KoDren

Switch to desktop

Razlikovanje sinusne glavobolje i lečenje prirodnim putem

sinusitis

Mnogi ljudi sami sebi dijagnostikuju sinusnu glavobolju  kada se ne radi ni o kakvoj upali sinusa, a glavobolja se javlja iz drugog razloga. Najčešće se migrenska glavobolja zamenjuje sa sinusnom. Međutim, zbog isušenog vazduha  i klima uređaja istina je da se sve češće javljaju i upale sinusa.

Simptomi:

Većina simptoma sinusnih glavobolja slična je ostalim vrstama glavobolja, bol u čeonom području, bol u licu oko očiju i nosa. Međutim, ono što razlikuje sinusnu glavobolju od drugih glavobolja je infekcija. Sinusna glavobolja javlja se kao reakcija na upalu sinusa, dok druge glavobolje, na primer  migrene uzrokuju drugi razlozi.

Zbog čega je bitno razlikovati glavobolje?

Migrenu i sinusnu glavobolju bitno je razlikovati jer im trebaju drugačiji tretmani. Kako biste se oslobodili sinusne glavobolje, morate voditi računa i o upali, dok da biste se rešili migrenske glavobolje najvažnije je smanjiti visinu  hormona stresa i osloboditi se napetosti.

Ako imate sinusnu glavobolju važno je raditi na jačanju imuniteta i borbi protiv upale, kao i rešavanju same glavobolje.

Prava je istina da vrlo malo osoba koje misle da imaju sinusne glavobolje zapravo boluju od upale sinusa. U većini slučajeva se radi o migrenskim glavoboljama. Problem je u tome što ako se migrenska glavobolja tretira kao sinusna, boli se nećete lako rešiti.  Npr. topli oblozi mogu pogoršati bol. Stoga je jako bitno pre nego što započnete s ikakvim tretmanom pravilno dijagnostikovati uzrok nastanka glavobolje.

Postoje tri različita tipa sinusitisa koji izazivaju glavobolje:

-    Akutni sinusitis: Traje 4 nedelje ili manje.

-    Subakutni sinusitis: Upala traje 4 do 8 nedelja

-    Hronični sinusitis: Stanje okarakterizovano  upalom sinusa koje traje duže od 8 nedelja.

-    Povratni sinusitis: Nekoliko napada kroz godinu.

Primarni simptomi upale sinusa su:

Bol i pritisak u licu

Začepljenost nosa

Gubitak mirisa

Kašalj

Dodatni simptomi mogu uključivati:

Povišenu temperaturu

Neugodan zadah

Umor

Bol zubnog mesa

Kada se radi o upali sinusa većina klasičnih lekova ne deluje, ali postoje neki prirodni lekovi za sinuse koji su vrlo delotvorni.

Inhaliranje parom je najbolji lek za upalu sinusa. Možete se nagnuti nad posudu u koju ste usuli vruću vodu i prekriti glavu peškirom.  Ako dodate nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa to vam također može mnogo pomoći.

Pijte što više tečnosti, bilo tople bilo hladne. To pomaže hidrataciji tela. Biljni čajevi su odličan izbor.

Možda će vas iznenaditi ali vežbanje je odlično za lečenje upale sinusa. To je zbog toga što se prilikom vežbi  oslobađa adrenalin, koji steže krvne sudove, što smanjuje otečenost u sinusima.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version