KoDren

Switch to desktop

Detoks dijete – mitovi i realnost

detoksikacija sokovima

„Vaše telo je zagađeno i mi vam možemo pomoći da ga očistite!“ Koliko je primamljiva ova reklamna poruka? Obrnite je i razmislite još jednom: „Vaše telo je odlična mašina za filtraciju i postoje strategije za čišćenje koje će maksimizovati vaše rezultate!“

 

Marketinški ugao gledanja da je vaše telo „pokvareno“ i da neko zna kako da ga popravi je u potpunosti degradirajući. Oglašivači često pozicioniraju proizvod kao da je on vaš jedini spasilac u borbi protiv raznih boljki.

Činjenice

Činjenica da mnogi ljudi tvrde da detoks dijete funkcionišu nije u potpunosti fantazija. Dobra stvar je što bilo koja od ovih dijeta ograničava ono šta osoba jede i pije. Detoks dijete eliminišu skoro sve što je poznato kao nezdravo, povećava zapaljenja u organizmu i čini nas da se osećamo loše: alkohol, hrana puna šećera, rafinisani ugljeni hidrati, zasićene i trans masti, a da ne pominjemo visok unos kafeina, cigara i drugih rekreacionih droga. Za kratak period vremena, osoba drastično smanjuje broj unetih kalorija, povećava hidriranost i ima ogromnu kontrolu nad onim što jede. Što im je bila gora ishrana pre detoks dijete, to će se osećati bolje nakon „čišćenja“. Ne postoji nijedan dokaz koji nam govori da su sastojci ovog rituala pročišćenja učinili bilo šta, ali ogroman broj podataka nam pomaže da razumemo da dobra hidratacija, dosta hrane sa biljkama i eliminisanje procesuirane hrane bogate kalorijama i sa malo hranljivih materija će učiniti da izgledate i da se osećate bolje.

Zašto ne bismo išli na detoks dijetu čak i ako nas samo to prevari da na nekoliko nedelja uradimo nešto dobro za sebe? Istraživanje o uspešnom gubitku kila je jasno: potrebno je da naučite kako da jedete dobro i trenirate svakodnevno da biste zdravo gubili kilažu i održavali to. Detoks dijete nas uopšte ne uče tome kako da jedemo zdravo, a vežbanje tokom perioda prečišćavanja se ne preporučuje.

Umesto toga što se jednom godišnje prečišćavate na nedelju dana, napravite jednogodišnji plan koji će biti odličan za vaše zdravlje i tokom kojeg ćete pokušati da jedete zdravo, a ne da se izgladnjujete.

DA ili NE u korist ceđenja sokova?

Najvažniji nutrijent jeste voda. Kada pratite tečnu dijetu punu vode ili sokova, održavate telo hidriranim, što verovatno ne radite toliko često. Čim to počnete da radite, osetićete pozitivne efekte i promene. Dok ne možete da izbacite masti iz svog organizma na taj način, dobra hidriranost čisti prirodni filtracioni sistem vašeg tela – bubrege. Takođe i poboljšava funkciju vaše jetre, pravog detoksifacijskog organa u vašem telu.

Sokovi od voća i povrća su koncentrisani izvori nutrijenata i proizvoda od biljaka. Ove prirodne biohemikalije mogu da spreče stvaranje raka tako što se suočavaju sa ugrožavajućim akcijama mutagenih, kancerogenih i tumornih meterija, od kojih mnogi mogu doći iz našeg zagađenog okruženja.

Ceđenje sokova sa povrćem sjajan je način da uživate dosta ishrane sa povrćem za kratko vreme, ali je loša stvar što tako unosite manje vlakana. Cela hrana ima bolju moć prečišćavanja. Sokovi sa voćem su takođe odličan način sa unos hranljivih materija, ali se dramatično povećava unos šećera. Dok za ceo dan možete pojesti pet porcija voća, veoma lako možete pojesti sve to pijući samo jedan sok. Uprkos tome što su to prirodni šećeri, to je i dalje stresno za vaš sistem. Idealno bi bilo kada biste jeli celu hranu i pre svega povrće, a manje voća.

Realnost rituala pročišćenja organizma

Brojni enzimi koje telo prirodno stvara rade non-stop kako bi očistili naše ćelije. Ishrana koja se bazira samo na biljkama, odnosno voću i povrću, podržava ovu aktivnost. A ukoliko ste stalno hidrirani, to čuva vaše ćelije tako da budu funkcionalne i pomaže vam da izbacite toksine iz ćelija i organizma brzo. Ishrana koja obezbeđuje dovoljno proteina i ugljenih hidrata koji grade enzime i ubrzavaju metabolizam i u isto vreme imaju malo šećera, rafinisanih ugljenih hidrata i zasićenih masti najbolji je ritual za stalno čišćenje organizma.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version