KoDren

Switch to desktop

Eminentni stručnjaci iz oblasti ishrane i nutricionizma u Beogradu

Prof dr Nadja Vasiljević

Održan 27. savet nutricionista Društva za ishranu Srbije

Beograd 17. jun 2021. godine– Društvo za ishranu Srbije organizovalo je na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, 27. savet nutricionista na temu „Preporuke za pravilnu ishranu: prednosti i mane popularnih dijeta“.

 

Pravilna ishrana, nutritivne dileme, prednosti i nedostaci veganstva, vegeterijanstva, primenljvost keto djeta, koristi  i nedostaci  intemitentnog  gladovanja, dobre i loše strane upotrebe preparata za mršavljenje i veštačkih zaslađivača su bile teme o kojima su diskutovali najeminentniji stručnjaci iz oblasti zdravstvene zaštite, lekari, dijetetičari-nutricionisti, farmaceuti, kao i drugi eksperti koji se bave ishranom.

Naše društvo ima tradiciju koja traje od 1956. godine i okuplja akademsku zajednicu iz Srbije različitog obrazovnog profila koji se bave svim aspektima ishrane. Potrudili smo se da na 27. Susreti  nutricionista dovedemo najeminentnije stručnjake koji se bave ovom tematikom, da se uklujče i osvetle ovu oblast. Svake godine organizujemo seminare na temu ishrane, a svake četvrte godine organizujemo kongres koji je međunarodnog karaktera. Zadovoljstvo nam je što smo i ove godine okupili veliki broj stručnjaka koji svojim znanjem i iskustvom, pružaju svoj doprinos samoj temi ishrane koja je od velike važnosti za sve nas“, istakla je Prof.dr Ljiljana Trajković Pavlović predsednica Društva za ishranu Srbije.

Značaj pravilne ishrane i popularnih dijeta za gubitak telesne mase bila je jedna od tema 27. saveta nutricionista, o kojima je govorila Prof. Dr Nađa Vasiljević

„Važno je naglasiti da ne postoji dobra i loša hrana, već pravilna ishrana, a ona predstavlja izbalansiran unos kalorija i nutritijenata. Danas smo svedoci da se koriste razni modeli ishrane koji nisu odgovarajući, jer se kvalitet života promenio, pa samim tim i način ishrane. Kada govorimo o ishrani potrebno je unositi hranu koja je nutritivno bogata hrana. Mi možemo i sa malo kalorija veoma kvalitetno da se hranimo i unesemo sve što nam je potrebno. Zdrava ishrana je ona ishrana koja ne dovodi do porasta telesne mase i koja omogućava da održavamo telesnu masu“,rekla je Prof. dr Vasiljević.

Česta dilema u primeni zdrave ishrane je u tome na koji način upotrebljavati šećere i niskokalorijske zaslađivače.

„Kada govorimo o šećerima, onda govorimo o dve vrste šećera, jedni su šećeri koji se prirodno nalaze u hrani, a drugo su dodati šećeri, tj.slobodni šećeri. Ono što SZO sve više naglašava, jeste da se smanji unos dodatih šećera na 10 odsto od dnevnih energetskih potreba i to se odnosi na sve uzraste. Preporuka svih velikih zdravstvenih organizacija je da se slobodni šećeri zamene sa niskokaloričnim zaslađivačima koji nemaju energetsku vrednost. Ne treba praviti balans u upotrebi dodatih šečera, njih treba u potpunosti izbaciti jer predstavljaju veliki rizik za zdravlje“, naglasila je Prof. dr Budimka Novaković.

Na ovogodišnjem susrertu nutricionista, pružen je poseban akcenat naimplementaciji ketogene dijete, elementima bitnim za izradu zdrave ishrane, intermitentno gladovanje, mediteranski način ishrane, kao i na nutritivne dileme.

 

Društvo za ishranu Srbije će 2023.godine imati tu čast da bude domaćin Evropskog kongresa za ishranu koji će se održati u Beogradu. 

Društvo za ishranu Srbije osnovano je kao nezavisna i neprofitna organizacija koja okuplja naučnike i stručnjake kako afirmisane, tako i one buduće iz oblasti humane i veterinarske medicine, farmacije, biologije, hemije, biohemije, poljoprivrede, prehrambene tehnologije, mikrobiologije hrane, ali i ekonomije, prava, obrazovanja i drugih oblasti sa sličnim stručnim i naučnim interesovanjem, kao i stručnjake koji rade u praksi. Ova saradnja odvija se i pojedinim stručnjacima, ali i sa udruženjima u zemlji i inostranstvu kao što su udruženja lekara, farmaceuta, mikrobiologa, molekularnih biologa, veterinarske medicine, agronoma, sportske medicine, dijetetičara i drugih kroz zajedničku organizaciju stručnih skupova.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version