KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Dobre i loše strane keto dijete

keto dijeta

Od mnogobrojnih dijeta, poslednjih godina veliku polularnost je doživela takozvana Keto dijeta. Ova dijeta je dosta populatna među bodibilderima kada su u pripremi takmičenja jer im koristi za završnicu forme.

Ono što nam daje snagu organizmu su ugljeni hidrati. Pošto se ugljeni hidrati u organizmu razlažu na glukozu koja se zatim pretvara u glikogen, a glikogen je upravo ono što daje snagu i pokreće mišiće.  U slučaju da ukinemo sebi u ishrani ugljene hidrate tada moramo ih nadomestiti na druge načine, a to su zapravo masnoće. Takav kontrast u ishrani može otići u potpunu krajnost i dakle može dovesti i  do problema. Može da podstakne razgradnju vlastite mišićne mase, što naravno, nikako nije dobro.

Naš organizam je takav da će teže nadomestiti energiju iz masti, nego iz (već pomenutog) glikogena, Stoga, ako ukinemo ugljenehidrate ono će trošiti rezerve glikogena iz organizma. A nakon tih rezervi potrošnja će krenuti na belančevine tj. na mišićnu masu. Pa ćemo se odmah upitati, kako to da sprečimo? Odgovor je, da povećamo konzumaciju proteina izdravih masnoća.  A količina koja treba da bude je i do četiri grama po kilogramu telesne težine (a nekada je potrebno i više).

A kako deluje Keto dijeta i prve simptome koje primećujemo su: smanjenje mase zbog gubitka vode i glikogena iz organizma; osećaj slabosti i umora; opšta slabost tela; pojaviće vam se čak i nagle oscilacije u raspoloženju; problemi sa zatvorom zbog mogućeg manjka unošenja vlaknaste hrane u organizam; pojava lošeg zadaha.

Pored toga što se ova dijeta koristi za mršavljenje ona se primenjuje o kod epileptičara, kod smanjimanja rizika razvoja kardiovaskularnih bolesti, koristi se kod terapija raznih stanja grčeva, kod autizma, kod Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti, poremećaja pažnje, kod glavobolja, migrena, moždanog udara i drugih povreda glave, kod anksioznosti, despresije, šizofrenije, kod poremećaja spavanja, kod sindroma nervoznih creva, kod akni, policističnih jajnika, kod problema  sa disanjem i prekidima disanja, kod dijabetisa tipa 2, kod neuroloških problema (šireg spektra), pa čak i kod tumora je dala dobre rezultate.

Kakva je ishrana kod Keto dijete?

Preporuka je da imate više obroka u toku dana (dakle, pet ili šest) u bilo kojim kombinacijama I količinama namirnica koje ćemo navesti.

Sve vrste mesa, dakle, kao što su govedina, teletina, piletina, svinjetina, slanina, šunka, su dozvoljena. To podrazumeva i sve vrste ribe, uključujući ribu sa omega mastima, kao što su tuna, losos, i skuša. Pored toga, mlečni proizvodi i jaja su takođe dozvoljeni u ovoj vrsti dijete. Od ulja prihvatljiva su laneno I maslinovo ulje, a od začina slobodno koristite ko, biber, alevu paprika, soja sos i senf. Hleb je strogo zabranjen.

Postoji veliki broj namirnica koje imaju minimalni sadržaj ugljenih hidrata. Ove vrste hrane treba da se konzumiraju u ograničenimkoličinama. Dakle, misli se na namirnice kao što su brokoli, spanać, kupus, karfiol, boranija, luk, pečurke, paprike, laneno seme, orasi I masline.

Mogući neželjeni efekti keto dijete:

Kada počnete ponovo jesti ugljikohidrate, nemojte se iznenaditi ako ubrzo dobijete nekoliko kilograma. Osim što se kilogrami vraćaju po principu jo-jo efekta, mnogi stručnjaci smatraju da je za organizam ovo jedna od štetnijih metoda za dijetu u funkciji gubljenja težine. Smatraju da se stvara određena toksična kombinacija, i ako takvo stanje koje duže traje prouzrokovaće određene poremećaje, kao što je ketoacidoza, odnosno veliko “zakiseljenje” organizma.

Naravno, stručnjaci i profesionalci iz Keto dijete mogu izvući dosta koristi, ali oni će je sprovoditi kao deo dobro osmišljenog programa ishrane.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg