KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

A+ A A-

Fiksne proteze za ispravljanje položaja zuba - Fiksni ortodontski aparati

fiksna proteza

Savremeni pristup ispravljanja nepravilnog zagrižaja i položaja zuba podrazumeva upotrebu mobilnih i fiksnih ortodontskih aparata.

Mobilni aparati se koriste u toku rasta kada je moguće usmeravati razvoj vilica i uticati na usmeravanje nicanja i položaja zuba. Kada je rast završen, a stalni zubi iznikli, neophodno je postaviti fiksni ortodontski aparat u cilju preciznih pomeranja zuba i postizanja idealnog zagrižaja i estetike lica i osmeha.

Kod fiksnih ortodontskih aparata  bravice (breketi) se lepe ortodontskim lepkovima sa prednje ili unutrašnje strane zuba. Postoje fiksni aparati sa standardnim, metalnim bravicama i postoje beli, providni breketi. Razlika je isključivo u estetici bravica, isti rezultati se postižu i sa jednim i sa drugim. Za bravice se fiksira ortodontski luk (žica), koja teži da se zubi pomere na način da formiraju idealan luk za dati slučaj. U toku terapije, menjaju se žice i u skladu sa potrebnim pomeranjem zuba, deo žice se izvija u formu određenog elementa (stepenice, omče, omege itd.) Luk se fiksira za bravice pomoću gumica, koje se menjaju prilikom svake kontrole, a one mogu biti različitih boja, koje daju poseban draž aparatu i osmehu.

Od izuzetnog je značaja pre početka ortodontske terapije, uraditi detaljnu dijagnostiku i utvrditi prirodu problema na osnovu čega se pravi individualni plan terapije. Neophodno je uzeti otiske gornjih i donjih zubnih lukova, izraditi gipsane modele vilica i analizirati rendgen snimke. Izrađuje se profilni snimak glave koji se naziva telerengen snimak. Ovaj snimak daje detaljne podatke o međusobnom položaju vilica i njihovom odnosu prema bazi lobanje i na taj način obezbeđuje preciznu dijagnozu.

Najčešća ortodontska nepravilnost je teskoba zuba, kada dolazi do krivljenja zuba usled nedostatka mesta za njihov pravilan položaj u zubnom nizu. Smatra se da ovaj nesklad veličine zuba i veličine vilica, nastaje zbog genetskih faktora, nasleđivanja oblika vilice od jednog roditelja a veličine zuba od drugog. U zavisnosti od izraženosti teskobe i neophodnog prostora za pravilan smeštaj zuba, u određenim slučajevima potrebno je vađenje zuba, najčešće četvorki ili petica.

Održavanje dobre oralne higijene je od posebne važnosti tokom trajanja ortodontske terapije. Nakon postavljanja fiksnog aparata, pacijent dobija savete za dodatnu pažnju u vezi sa pravilnom oralnom higijenom zuba i samog fiksnog ortodontskog aparata. Uz redovne ortodontske kontrole koje su najčešće na tri do četiri nedelje i dobru oralnu higijenu, postići ćete svoj idealni zagrižaj koji je istovremeno zdravstveno i funkcionalno najbolji, a estetski najlepši!

Dobrodošli

GRIN DENTAL CARE

Beograd, Terazije 14

www.grin.rs

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg