KoDren

Switch to desktop

Porez na šećer ili što jača edukacija potrošača?

porez na šećer

Ministar zdravlja Velike Britanije odbacio uvođenje poreza na šećer, uskoro objavljivanje izveštaja o sklonosti Britanaca ka slatkišima

Ministri su odbacili predlog o uvođenju "poreza na šećer" za nezdrave grickalice u očekivanju dva obimna Vladina izveštaja o ovom pitanju sledeće nedelje.
Ministar zdravlja Jeremy Hunt (Džeremi Hant) izjavio je da vladajuća koalicija namerava da uvede dodatne mere u borbi protiv sve veće gojaznosti u Britaniji, ali da porezi na gazirana pića i hranu bogatu šećerom nisu deo planirane strategije.

Ova izjava je usledila nakon sve glasnijih poziva na ozbiljniju intervenciju države u cilju smanjenja rastuće stope konzumiranja šećera. U izveštaju koji je objavljen prošle nedelje, predstavnici saveta tražili su zabranu "obmanjujućeg" marketinga prehrambenih proizvoda.

Asocijacija lokalnih vlasti traže od Evropske komisije da uvede strožija pravila za deklarisanje zdravstvenih i nutritivnih osobina proizvoda, tako da na njima može da stoji da imaju "malo masti" ili da su "niskokalorični" samo ako su zdravi i po drugim parametrima.

Po trenutno važećim pravilima, proizvodi sa oznakom da imaju "malo masti" mogu da sadrže visok sadržaj šećera ili soli.

Telegraph je ranije ove godine objavio da hrana sa malo masti koja se reklamira kao zdrava opcija sadrži više šećera od svojih "punomasnih" ekvivalenata – u nekim slučajevima više od pet puta.

Ove nedelje Vladin Naučno-savetodavni odbor za ishranu (SACN) bi trebalo da objavi preporuke za smanjenje nivoa šećera u svakodnevnoj ishrani.

U isto vreme će biti objavljen i izveštaj Agencije za javno zdravlje Engleske na istu temu, u kom će biti predstavljene različite opcije, uključujući poreze na hranu sa visokim sadržajem šećera, nacionalne ciljeve u pogledu smanjenja šećera i veća ograničenja kod reklamiranja prerađenih prehrambenih proizvoda.

Od ovih izveštaja se ne očekuje da daju jednu jedinstvenu preporuku, već je na ministrima da donesu konačnu odluku o strategiji.

U Britaniji vlada sve veća zabrinutost da je šećer jedna od najvećih pretnji zdravlju jer dovodi do epidemije gojaznosti i doprinosi porastu broja obolelih od dijabetesa.

G. Hunt je izjavio da su neophodne nove mere u borbi protiv gojaznosti kod dece, za koju je rekao da je i dalje "previsoka" – ali je isključio uvođenje oporezivanja.

"Ne planiramo da uvedemo porez na šećer, ali smo itekako svesni činjenice da moramo mnogo ozbiljnije da pristupimo problemu gojaznosti", izjavio je on na skupu u Vestminsteru.

Ministar zdravlja je dodao da najnovija istraživanja ukazuju na porast gojaznosti među decom, uz blagi pad stope gojaznosti poslednjih godina i napredak ostvaren u saradnji sa prehrambenom industrijom.

"Izuzetno smo ponosni na napredak koji smo ostvarili ove godine uvođenjem deklaracija u boji semafora u supermarketima, označavanju broja kalorija u preko polovine objekata brze hrane, smanjenju prodaje slatkiša na kasi – ali moramo još mnogo toga da uradimo i mi u ovom sazivu Parlamenta i oni koji budu došli posle nas", izjavio je g. Hunt.

Od izveštaja Agencije za javno zdravlje Engleske očekuje se da upozori na koronarnu bolest srca, moždani udar i karcinom kao "vodeće ubice" u Velikoj Britaniji, delimično usled visokog krvnog pritiska i prekomerne telesne težine – koji su povezani sa visokim unosom šećera.

Među glavnim predlozima izloženim u nacrtu ovog dokumenta su porez na proizvode sa visokim sadržajem šećera i uvođenje ciljeva za smanjenje unosa šećera.

Svetska zdravstvena organizacija je u martu predložila smanjenje dnevnog unosa šećera za odrasle osobe za pola, na šest kašičica.

 

Izvor:http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/10915417/No-sugar-tax-says-Jeremy-Hunt.html

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version