KoDren

Switch to desktop

Izgledajte mlađe sada i zauvek – borba protiv bora na prirodan način

bore oko očiju

Bore su nešto od čega nijedna od nas ne može pobeći. Brige, sreće, smeh, plač - sve to ostavlja trag na našem licu. Ipak, postoje načini da smanjite i usporite pojavu bora i to na potpuno prirodan način.

 

Svakodnevna rutina koja će vam pomoći da izgledate mlađe sada i zauvek. Evo nekoliko saveta koje možete primenjivati kod kuće.

Nosite naočare

Svi znamo da su oči izdajnički znak starosti. Koža oko očiju je posebno osetljiva, tako da morate imati dodatnu zaštitu od sunčevih UV zraka. Plus, čkiljeći na suncu produbljuje razvoj bora. Naočare su najbolji način za zaštitu tanke i osetljive kože oko očiju od UV zračenja, koje će sprečiti pojavu bora.

Izbacite gazirane napitke iz upotrebe

Mnogi smatraju gazirana pića neprijateljem zdravlja broj jedan, zbog velike količine šećera, mnoštva kalorija, te potpunog nedostatka vitamina i hranljivih materija. Naime, neka istraživanja su otkrila da ljudi koji često piju gazirane sokove imaju manje ćelija koje pomažu koži da se obnavlja. Zbog toga neke ćelije jednostavno “umiru”. Tako nastaju bore.

Prestanite da pušite

Izbegavajte i pasivno pušenje. Pušenje oduzima kiseonik i nutrijente, povećava broj slobodnih radikala u ćelijama organizma. Količina popušenih cigareta i broj godina koje ste proveli pušeći, povezani su sa preranom pojavom bora.

Ređe se umivajte

Umivajte se ređe, ili bar pametnije. Dugo toplo umivanje može dovesti do sušenja kože i pojave bora. Nikada ne stavljajte lice direktno pod mlaz vode. Pritisak vode u kombinaciji sa velikom temperaturom, plus kvalitet vode, može loše uticati na vaše lice. Ispirajnje lica hladnom ili vrućom vodom može iziritirati kožu i dovesti do pucanja kapilara, zato je najbolje da se umivate mlakom vodom.

Izbegavajte šećere

Zdrava ishrana i redovno vežbanje su veoma značajni za održavanje mladalačkog izgleda. Ali čak i ako ne možete da se odreknete hamburgera, onda bar pokušajte da smanjite unos šećera. Previše šećera štetno utiče na kožu, razlaže proteinske i kolagene molekule i, tokom vremena, vaša koža gubi elastičnost, postaje suva, i dolazi do stavranja bora.

Ako ništa drugo, bar se dobro naspavajte

Da biste sprečili pojavu bora, morate dovoljno da spavate. Dok spavate, organizam luči više hormona, pa će i koža biti elastičnija i odmornija. Kvalitet i količina sna imaju trajne posledica na vaš izgled.

Nedostatak sna je povezan sa mnogo stavri, od ubrzanog starenja, do dobijanja na težini. Ako spavate dovoljno, izgleda ćete mlađe i svežije.

Kako da sprečite ili ublažite bore oko očiju

Da bi nestale bore oko očiju preporučuje se da se svake večeri prstima utapka malo bademovog ulja u kožu oko očiju, ostavljajući ga 30 minuta. Višak ulja skinuti papirnim ubrusom.

U srednjim godinama očni mišići počinju da gube elastičnost i meko trivo kapaka postaje mlitavo. Za njihovo jačanje treba ispirati oči rastvorom soli ili pravog čaja. Kapke masirati ricinusovim uljem, ali ne pritiskati jako prstima.

Natopiti sokom od peršuna 2 tampona od vate, pokriti njima kapke, držati 10 minuta. Ovaj tretman odmara oči, naročito posle dugog čitanja ili boravljenja u zapušenoj prostoriji. Posle skidanja maskare isperite gornje i donje kapke čajem cveta različka. Jednu kašiku cvetova preliti čašom vrele vode, ostaviti da stoji 20 minuta. Ovo sredstvo čuva kapke od iritacije.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version