KoDren

Switch to desktop

Napravite sami tonik za čišćenje lica

tonik za lice

Tonik se u našoj kozmetičkoj rutini koristi kao sredstvo za čišćenje lica, pa se često preporučuje osobama koje imaju masniju kožu ili su sklone aknama. Smatra se da tonik temeljnije čisti lice i dubinski čisti pore, pa je generalno preporuka koristiti ga nakon skidanja šminke, a pre nanošenja noćne kreme

To naravno nije štetno, ali time se dejstvo i korisna svojstva tonika ne iscrpljuju, naprotiv. On ima mnogo više koristi po našu kožu nego što smo mislili. On ima svojstvo čišćenja pora, zatvara ih i smanjuje, leči i oporavlja kožu, smanjuje bore. Zbog svog dejstva zatezanja i podizanja mišića odličan je kao dugoročno sredstvo protiv starenja lica, a zahvaljujući pilingu i uklanjanju mrtvih ćelija kože utiče i na blistavost i sjaj lica. Dokazano je da neki toneri takođe mogu smanjiti uticaj Sunca i starenja kože, te ukloniti fleke nastale dugotrajnim sunčanjem ili gorenjem kože na suncu.

Jedna od velikih grešaka i zabluda kod upotrebe tonika za lice je da se on koristi samo ukoliko osoba ima masnu kožu, a još je gore koristiti jaka sredstva koje kupujemo u apoteci kako bi temeljnije očistili lice. Osobe koje imaju masnu kožu nekada upotrebom tonika mogu pogoršati stanje. Hemikalije u tonerima koje kupujemo iritiraju kožu i remete njen balans, pa ona postaje osetljivija i stvara više sebuma kao prirodnu reakciju i odbranu na strane uticaje. Ponekad osobe koje imaju osetljivu kožu imaju probleme sa hemikalijama, pa oni mogu stvarati još alergije i iritacije kože.

Postoji i veliki problem kod proizvodnje kozmetike. Utvrđeno je, naime, da kontrola kozmetike nije tako jaka u mnogim državama kao kontrola hrane i namirnica namenjenih za ishranu. Razlog je očigledan, smatra se da kozmetika ne može izazvati veće probleme, što na žalost može biti i pogubno. Isto tako, većina namirnica koje se koriste u kozmetici zapravo su iste one koje su odbačene u ishrani kao nedovoljno bezbedne i zdrave. Paradoksalno, u industriju kozmetike ulazi ono što nije dobro za organizam.

Kupovna kozmetika puna je sintetičkih proizvoda, parabena i konzervansa. Ti sastojci i izazivaju alergije, remete rad hormona, uništavaju prirodu i mogu izazvati kancer. Sve su ovo razlozi zbog kojih bi mogli razmisliti o prelasku na prirodne proizvode i one koje ste spravili sami. Kada je tonik u pitanju, to nije nimalo teško. Postoji nekoliko namirnica koje se mogu koristiti za izradu pravog i korisnog kućnog tonika i većinu možda imate i sada u svojoj kuhinji.

Jabukovo sirće – možda najbolje sredstvo za pravljenje tonika za lice i veoma popularno u svetu. Jabukovo sirće ima PH vrednost 5.5 što je najbliše PH vrednosti kože, a to mu omogućava regulisanje masnoće, čišćenje pora i popunjavanje sitnih oštećenja kože. Pravi se U RAZMERI 1:2 (na jedan deo sirćeta dolaze dva dela vode), promućka se pre upotrebe i nanosi tupferom na lice. Kako kažu oni koji su probali, miris odmah ispari i rezultati su vidljivi skoro pa od prve upotrebe.

Kokosovo ulje – budući da se preporučuje i kao sredstvo za skidanje šminke, nije čudno što se nalazi i na spisku prirodnih tonera za lice. Masirati ulje u lice pa onda pokriti vrućim peškirom nekoliko minuta.

Med i limun – ljudi obično misle da med izaziva lepljivost i masnoću na koži, ali je upravo suprotno. Za najbolje rezultate pomešati limunov sok i med i utrljati u lice. Skinuti nakon što se dobro osuši.

Jogurt – doprinosi detoksikaciji kože i njenoj regeneraciji. Umasirati u kožu pa isprati nakon sušenja.

Maslinovo ulje – veoma bogato ulje za kožu, hrani je i regeneriše i oslobađa od slobodnih radikala. Pomešati ½ ulja, ¼ sirćeta i ¼ vode.

Aloe vera – može se mešati sa jabukovim sirćetom u razmeri 2 kašičice sirćeta sa ½ čaše tečne aloe. Odlično je kod onih koji imaju kožu iritiranu i crvenu od hladnoće ili hemijskih preparata.

Ukoliko vam ništa od ovoga ne odgovara ili biste probali nešto novo i bolje za kožu, možete uzeti još i ulje čajnog drveta, ulje limuna, arganovo ulje, jojobino ulje, bademovo ulje, šea buter ili ricinusovo ulje. Probajte ono što vam najviše odgovara i u razmeri koju želite. Svakako da nećete pogrešiti. Nemojte da vas zbuni ovoliki spisak ulja. Iako se čini da dodatno masne kožu, ta masnoća nije ona koju koža sama stvara kao odbrambeni mehanizam.

Kao i kod svega ostalog, za kožu je dobro delovati i iznutra, odnosno popraviti je i ishranom. Namirnice koje koža voli su: med, morska so, avokado, limun. Uzimati i redovno probiotike, omega 3 ulja, kolagen i mnogo vode. Koža takođe voli dobar san i naravno, što manje stresa, iritacija i hemijskih uticaja.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version