KoDren

Switch to desktop

Kako izabrati naočare za sunce?

naočare za sunce

Naočare za sunce su izmišljene u Kini pre mnogo vekova i doneo ih je u Evropu Marko Polo. Inicijalno, naočare za sunce su se upotrebljavale da sakriju pogled i misli. Sredinom 1700-tih, počinju da se koriste za zaštitu očiju, i, početkom 20. veka počinju da postaju naglo popularne kod ljubitelja sunca na plažama.

U decenijama koje su sledile, naočare za sunce postaju, kao bilo koji deo garderobe ili aksesoara, modni status. U 21. veku oboje, zaštita i stil, su jednako važni. Ovaj vodič kupovine naočara za sunce sadrži osnovne informacije koje će vam pomoći da se snađete u mnoštvu ponude, kako bi mogli da izaberete naočare koje vam najbolje pristaju u svakom pogledu.

Utvrdite oblik vašeg lica.Određeni stilovi naočara se najbolje slažu sa osnovnim oblicima lica.  Željeni rezultat je ravnoteža -- zato nosite naočare koje kontrastiraju sa izgledom vašeg lica.

Kvadratno lice (kod muškaraca često opisano kao sa jakim vilicama)   je simbolisala Prva Dama  Jacqueline Kennedy u 1960-im. Noseći prevelike (oversized) naočare za sunce, ona je promovisala stil (sada često nazivan Džeki O) koji  i danas ostaje u modi. Ako tražite ženske naočare za sunce, probajte stilove nazvane curvier (kurvije) -- okrugle ili mačje oči -- koji uravnotežuje vaše uglovite obrise. Muškarci obično žele da naglase pojavu karakternih, jakih, vilica, tako da muške naočare koje najbolje stoje u tom slučaju su one oštrih uglova.

Srcoliko lice (trouglasto kod muškaraca) ima široko čelo i usku bradu. Izaberite oblik naočara sa okvirima u obliku mačjih očiju ili bilo koje sa dobro zaokrugljenim ivicama; muške naočare za sunce i ženske naočare za sunce sa širom donjom ivicom i neravnim gornjim rubom izuzetno dobro se prilagođavaju.

Dugo ili izduženo lice takođe zahteva veće (oversized) naočare. Okrugle ili pravougaone naočare sa masivnim okvirima i širokim drškama; visoka ili duboka sočiva i moderne naočare sa dekorativnim okvirima ili u retro stilu takođe pristaju.

Okruglo lice ima najizraženije obline, i zato naočare moraju da ih imaju malo. Naočare sa uskim, visoko postavljenim okvirima jarkih boja, uključujući i klasične naočare od kornjačevine, dodaju dobroj harmoniji.

Ovalno lice ima blago zaokružene krivine koje se uglavnom slažu sa skoro svim stilovima, od sportskih naočara za sunce do onih visoke mode. Izaberite model koji pokriva lice od obrva do jagodica.

Izaberite naočare za sunce sa  UVA i UVB zaštitom. Jarka svetlost vedrog dana može biti bolna i zbunjujuća, posebno pri vožnji. Srećom, sočiva boje ćilibara poslednjih decenija filtriraju dodatne plave nijanse koje reflektuju niski oblaci, dajući vozačima uravnoteženiji, jasniji pogled na drum. Polarizovane naočare za sunce takođe pomažu da se smanji bljesak reflektovane svetlosti. Ultra-ljubičasta zračenja, poznata kao UVA i UVB, su se pokazala kao faktor koji uzrokuje kataraktu i mnoge druge probleme vida i očiju. Tražite UV rangirane naočare, koje blokiraju najmanje 70% UVA i 60% UVB zraka. Neke naočare blokiraju 100% obe vrste.

Izaberite naočare za sunce koje štite od udara. Leteći otpaci su rasprostranjeni od neprijatnih čestica prašine do otpadaka koje bacaju iz kola u prolazu i koji vas fizički ugrožavaju. Američki nacionalni institut standarda (ANSI) je privatna organizacija posvećena proizvodnji kvalitetnih roba u SAD, Za naočare za sunce, ANSI zahtevi testova uključuju puštanje u slobodni pad čelične lopte prečnika 2,54 cm na sočivo naočara sa visine od 1.3 m i pucanje kuglom promera 0.635 cm u sočivo brzinom od 46 m/s. Ukoliko ni jedan delić sočiva u trenutku impakta ne dodirne oko, naočare prolaze test i proizvođač može da ih reklamira kao ANSI kompatibilne. Ovo je posebno korisno pri izboru sportskih i polarizovanih naočara za sunce. 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version