KoDren

Switch to desktop

10 zdravih navika koje treba da usvojite ove godine

zdravije navike

Ljudi često misle da moraju da krenu na rigorozne dijete i režime ishrane kako bi došli do svojih fitnes ciljeva, međutim, istina je sasvim suprotna. Potrebno je samo da usvojite jednostavne, ali efektivne navike koje će vam posle kratkog vremena biti rutina i deo svakodnevice.

Kada pokušavamo da smršamo sa ekstremnim režimima ishrane i vežbanja, često „pucamo“ i učinimo sebi više štete nego koristi. Umesto da donosite nerealistične odluke, evo 10 jednostavnih navika koje možete usvojiti.

1. Parkirajte na najudaljenijem mestu od ulaza

Ukoliko veći deo dana provodite u vožnji i ne krećući se, birajte parking mesto koje nije blizu ulaza. Ne samo što ćete sagoreti dodatne kalorije šetajući se do ulaza, već ćete i poštedeti sebe nepotrebnog stresa koji ste stvorili tražeći slobodno parking mesto u blizini.

2. Imajte kesicu badema uz sebe u svakom trenutku

Nikada ne znate koliko ćete se zadržati van kuće i kada će vam biti potrebna užina. Bez obzira na to koliko pokušavamo da budemo spremni, razne stvari mogu da iskrsnu i spreče nas da jedemo na vreme. Kada se nađemo u situaciji da smo gladni i bez hrane, često pravimo loše izbore. Zbog toga je najbolje da imate porciju orašastih plodova pri ruci, što je najbolja brza i jednostavna užina.

3. Uradite 10 čučnjeva svako veče pred spavanje

Naterajte sebe da svako veče uradite 10 običnih čučnjeva pre odlaska u krevet. To će vam oduzeti bukvalno dvadesetak sekundi, a ova vežba će vam nakon dužeg vremena praktikovanja ojačati leđa. Ukoliko vam čučnjevi ujutru više odgovaraju, još bolje. Samo se postarajte da vam 10 čučnjeva postane dnevna rutina.

4. Svake nedelje postavite pozitivnu mantru na prozor kupatila

Pozitivnost će vam pomoći da započnete nedelju na pravi način. Kad god imate loš trenutak, podsetite se svoje mantre za tu nedelju koja će vam pomoći da se vratite na pozitivno razmišljanje. Potrebno je da razmišljate pozitivno, jednako koliko je potrebno da hranite telo zdravom hranom.

5. Ne ograničavajte povrće

Bez obzira na to kojeg plana ishrane se pridržavate, jedite dosta zeleniša i ne razmišljajte o sadržaju ugljenih hidrata ili kalorija. Povrće je puno vlakana i ne samo što vas drže sitim, već vam daju i energiju, što za uzvrat omogućava vašem metabolizmu da bude brži. Zeleniš će vas držati sitim i sprečiti da se prejedate hranom koja goji. Jedite zeleniš i ne brinite o brojanju kalorija, on je dobar za vas i držaće vas sitim i zadovoljnim.

6. Stavite mericu u svoju kesicu sa orašastim plodovima

Lako je preterati kada su u pitanju orašasti plodovi. Iako su dobri za vas, imaju dosta kalorija i očas posla možete dobiti višak kila. Držite mericu u kesici sa orašastim plodovima, kako biste znali koliko vam je dovoljno za užinu.

7. Žvaćite žvaku dok kuvate

Ukoliko često kuvate, sigurno ste u iskušenju da probate sve dok još nije gotovo. Žvakanje žvake će vam pomoći da ne ližete šerpe i unosite nepotrebne kalorije.

8. Dok kuvate, pored sebe držite iseckano povrće

Ukoliko žvakanje žvake ne funkcioniše kod vas, onda držite uz sebe iseckano povrće dok spremate obrok. Kako biste ograničili dnevni unos kalorija, možete da grickate papriku, krastavac ili celer.

9. Kada jedete – samo jedite

Živimo u ubrzanom svetu i često jedemo dok gledamo TV, surfujemo po netu ili proveravamo društvene mreže. Sve to može dovesti do toga da pojedemo mnogo više nego što bi trebalo. Kada ste preokupirani drugim stvarima, ne možete da slušate svoje telo koje vam govori kada ste puni. Odvojite posebno vreme za jelo i uživajte u hrani onako kako dolikuje. Ne samo da ćete pojesti manje kalorija, nego će vam i prijati da se odvojite od tehnologije na kratko.

10. Koristite štapiće umesto viljuške

Potrebno je više vremena kada jedete sa štapićima, umesto sa viljuškom, što znači da morate da jedete sporije. Kada jedemo sporije, dozvoljavamo telu da svari hranu i da saznamo na vreme kada smo siti. Bez obzira na to koliko ste vešti sa štapićima, oni vas teraju da usporite i ne prejedete se.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version