KoDren

Switch to desktop

Ne preskačite doručak

Voda i hrana nas održavaju, pokreću i čine zdravima. Navike i pravila o unosu hrane menjaju se tokom godina. Često su običaji vezani za jelo bivali prilagođeni mogućnostima. Savremeni čovek pokušava poštovati principe pravilne ishrane koji su naučno dokazano najkorisniji za njega.

Doručak najvažniji obrok

Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju… stara je izreka koja mnogo govori o zdravoj ishrani.

Najvažniji obrok u toku dana je doručak pa ipak se toliko puta preskače i postao je jedini obrok koji neki od nas gotovo nikad ne pojedu za razliku od ručka ili večere koje nam ne pada na pamet preskočiti! U čemu je problem?

Nakon buđenja šećer u krvi je nizak pa ako ne pojedemo doručak, brzo postajemo umorni i lako razdražljivi jer ne možemo nahraniti mozak s potrebnom količinom šećera. Kako bismo povisili šećer u krvi treba da jedemo, ali ne treba posegnuti za jakim stimulansima, kao sto su crna kafa, čaj, cigarete ili nešto slatko jer to naglo i previše podiže šećer. Učinak takve ishrane traje i tera na loš odabir hrane koja će ponovno brzo ublažiti glad i pritom povećati šećer u krvi.

Dobar doručak je prvi korak u izlazu iz ovoga kruga. Ali ne bilo kakav. Šoljica kafe pa i bele, s tostom i marmeladom loša je kombinacija stimulansa i hrane visokoga glikemiskog indeksa. I pomisao na jutro bez kafe nekima zvuči kao najteža kazna, ali, ako je reč samo o mesec dana, nije tako neizvodivo. Dakle, trebalo bi iz ishrane, a posebno doručka, izbaciti svaki stimulans na mesec dana, a onda ga povremeno ponovo uvesti. To “povremeno” je bitno kako se ne bi opet ušlo u začarani krug. Pripazite na apstinencijske simptome kao što su glavobolja, razdražljivost ili umor prvih nekoliko dana.

Nameće se pitanje šta jesti za doručak?

Prvi obrok valjalo bi započeti dobrim masnoćama, na primer jogurtom s jednom kašikom mlevenih semenki od bundeve ili lana. Tako će dan početi zdravo, s hranom koja će pomoći održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, bez potrebe za novim stimulansima i s manje stresa.

I kao što su još stari Englezi rekli: Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, večeraj kao prosjak.

Započnite dan s doručkom!

Zašto?

Za dobar početak dana, važno je osigurati energiju i započeti dan s doručkom. Doručak poboljšava pamćenje, razumevanje i pridonosi boljem raspoloženju.

Prema mnogima istraživanjima, dokazalo se da deca i omladina koji preskoče prvi jutarnji obrok imaju lošije rezultate na testovima nego oni koji su ujutro doručkovali.

Za kvalitetan doručak odaberite žitne pahuljice od punog zrna sa punomasnim mlekom, voće, jogurt i integralno pecivo, ili  jaja još bolje, napravite kajganu sa spanaćem na primer, ili paprikama, pa pored toga napravite salatu sa rukolom. Tokom dana važno je ne preskakati glavne obroke jer međuobroci nisu zamena za ručak i večeru. Nijedna namirnica pojedinačno ne sadrži sve prehrambene i zaštitne materije potrebne organizmu. Svaka namirnica sadrži određenu količinu pojedinih nutrijenata. Kako bi se zadovoljile svakodnevne potrebe organizma važno ih je kombinovati pa je zato važna raznovrsna i uravnotežena ishrana.

Obavezno doručkujte jer doručak je važan za dobar početak dana.

Za međuobrok je bolje pojesti sveže ili sušeno voće, povrće ili sendvič sa salatom nego keks, čokoladu ili grickalice. Najbolji su orašasti plodovi.

Zapamtite, pravilna ishrana je raznovrsna i uravnotežena ishrana, a dan obavezno započnite s doručkom!

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version