KoDren

Switch to desktop

Smršajte uz pomoć akupresure

akupresura

Znali su Kinezi šta rade kada su postavili načela akunpunkture, beležeći tačke na telu kroz koje se može delovati na sve organe u organizmu i tako poboljšati zdravlje. Prilikom te metode tanka igla prolazi tačno kroz određenu tačku, stimulišući nerv koji je povezan sa određenim organom.

 

Nešto manje zastupljena metoda je slična ovoj, a daleko je jednostavnija. To je akupresura, koja, za razliku od prve, koristi samo vrhove prstiju kako bi doprla do najudaljenijih tačaka u organizmu. Stimulišući te tačke, ona deluje i na ceo organizam i zdravlje organa, pa je logično da se uz pomoć te metode može i smršati.

Akupresura je veoma poznata na dalekom istoku, ali sve je više ima i na drugim krajevima sveta, pa i kod nas. Kako je dokazano da pravilnim izvođenjem može dovesti do mršavljenja sve je popularnija i u kućnoj upotrebi, gde je samo potrebno dobro upoznati tačke koje treba tretirati. Isto tako, pomoću ove metode dokazano se jača imunitet organizma, popravlja rad unutrašnjih organa, smanjuje stres i pospešuje celokupno zdravlje, pa je dobro koristiti je što češće.

Za početak, potrebno je upoznati se sa tehnikom izvođenja akupresure. Ona se, kao što rekosmo, vrši vrhovima prstiju, uz blago pritiskanje određenih tačaka na koži, ali tek do granice bola i onoliko dugo koliko je navedeno u uputstvu. Pritiskanje se vrši na više načina, bilo kao tupo što dublje pritiskanje ili kao blago dodirivanje, kružna masaža ili sporadično pritiskanje, odnosno bukvalno lupkanje vrhovima prstiju po koži. Postoji nekoliko ključnih tačaka na telu na koje se mora delovati i kojima je tačno određeno mesto kroz koje su povezane sa organima u telu.

Abdomen

Najpoznatija tačka koju treba tretirati je 3 cm ispod pupka. Ta tačka jača organizam i poboljšava funkciju digestivnog trakta. Masaža se vrši sa dva prsta, koja naslonite na tačku i pomerate ih gore dole, blago masirajući područje. Tretman treba izvoditi dva puta dnevno u trajanju od dva minuta. Budite obazrivi nakon ove masaže, jer metoda ubrzava metabolizam i izbacivanje sadržaja iz creva, pa može biti neprijatna. Sa druge strane, odlična je metoda protiv konstipacije.

Druga tačka na abdomenu je tačno ispod poslednjeg rebra na stomaku, ali u stranu, odnosno tačno ispod ušnih školjki. Masiranje ove tačke takođe ubrzava metabolizam, ali i smanjuje abdominalne bolove i apetit. Treba je masirati svakoga dana u trajanju od po pet minuta kružnim pokretima. Vodite računa da su prsti skoro ispod rebra, jer je tačka malo sakrivena ispod.

Glava

Možda ste već i pomislili na ovu, najpoznatiju tačku za masažu kao vid mršavljenja, koja se nalazi ispod uha. Već dugo se ova tačka zapravo uzima kao sinonim za akupresuru u službi mršavljenja, da mnogi samo za nju i znaju. Tačka se nalazi ispred uha, tačno iznad resice. Najbolje ćete je naći ako blago otvorite usta, pa pritisnete tamo gde je vilični zglob. Obično se pritiskanje vrši oko minut svakoga dana.

Još jedna tačka koja pomaže da smršate je tačka izmedju gornje usne i nosa. Kad vas uhvati glad za slatkišima ili grickalicama pritisnite ovu tačku na 20 sekundi.

Noge

I na nogama se nalaze tačke koje se mogu pritiskati sa ciljem pojačanja apetita i mršavljenja. Jedna od njih je ispod kolena, nekih 5 santimetara ispod kolena sa spoljne strane, otprilike gde počinje mišić, što ćete naći ako podižete stopalo. Tu tačku treba pritiskati 2 minuta svakoga dana kako bi poboljšali varenje, ali i ojačali krv i organizam.

Druga tačka se nalazi na unutrašnjoj strani članka, opet na mestu gde je zglob stopala sa potkolenicom. Ovu tačku treba nežno pritiskati i popuštati u trajanju od nekoliko minuta svakoga dana.

Ruke

Tačka na ruci je sa unutrašnje strane lakta i dokazano da, pored toga što poboljšava varenje, ova tačka smanjuje znojenje i neželjene kilograme, pa je treba masirati po minut svakoga dana za bolje rezultate.

Na kraju svake akupresure još malo blago masirajte to mesto. Vodite računa da svaki bol ili neprijatnost prijavite lekaru i prekinete sa tretmanom. Kako bi se lakše izvodili pokreti, možete namazati prste tankim slojem ulja, ali tek toliko da klize preko kože, ali da ne spreče moć koji prsti imaju u dodiru sa kožom. Nakon tretmana odmorite i pratite svoje telo, pa ono što smatrate neprijatnim ili neodgovarajućim jednostavno izbacite.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version