KoDren

Switch to desktop

I bubrezima treba dati odmor – prirodni načini prečišćavanja bubrega

čišćenje bubrega

Iako obično bubrege doživljavamo kao prirodne prečišćavače organizma, oni su mnogo više od toga. Pored toga što izbacuju otrove i otpade koji se u organizmu prirodno stvaraju, bubrezi održavaju prirodnu ravnotežu vode i elektrolita, acido-baznu ravnotežu, regulišu pritisak, sekreciju hormona i sintezu glukoze.

Sve to u ova dva mala parna organa oblika pasulja i ne veća od nekoliko santimetara. Bubrezi su premreženi čitavom mrežom malih krvnih sudova koji ishranjuju bubrege ali u sebi nose sav onaj otpad koji se mora izbaciti iz organizma napolje.

Ne samo zbog regulacije otpada, već i zbog izlučivanja viška elektrolita i natrijuma, oni su vitalni organi za opstanak organizma. Bez njih smrt bi nastupila nakon nekoliko dana i njihovo odsustvo povlači i potrebu da se zamene bilo dijalizom bilo drugim organom.

Najveći problem kod oboljenja bubrega je taj što najčešće nastaju tiho i postepeno, ne izazivajući skoro nikakve simptome. Pacijenti vrlo često primete oboljenje tek kada uzme maha i stvori druge simptome u organizmu ili slučajno, nakon laboratorijskih analiza. Na propadanje bubrega utiče niz faktora, počev od genetske predispozicije, preko loše ishrane i načina života pa do dijabetesa, povišene masnoće u krvi, ateroskleroze i povišenog krvnog pritiska (koji je zapravo i uzrok i simptom).

Postoji niz simptoma koji mogu ukazati na moguće propadanje bubrega i možda i mnogo teže bolesti a koje vrlo često ignorišemo – suva koža, taman urin, nedostatak fokusa, umor, visok pritisak, inkotinencija, kamen u bubregu, slab protok urina, bol i peckanje pri uriniranju, metalni ukus u ustima, groznica i prehlada, bolni zglobovi, bolovi u donjem delu leđa i slab apetit.

Od velike je važnosti promeniti način života i ishranu, ali i povremeno pomoći bubrezima tako što ćete ih prečistiti. To je potpuno bezopasan tretman i ne zahteva ništa od lekova ili hemijskih preparata. Pre nego što počnete sa bilo kojim tretmanom, prvo posetite lekara i uradite detaljan pregled, uključujući i sve analize krvi i mokraće. To će pokazati da li su bubrezi zdravi i da li ne zahtevaju neki ozbiljniji tretman. Moguće je da i sam lekar, ukoliko utvrdi da neki problem postoji, odredi dijetu.

Svako prečišćavanje organizma započnite uzimanjem velike količine vode. Uobičajeno je da se započne sa 8 čaša vode dnevno, ali pratite sami kako i koliko vode vam zaista prija. Najbolji pokazatelj da li uzimate dovoljno vode je boja urina. Ukoliko je tamne boje, potrebno je uzimati više vode. Najbolja boja je boja limunade. Bleđe od toga ukazuje na previše vode i izbacivanje više elektrolita iz organizma nego što je dozvoljeno.

Izbacite svu prerađenu hranu – beli šećer, masti, fast food. Smanjite ugljene hidrate na najmanju moguću meru i uzimajte samo ono čemu znate sastav. Zaboravite pekaru, iz mnogo razloga.

Pijte sok od jabuke – iz nekod razloga ovaj sok predstavlja pravo blago za organizam. Najbolje je piti ceđen u kućnoj radinosti, bez šećera.

Lubenica – logično je da voće prepuno vode bude najbolji lek za bubrege. Lubenicu treba iskoristiti kada joj je vreme i u svrhe čišćenja bubrega, mada ima mnogo koristi i za organizam. Voditi računa da lubenicu jedete samo ako su bubrezi POTPUNO ZDRAVI zbog velike količine kalijuma koji ova namirnica sadrži.

Jedite određenu vrstu hrane koja je dokazano dobra za bubrege – borovnice, jagode, spanać, kelj, sladak krompir i riba. U ovom periodu povećajte količinu ovih namirnica i spremajte ih samo koliko je potrebno sa vrlo malo začina i ulja.

Smanjiti soli i masnoće na minimum – makar u prvom periodu preći na biljne začine, izbaciti konzerviranu hranu, koristiti vrlo malo maslinovog ulja. Podrazumeva se da treba izbacitii hranu prženu u dubokom ulju.

Izbaciti cigarete i alkohol – osim što su loše po zdravlje, svakako ih treba zaboraviti jer dokazano podižu pritisak.

Uvesti fizičku aktivnost – bilo kakva aktivnost, pa i ona minimalna, može biti korisna. Dovoljno je šetati svakoga dana po pola sata za početak. Ako je moguće, šetajte ujutru, kada je vazduh čistiji i Sunce je na izlasku. To je dobro za energiju i opšte zdravlje organizma.

Piti četiri vrste sokova – od cvekle, brusnice, limuna i detoks sok (jabuke, pomorandže, ananas, breskve, celer, krastavac, kelj, spanać i šargarepa).

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version