava opadanje kose, krtost i lomljivost noktiju i čisti ten. Proso poboljšava rad želuca, slezine i pankreasa. U prosu ima i dosta esencijalnih aminokiselina kao što su arginin, lizin, histidin i triptofan. Za žene ali i za sve vas koji inteznivno trenirate važno je da znate da proso sadrži posebno velike količine gvožđa, magnezijuma, fosfora i kalijuma.

Proso je jedina žitarica koja daje baznu pH vrednost krvi. Proso se sprema isto, ili čak jednostavnije u odnosu na beli pirinač. Ne morate da ga trebite i ruku na srce – ima bolji ukus. O tome koliko je zdravije od belog pirinca, koji se od žitarica u našim domaćinstvima najčešće koristi, izlišno je govoriti. Iako se za ljudsku ishranu prosu skida prva, spoljna crna ljuska, koja je nejestiva i ima 53 % celuloze, proso spada u integralne namirnice i koristi se redovno u makrobiotici, kao hrana i lek. Zbog kratkog vremena pripremanja u odnosu na intergalni pirinač, idealno je za one koji nemaju vremena, a žele zdravo da se hrane. Kupuje se u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Ponekad su u ponudi i gotovi deserti od prosa sa voćem ili ekspandirano proso (po principu kokica), kao zanimljiva zamena za kornflejks i musli.

Pre svakog kuvanja, bitno je da proso isperete, jer će se tako manje peniti tokom kuvanja. To ćete uraditi ovako: prosto sipate proso u posudu, nalijete ga hladnom vodom, promešate i pažljivo odlijete tečnost. Slobodno odlijte i zrnca koja plivaju na površini, jer su bajata. Ponovite postupak 5-6 puta i gotovo!

Osnovni recept je zaista jednostavan, kao za pirinač: isperite jednu količinu prosa, sipajte ga u šerpu, prelijte sa dve količine hladne vode, posolite i kuvajte dok ne provri. Onda smanjite temperaturu na najniži stepen i kuvajte polupoklopljeno, bez mešanja, oko 15 minuta. Kad ispari sva voda, proso rastresite kineskim štapicem ili tankim nožem (bolje je nego da ga “muljate” kašikom i tako napravite gnjecavu kašu). Ostavite otklopljeno da se prohladi. Ovako pripremljeno proso je zdrav i jednostavan prilog.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version