KoDren

Switch to desktop

Kineski saveti za dobar san

miran san

Doktor kineske medicine, Maošing Ni, opominje da je zdrav san neophodan za dobro funkcionisanje tokom sedmice, a preparatima koji se za rešavanje ovog problema nalaze na tržištu pretpostavlja vekovima stare tradicionalne tehnike koje san omogućavaju na jedan sasvim prirodan način.

 

Tradicionalno kinesko viđenje fenomena sna 

U Kineskoj medicini, noć pripada jinu, dobu kada se telo “posvećuje” sebi, umesto našim željama. Kvalitetan san je neophodan kako bi se telo oporavilo i regenerisalo, a san je od krucijalne važnosti i za pravilno funkcionisanje organa, kao što je, recimo, jetra, koja izvodi većinu detoksikacionih procesa, upravo tokom noći.

Nesanica je često stanje i izazvana je određenim oblikom neravnoteže u organizmu. Stalna briga, anksioznost i depresivnost negativno utiču na delikatnu ravnotežu jetre, slezine i srca, ometajući pritom stanje duha, te aktivirajući um, a jednom kad se to dogodi, vrlo je teško zaspati.

Da bi se ostvario dubok, kvalitetan, san, duh treba da je smiren, a mreže jetre i slezine da rade udruženo u obradi i iskorišćavanju nutrijenata. 

Četiri tradicionalna načina koja su prošla test vremena, a koja se primenjuju za uspostavljanje dubokog sna, su:

1.    Akupresura za učvršćivanje sna

Dve su tačke na koje treba da se primeni akupresura kako bi uspostavio kvalitetan san:

• Unutrašnja kapija, tehnički poznatija kao Pericardium-6, nalazi se širine s tri prsta iznad zgloba ruke, između dve tetive na unutrašnjem delu iznad leve podlaktice. Primenite umeren pritisak na ovu tačku, desnim palcem, držeći je tako 5 minuta pritisnutu, uz ostvarivanje dubokog disanja. Primenite ovo i na drugoj ruci.

• Iskričava gipkost, poznata kao mesto Kidney-1 (Bubreg-1), na dnu stopala, u centru malog udubljenja na stopalu. Pritisnite palcem, zadržite 30 sekundi, opustite pet sekundi, a zatim nastavite 5 minuta.

Za dubok,kvalitetan san upražnjavajte po desetak minuta akupresure svake noći.

2. Tradicionalni sedativ: seme jojobe

U Kineskoj medicini se veruje da je srce samo središte duha, pa, onda kada je ono oslabljeno, duh ne može da se pravilno odmori preko noći.

Biljni lek za ovakvo stanje je seme jojobe, koje ima svojstvo da umiruje duh, ojačava srce i podržava kvalitetan san. Istraživanja su, prema doktoru Ni, pokazala da saponini kojima je ovo seme bogato, relaksiraju i umiruju anksioznost te stišavaju iritabilnost, a uobičajena doza je 500 mg dnevno.

2.    “Ispraznite” um pre spavanja

Običavajte da svake noći zapišete u dnevnik svoja dnevna razmišljanja i brige. Druga mogućnost je meditacija, koja se već dugo praktikuje kako bi se zašlo u dublje stanje relaksacije. 

4. Četiri vežbe protiv nesanice

Poznati taoistički lekar Ge Hong, koji je živeo za vreme dinastije Han, preporučivao je sledeći set vežbi kako u prevenciji tako i za tretman nesanice. Kineske studije su pokazale da sledeći pokreti efikasno poboljšavaju kvalitet sna kod onih koji pate od hronične insomnije, kada se upražnjavaju noću, tokom dve do četiri nedelje.

1.    Lezite na leđa sa savijenim kolenima. Šakama privucite kolena ka grudima i normalno dišite. Zadržite se u ovoj pozi jedan minut, zatim se opustite, ispravite noge i položite ruke sa strane.

2.    Ostanite na leđima, udahnite i istegnite obe ruke iznad glave. Pri izdisaju, spustite ruke dole i masirajte telo od grudi ka stomaku, zatim položite ruke sa strana. Ponovite sa svakim udisajem jedan minut.

3.    Miran položaj na leđima, šake su stegnute u pesnice. Položite ih ispod leđa, što je više moguće ka lopaticama, svaka pesnica na suprotnu stranu kičme. Udahnite tri puta, a zatim promenite poziciju pesnica nadole za jedan stepen i ponovite, pomerajući nadole svakog trećeg udisaja dok pesnice nisu na nivou struka. Ovde udahnite pet puta. Sada spustite ruke na trtični deo i udahnite još pet puta.

4.    Lezite licem nadole i postavite ruke ispod stomaka. Polako udišite, stomakom i grudima i osetite kako vas energija sasvim ispunjava. Zatim polako izdahnite i zamislite kako sve negativno napušta vaše telo. Zastanite nakon svakog izdisaja i opustite mišiće. Radite ovo jedan minut.

5.    Taoist poza spavanja: “Jelen poza”

Ge Hong je preporučivao upražnjavanje ove četiri vežbe sa posebnim položajem tzv. “jelen položajem”, koji je dobio naziv zbog sličnosti sa spavanjem jelena u divljini.

Okrenite se tako da spavate na desnoj strani. Savijte desnu ruku u laktu, sa dlanom ispred lica. Položite levu ruku laktom na kuk, rukom spuštenom pred stomak. Desna noga je ispružena, a levo koleno savijeno, položeno na dušek ispred desne butine.

Želimo vam dobar san!

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version