KoDren

Switch to desktop

Zdrave navike u ishrani

salata

U čemu je tajna lepog izgleda? Da li postoji prečica do uspeha? Da li je neizbežna činjenica da „lepota boli“ ? Ukoliko želimo lep izgled, stabilno zdravlje i jak imunitet biće neophodno da uspostavimo neke nove navike (ili zadržimo stare - čast izuzecima) po pogledu fizičke aktivnosti, načina ishrane, suplementacije, nege tela...

 

Kad je u pitanju ishrana, potrebno je dosta reorganizacije, truda, discipline da se sve sprovede u delo kako treba. Ali kad jednom osetite prednosti novog načina ishrane, „dobijete krila“ od osećaja lakoće, lagodnosti i nove energije, kad primetite promene na svom telu... nećete više želeti da se vratite na staro. Svakako, nije problem povremeno pojesti nešto što nam se izrazito jede i nije „smak sveta“ ako je hrana pojedena u našem stomaku samo zbog neodoljivog ukusa, ali treba znati stati i uspostaviti kontrolu.

Pa da krenemo, top 10 navika u ishrani koje imaju FIT ljudi. Koliko njih posedujete Vi?

Odabir namirnica

Fit osobe tačno znaju koje namirnice treba da se nađu na njihovim policama i u njihovim frižiderima. U Vašem stanu ne bi trebalo da bude mesta za čipseve, sokove, grickalice i poslastice za koje znate da je teško odoleti. Ako ih nema u stanu, biće lakše opstati bez njih. Stoga, kada krećete u kupovinu, napravite tačan spisak svega što Vam treba i zaobiđite kritične police u supermarketima. Videćete koliko ima polica sa zdravom hranom. Možda do sada niste toliko obratili pažnju.

Česti obroci

Jedna od najvažnijih navika je jedenje na svaka 2-3 sata, što znači da „teramo“ naš metabolizam da non-stop bude aktivan. Ni u jednom trenutku mu ne dopuštamo da se ulenji. To znači da neće biti skokova šećera u krvi, neće biti napada gladi, nikad se nećemo osećati umorno, isrcpljeno, ujedno ćemo imati i više snage za trening i dnevne aktivnosti, sagorevanje masti će biti lakše, metabolizam brži.... stoga nemojte dopustiti da ishranu svedete na svega 2-3 obroka dnevno. Ubacite bar 2-3 lagane užine.

Nošenje hrane

Zavisno u kakvoj sredini živite i da li ste u mogućnosti da kupite gotovu hranu, često može biti vrlo teško pojesti pravi kvalitetan obrok kad ste van kuće. Ko još ima vremena da sprema satima hranu i da je pakuje? Ako napolju nemate šta da kupite što bi se uklopilo (bar delom) u Vaš plan ishrane, ovo je momenat kad morate da stisnete zube i ipak se malo potrudite da spremite obrok i upakujete ga u činijicu i ponesete sa sobom.

Proteinski obroci

Fit osobe imaju više mišićne mase nego prosečan čovek, i manje telesnih masti. Što znači da izgledaju i funkcionišu mnogo bolje. Njihovo telo je bukvalno mašinerija koja sagoreva masti. Stoga nemojte se bojati pojačane proteinske ishrane i rada u teretani. Bićete pozitivno iznenađeni rezultatima! Za mišićnu masu i zategnutiji izgled, moraćete da povećate ukupan dnevni unos proteina. Najlakše je uneti ugljene hidrate i masti (zar ne?!) ali protein već malo teže. Birajte čiste proteinske izvore poput belanaca, svežeg mesa (piletina, ćuretina, govedina), ribe, posnog sira i niskomasnih mlečnih proizvoda u umerenoj količini.

Čitanje sastava („nutrition facts“)

Obratite pažnju na sastave namirnica. Postepeno ćete razviti mali „skener“ u Vašoj glavi koji će tačno znati da li je namirnica pogodna za Vas ili je treba zaobići. Stvar je u tome da često imamo pogrešne predstave o hrani i da iako ambalaža deluje jako lepo, iako je reklama super, možda sastav nije tako idealan. Ukoliko želite da budete fit, obratite pažnju na količinu ugljenih hidrata (pogotovo prostih), na masti (pogotovo zasićene i trans masti), dok ukupnu količinu kalorija ne morate da pamtite. Bolje gledajte iz čega potiče ta kalorija.

Kontrola/umerenost

I ovo je jedna od navika... zvuči tako lako, a najteže ju je sprovesti u delo. Ovo znači da ukoliko ste prešli na zdrav režim ishrane ne mora da znači da ćete morati da se odreknete baš svega što volite. Eksperimentišite sa začinima, pripremom hrane. Zdrava hrana ne mora da bude neukusna. Ukoliko i pogrešite, recite sebi „dosta“. Biće teško stati kada je najslađe ali već kroz par minuta, dana ili sati bićete ponosni na sebe i svoju novu osobinu – „ja znam da kažem dosta“.

Princip „biraj bolju opciju“

Princip „biraj bolju opciju“ znači da uvek birate ono zdravije – ako imate dve salate na stolu , jedna je od čistog povrća sa posnim sirom, druga je sa majonezom – birajte ono što je nutritivno kvalitetnije. Umesto belog hleba bolje uzmite parče integralnog hleba. Umesto slatkog soka uzmite običnu vodu. Umesto čipsa grickajte bademe ili neslani kikiriki. Uvek postoje opcije.

Ispravljanje greške

Ukoliko i zgrešite (a ko još nikad ne zgreši?!) treba da znate kako da ispravite tu grešku. Ništa strašno, čak naprotiv. Može da bude super „šok“ za organizam kad nakon nekog vremena „pod kontrolom“ pojedete nešto što ne bi trebalo. Dozvolite sebi povremeno taj užitak. Ako ste iz nekog razloga preterali (kako Vam zvuči reč slava?) sutradan pojačajte trening, smanjite ugljene hidrate, dakle ishranu bazirajte na proteinima i odradite jači trening. Nuliraćete efekte i neće se odraziti loše na Vašu liniju.

Unos tečnosti

Naš organizam je najvećim delom sastavljen iz vode, stoga nemojte organizmu obustaviti ovu esencijalnu stvar. Polako stvarajte naviku pijenja vode između obroka, ako Vam je neukusno, iscedite limun ili grejp u 1,5l vode i pijuckajte kad god stignete. Najbolje između obroka, kad stomak nije prepun. Uvek nosite flašicu vode sa sobom. Videćete i koliko se lepo osećate i kako koža dobija lepši izgled.

Suplementacija kao sastavni deo

Suplementacija danas postaje neophodnost, daleko od toga da su svi suplementi neophodni ali postoje neki osnovni preparati koji su svima nama od velike koristi zbog načina života, brzog ritma, stresa, nedovoljno kvalitetne ishrane, a to su: vitamini i minerali, antioksidanti (među kojima bih posebno izdvojila koenzim Q10), zdrave masnoće poput omega-3 ribljeg ulja, vitamin C... a sve ostalo zavisi od osobe do osobe, od njenog zdravstvenog stanja, vežbačkog staža, ciljeva....

 

Izvor

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version