KoDren

Switch to desktop

Razmazite se, napravite kod kuće šumeće kupke (bath bombs)

šumeće kupke

Šumeće kugle se ubrajaju u prirodnu kozmetiku, jer su u njima prirodni sastojci i dodaci. Sama izrada ovih kugli je jednostana i brza. Ne kuva se i ne treba vam nikakvo predznanje.

A kada ih napravite jedino što ne možete je da ih odmah koristiti, već tek posle 24 časa kad se kugle stvrdnu tj. osuše. Recepata ima mnogo u ponudi, međutim mi ćemo vam dati samo jedan koji mozete lako napraviti i lako doći do njegovih sastojaka. Eterična ulja koja su vam potreba za izradu ovih kugli možete lako naći, ali ipak budite pažljivi da nađete i kupite kvalitetna. Među kvalitetnijim su eterična ulja Pranarom, Florihana i Oshadi. Možete staviti bilo koje eterično ulje u recept ovih šumećih kugli. Ipak, nije loše da obratite pažnju koje ulje daje koji efekat po vaš organizam. Na primer, ako vam je cilj da napravite uspavljujuću kupku, za lakši i bolji san, onda u tom slučaju koristite eterično ulje lavande, dok će vam na primer eterično ulje eukaliptusa koristiti za razbuđivanje, a eterična ulja citrusa će vas uvek osvežiti (limunova trava, pomorandža, grejpfrut).

Koristite različite kalupe, pa će vam biti interesantne šumeće kupke u različitim veličinama i oblicima. A isto tako odlično će vam poslužiti i kao poklon (ovaj vas ručni rad) za osobe koje su vam drage.  Ako ćete ih praviti za poklone, onda povećajte dozu. Inače, dovoljno vam je jedna doza ovog recepta za ličnu upotrebu.

Potrebni sastojci za pravljenje šumećih kupki:

pola šoljice limunske kiseline,

1 šoljica sode bikarbone,

3/4 šoljice gustina,

1/4 šoljice šećera,

6 kapi jestive boje ,

10 do 15 kapi eteričnog ulja,

(po želji: suvo cveće, začini ili šljokice)

Sjedinite  limunsku kiselinu, sodu bikarbonu, gustin i šećer. Potom, preko sita prosejati sastojke, kako bi se sve racnomerno izmešalo. Dodajte šljokice ili suvo cveće, začine tj. ono što ste odlučili po želji da stavite. Ponovo sve dobro sjediniti sa smesom.

Preporučuje se da se u flašicu sa raspršivačem stavi voda sa 6 kapi jestive boje. Boju birajte po želji i inspiraciji. Potom, lagano prskajte bojom suvu smesu koju ćete u isto vreme i lagano mešati. Na taj način ćete najbolje raspoređivati boju po smesi, a i dok smesa ne postane lepljiva kako biste mogli formirati figure. Smesa, ne sme biti potpuno vlažna, već neka ostane praškasta. Eterično ulje, potom, dodajte u smesu (najbolje pipetom). Isto tako, vi možete praviti šumeće kugle i bez kalupova tj. mesite rukom (kao kad pravite kolače kuglice). Ako koristite profesionalne kugle koje se otvaraju, onda utisnite masu u obe polovine plastične kugle, poprskajte jednu polovinu sa malo vode, pa potom spojite kuglu. Ne zaboravite da možete koristiti i kalupe za mafine, praline, led, plastična udubljena od bombonjera, itd.

Kada želite da kugle stavite (pripremite) u kalupe, prvo kalup premažite uljem (možete čak i vazelinom). Kalupi mogu biti oni za kolače, ili razdvojne kugle (koje možete nači u bolje opremljenim prodavnicama za opremu ručnih radova i repromaterijala). I nemojte zaboraviti, kugle se mogu koristiti tek kada se potpuno osuše posle 24 sata.

Preporuka je da se gotove šumeće kugle čuvaju u staklenim teglama kako biste im sačuvali miris.

Da se koriste prirodni začini u izradi ovih kugli, toga se pridržavaju svi proizvođači. Stoga koriste sveže ili sušeno bilje kao dodatak kuglama, a čak i suvo voće možete koristiti (cimet, kokos, kora limuna, pomorandže). Kugle za kupanje nisu samo stvar estetike i zabave, već služe i kao omekšivač vode, pa će zato imati bolji uticaj na vašu kožu.

 

 

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version