KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Najbolje voće za mršavljenje

voće za mršavljenje

Ostalo nam je manje od mesec dana do, najvećem broju ljudi, omiljenog godišnjeg doba. Mnogi su već počeli sa pripremama za plažu, ali ima i onih koji čekaju zadnji čas. Ukoliko ste i vi među njima, tu smo da vam pomognemo.

Ako dijetu povezujete samo sa neukusnom hranom, onda znajte da grešite, jer ćemo vam upravo predstaviti voće koje vam može pomoći u vašoj nameri da se oslobodite suvišnih kilograma.

1. Jabuke

Da li ste znali da jabuke smanjuju rizik od raka, čuvaju vaše srce zdravim i zube beljim, poboljšavaju vaš imuni sistem i čak pobeđuju dijareju i zatvor? Ukoliko niste, sada svakako znate. U slučaju da pokušavate da skinete suvišne kilograme, onda vam je jabuka preko potrebna u ishrani. Jedna jabuka srednje veličine sadrži oko 50 kalorija i nema masti ni natrijuma. Štaviše, jedno istraživanje sprovedeno u Brazilu pokazalo je da su žene koje su jele jabuke pre obroka gubile 33 odsto masti više od onih žena koje ih nisu jele.

2. Banane

Banana prosečne veličine ima oko 105 kalorija i odličan je izvor energije i savršena hrana za nakon treninga. Takođe su zdravije od energetskih čokoladica koje mnogi jedu posle treniranja. Pored toga što vam mogu pomoći u mršavljenju, pomažu i kod uklanjanja grčeva i sprečavaju zatvor.

3. Grejpfrut

Ovaj moćni citrus je odličan za zdravlje, sadrži vitamin C, foličnu kiselinu, kalijum i pektin, razgrardivo vlakno koje vam može biti jak saveznik protiv ateroskleroze. Crveni grejpfrut ima i vitamin A i likopen, fitohemikaliju koja štiti zidove arterija od oksidativne štete. Kako biste izabrali najsočnije primerke, izaberite voće koje je teže i od njega napravite osvežavajuću salatu.

4. Avokado

Dok je većina voća bogata ugljenim hidratima, avokado je bogat zdravim mastima. Posebno su bogati monozasićenom oleičkom kiselinom, istom vrstom masti koja se može naći i u maslinovom ulju. Iako se sastoji uglavnom od masti, sadrži i dosta vode. Avokado je savršen dodatak salatama, a sadrži i mnoge bitne hranljive sastojke, uključujući vlakna i kalijum.

5. Kruške

Ova voćka će zadovoljiti četvrtinu vaših dnevnih potreba za vlaknima i sjajna je za vaš digestivni sistem. Pomaže i u smanjenju nivoa holesterola, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Sastojci vlakana vas drže zasićenim duže nego uobičajeno, a pored toga kruška je i bogata vitaminom C.

6. Pomorandže

Ne samo da ovo voće sjajno miriše i odličnog je ukusa, 100 grama ovog voća sadrži 47 kalorija, što je sjajno za nekoga kome je potrebna zdrava i ukusna užina dok pokušava da prati striktnu dijetu. Takođe su i slatke, a to će vam pomoći ukoliko vam se jede nešto slatko, a nije vam dozvoljeno.

7. Paradajz

Tako je, paradajz je voće, a ne povrće i sjajan je za gubitak suvišne težine. Preukusan je, pun antioksidanasa i smanjuju zadržavanje vode. Takođe i sprečavaju otpornost leptina, a za one kojima ovo možda nije jasno, leptin je vrsta proteina koja sprečava naše telo da skidamo kilograme, što čini paradajz, zapravo, savršenim saveznikom. Samo imajte u vidu da se kečap, koji je pun šećera, soli i raznih aditiva, ne može svrstati u paradajz.

8. Limun

Limun je odličan za gubitak masti, ali i za sveukupno zdravlje. Bogat je vitaminom C i antioksidansima i njihova kiselost poboljšava varenje i štiti jetru. Pored toga, limun ima svojstva dijuretika, koji detoksikuje telo i promoviše sagorevanje masti. Limun možete piti kao limunadu, bez šećera ili ga dodati u toplu vodu i piti ujutru i uz svakodnevni unos ćete brzo videti rezultate.

Predstavili smo vam voće koje je najbolje za mršavljenje, a na vama je da odlučite koje vam najviše odgovara i koje vam je najukusnije. Napomenuli bismo samo da ne preterujete, jer voće, iako je zdravo, puno je šećera i može isto tako dovesti do toga da se ugojite, ako niste umereni.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg