KoDren

Switch to desktop

Prolećno čišćenje organizma

Kroz ishranu, napitke i kretanje možemo da sprovedemo laganu detoksikaciju. Zeleno svetlo ječmu, klicama i zelenom lisnatom povrću, a stop soli, ulju i belom šećeru. Tokom zime dolazi do usporavanja metabolizma, kod mnogih i do nakupljanja viška kilograma, a kod svih nas dolazi do nakupljanja viška toksina zbog sporijeg protoka telesnih tečnosti. Kao što u prirodi s prolećem sve izlazi napolje, tako i u organizmu postoji prirodna potreba za čišćenjem koju svako od nas oseća malo drugačije.

Zbog toga je važno da kroz ishranu, napitke i kretanje olakšamo organizmu ovaj period i sprovedemo laganu detoksikaciju. Kako nam je potrebna prolećna garderoba te prolećno čišćenje kuće, pri čemu se rešavamo nagomilanih nepotrebnih stvari, tako i sam organizam teži sličnom procesu. Upravo je to ono što se u makrobiotici naziva prilagođavanje godišnjim dobima ili življenje u skladu s prirodom.

Budete li i ovo proleće razmišljali samo o promeni krpica i pospremanju stana, ponovo ćete krenuti putem koji će vas udaljiti i od prirode i od vas samih. Pospremanje pre svega treba napraviti u organizmu jer smo tokom zime u njemu uskladištili koješta. Napravite li unutrašnje pospremanje, rezultat će, umesto potrebe bega iz vlastite kože, biti osećaj punoće, radosti i optimizma. Koje su namirnice koje treba povećati ili ubaciti u ishranu s dolaskom proleća?

Ječam

Prolećna žitarica broj jedan. Čisti organizam - idealna je protiv viška kilograma i celulita! Najbolje je početi dan s ječmom, poput jutarnje kaše od ječma sa seitanom (pšenični gluten), peršunom ili mladim lukom i puno susama. Susam je bogat kalcijumom i nezasićenim masnim kiselinama.

Seitan

Pšenični gluten - pržen, baren, kuvan, u supama, salatama, sendvičima i slično idealna je namirnica za užurbane prolećne dane jer se brzo priprema, a ukusan je i hladan i topao.

Klice

S dolaskom proleća mnogi od nas imaju problema sa gvožđem. Klice zelene soje, rotkve i drugih namirnica izuzetno su bogate mineralima, a jedu se sirove ili kratko barene, pa i osvežavaju organizam. Naučite da pripremate klice i uživajte u njima.

Zeleno, volim te zeleno

Svaki vaš obrok (da dobro ste pročitali, svaki obrok!) s dolaskom proleća mora imati zeleno lisnato povrće. Lišće šargarepe, rotkvice, kelerabe, brokolija, divlje zelje, kopriva, blitva, spanać i sve drugo zeleno lisnato, kratko kuvajte u malo vode, začinite s malo limunovog soka i maslinovog ulja i uživajte! Zeleno lisnato se posebno preporučuje ženama. Čisti organizam od toksina, ali donosi i puno minerala.

Kiselo

Češće treba jesti kiselkasto. Koristite za prelive limunov sok, domaće jabukovo sirće, ponekad vinsko sirće. Jetra i žučna kesa organi su koji pripadaju energiji proleća. Kiselkasti ukus ih stimuliše i omogućava da se pročiste od viška masnoće skupljene tokom zime.

Prolećna miso supa

miso supaOna je čarobna supa! Svako pri pospremanju stana ima neko sredstvo za čišćenje bez kog ne može. Tako i pri unutrašnjem pospremanju - miso supa je bez konkurencije. Evo i jednog recepta za miso supu:

Jutarnja miso supa

• Komadić vakame alge dužine oko 1 cm;
• 1/3 kafene šoljice korenastog povrća
• 1 šolja vode;
• 2/3 kafene šoljice lisnatog povrća
• pola kafene kašičice miso paste

Sitno seckano zeleno lišće Natapati 10 - 15 minuta vakame algu u šoljici vode. Vodu baciti, a vakame iseći na pola, staviti u posudu za kuvanje i dodati šolju vode. Kada voda provri, dodati povrće (sečeno krupnije i dijagonalno), smanjiti plamen (tako da se sadržaj krčka, a ne preterano vri) i poklopiti posudu. Posle 5 - 7 minuta kuvanja, smanjiti plamen (tako da sadržaj samo struji) i dodati miso pastu predhodno razmućenu sa 2 - 3 kašičice tople vode. Lagano promešati i pustiti narednih 5 minuta da samo struji. Gotovu miso supu začiniti sitno seckanim zelenim lišćem.

Napomena: Supa ne bi trebalo da bude ni suviše slana, ni suviše neslana. Treba voditi računa o jačini plamena da ne bi došlo do uništenja blagotvornih enzima u miso pasti. Jede se svakoga dana za doručak. Šta izbegavati u proleće:

So
Smanjite količinu soli u kuvanju, kao i količinu bilo kog drugog slanog začina. Preslana hrana pregrevaće vaš organizam, što je otprilike kao da stan grejete kao da je napolju -10°C.

Ulje
Isto učinite s uljem! Smanjite količinu i češće koristite maslinovo u odnosu na druga ulja.

Beli šećer

Niste li mu već rekli zbogom, sada je krajnji trenutak. Šećer ne samo da slabi probavu, imunitet te krade B vitamin, kalcijum i gvožđe iz krvi, on je namirnica koja vas čini iritabilnim, nervoznim, preterano osetljivim, eksplozivnim i vodi vas daleko od unutrašnjeg mira i radosti!

Heljda
Ova žitarica greje organizam, pa je idealna zimi. S prolećem je treba ređe koristiti i to uglavnom za salate.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version