KoDren

Switch to desktop

Lekovita svojstva paprike

paprika

Paprike se već dugo vremena upotrebljavaju u kuhinjama širom sveta. Teško bi bilo nabrojati vrste jela a kamoli recepte u kojima se pominje paprika.

Zbog jarkih i raznovrsnih boja rado ih koriste i za dekoraciju hrane. Svima je dobro poznat veoma aromatičan miris i ukus ovog povrća koji ce svakom jelu, cak upotrebljen u malim količinama, dati predivnu aromu. Ovu temu sada ostavljamo kulinarima a mi prelazimo na priču o paprici i njenim lekovitim svojstvima.

Kao prvo da objasnimo šta su to fitohemikalije. Fitohemikalije u doslovnom prevodu znače biljne hemikalije ili hemikalije biljnog porekla. Pri tom se misli na ogroman broj biološki aktivnih hemikalija koje se nalaze u biljkama. Biljni pigmenti takođe spadaju u ovu ogromnu grupu jedinjanja, kojoj se u poslednje vreme prepisuje sve više značaja. Naime fitohemikalije sve češće nazivaju vitaminima 21. veka.

A sada šta nauka kaže o parikama? Ovo povrće može biti u raznovrsnim bojama i to: žutoj, narandžastoj, crvenoj, ljubičastoj, zelenoj pa čak braon i crnoj. Svaka boja paprike u sebi sadrži različite vrste fitohemikalija potrebnih za zdravo funkcionisanje organizma. Veliki broj fitohemikalija u paprikama ima antioksidantna svojstva, pa mogu sprečiti ili smanjiti simptome određenih bolesti. Osim toga one mogu biti i različitog ukusa, pa su tako neke blage i slatke a druge ljute. Bitno je znati da kakav god ukus imale, paprike su veoma hranljive i spadaju u biljke najbogatije vitaminima C i A. Imaju nisku energetsku vrednost, pa su odlične za dijetalnu ishranu, posebno zbog toga što obiluju mineralima, posebno kalijumom.

Crvena paprika je posebno bogata fitohemikalijama i dobar je izvor vitamina K, minerala mangana i molibdena. Pa da pogledamo i njena lekovita svojstva:

- Zahvaljujući vitaminu A, korisna je za očuvanje vida i protiv raznih vrsta infekcija.

- Vitamin C podiže imunitet i smanjuje rizik od pojave raka.

- Vitamin B6 je od vitalnog značaja za ljudski organizam, hrani nervni sistem i popravlja imunitet.

- Beta-karoten koji se nalazi u crvenoj paprici poznat je kao zaštita od određenih vrsta raka, kao što je rak dojke.

- Likopen u crvenoj paprici može smanjiti rizik od raka jajnika.

- Ovo povrće deluje antidepresivno, antiseptički, otvara apetit, podstiče varenje hrane, pozitivno deluje na rad bubrega i creva.

I na kraju da kažemo, da je i papriku kao i mnogo drugo povrće, najbolje jesti dok je sveža, da bi se vitamini (pogotovo vitamin C) što bolje iskoristili.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version