KoDren

Switch to desktop

Kiseli kupus - i hrana i lek

Stara poslovica kaže da ko drži do zdravlja jede kupus. Bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra, manjih količina natrijuma, te povoljan odnos kalcijuma i fosfora osigurava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu.  A kiseli kupus?

Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gde je čovek uspeo da poboljša prirodu, tj. poveća  nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, kupus  kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla (npr. u pršuti). Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica.

Sva višegodišnja istraživanja uvek iznova potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno  meriti s limunom i narandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C)

Pored toga, kiseli kupus  krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kog belančevine uopšte ne bi mogle biti iskorišćene.

Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u  mozgu, sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za ćelijsku energiju i zdravu boju kose.

Rasol

Kod  nas je poznato da je rasol poznati napitak koji se odomaćio kao lek za sve tegobe vezane uz probavni trakt te kao narodni lek pri smanjenju oteklina na zglobovima!

Međutim, malo je poznato da je sok od sirovog kupusa bogat ne samo vitaminom C, već i lekoviti napitak širokog spektra. Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svežeg kupusa uspešno leči čir na želucu i upala debelog creva. Pretpostavka za takvo tumačenje je lekovitost vitamina U * koji se nalazi u svežem soku. Pomanjkanje tog vitamina u želucu i crevima stvara preduslove za razvoj čira. Sok od svežeg kupusa podstiče razmenu materija u ćelijama i povoljno deluje na sluzokožu creva.

Takođe pomešan sa sokom od šargarepe i repe, odličan je napitak za osobe koje imaju pomanjkanje kalcijuma, ili kad se radi o lomovima kostiju. Takođe se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Lekovita svojstva:
Kiseli kupus, ne samo da ima izuzetna nutritivna već i lekovita svojstva poput:

1) osvežava duh i djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorišćavanju belančevina;

2) organizam čini otpornim na stres;

3) aktivira razmenu materija u mozgu i živcima;

4) podstiče izmenu gvožđa u krvi

5) pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca;

6) stimuliše rad ćelija i deluje pomlađujući;

7) pomaže kod izgradnje kostiju;

8) reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi, a isto tako i podstiče metabolizam masnih ćelija;

9) jača imunitet i povećava snagu mišića;

10) doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

 

Važno napomenuti:

a) prilikom konzumiranja kiselog  kupusa  izbegavajte dodatne slane namirnice (posebno  slana mesa i kobasice) jer je kupus  vrlo bogat natrijumom.

b) kiseli kupus nemojte potapati  pre pripreme, jer na taj način gubi veliku količinu bioloških svojstava, te ga nemojte kuvati više od 20-tak minuta jer će u protivnom kiseli kupus postati mekan i bez ikakvih hranjivih sastojaka.

c) najbolje je kiseli kupus jesti sirov, kao salatu ili dodatak nekim jelima (npr. krompiru, pirinču, testu i sl.), a dodatkom poprženog susama ili semenki suncokreta ćemo poboljšati i dobiti novi ukus;

d) uz kiseli kupus mogu se dodavati i razni začini a najbolje se slažu: kim, vlašac, cimet, borovac (plod smreke) , lovor;

e) ukoliko je kiseli kupus  prekiseo, dodajte sirovi krompir koji će upiti višak kiselosti;

Interesantan je a veoma jednostavan recept  tj. salata od 250 g kiselog kupusa (svježeg), 1 jabuka, 2 velike kašike suvog grožđa (ili brusnica), 1 kaščica hladno ceđenog  ulja (maslinovog). Izuzetno nutritivno kvalitetna i lekovita salata.

*VITAMIN U

(Faktor protiv čira, Metilmetionin)

Vitamin U je otkriven 1952. godine na osnovu eksperimenta lekara, koji su otkrili lekovito dejstvo soka kupusa pri bolesti čira želudca i dvanaestopalačnog creva, kao i gastritisa. Naziv je ovaj vitamin dobio kao skraćenica od latinske reči ulcus, što u prevodu znači čir.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version