KoDren

Switch to desktop

Đumbir - začin i čudesan lek

Za šta se upotrebljava  đumbir?

Oralno se đumbir primenjuje za bolesti vožnje, jutarnju mučninu, kod grčeva, kolika, zastoja u varenju, nadutosti, mučnine izazvane hemoterapijom, reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, gubitka apetita, migrena i kod prekida terapije SSRI (selektivni inhibitori preuzimanja serotonina).

Đumbir se najviše koristi kao lek za prehladu i za poboljšanje cirkulacije. Naime, kada se oseti jeza, drhtavica i drugi prvi simptomi prehlade, čaj od đumbira se koristi kao sredstvo za utopljavanje.

Kod hemoterapijom izazvane mučnine i povraćanja postoje kontradiktorni podaci o efikasnosti đumbira, što verovatno vodi zaključku da je reakcija individualna. Postoje dokazi da đumbir može imati blage efekte kod osteoartroza. U kombinaciji sa belim lukom, đavoljom kandžom i omega 3-6-9 masnim kiselinama postižu se bolji rezultati kod reumatskih promena. Studije su pokazale da se rezultati ispoljavaju tek posle nekoliko nedelja upotrebe, u smislu smanjenja bolova tokom stajanja, u toku kretanja i ukočenosti zglobova. Ipak, ne može da vrati u potpunosti funkcionalnost koštano-mišićnog sistema.

Kako deluje đumbir?

Lekoviti delovi đumbira su koren i rizom. Đumbir pokazuje brojna farmakološka dejstva: smanjuje temperaturu, protivupalno, sedativno, antibiotsko, slabo antigljivično, deluje protiv kašlja. Postoje preliminarni rezultati prema kojima đumbir ispoljava i dejstvo na smanjenje šećera u krvi, smanjenje masti u krvi i sprečava nastanak tromba.

Šta kažu naučna istraživanja?

Nemačka komisija E je odobrila upotrebu đumbira kod gubitka apetita, bolesti vožnje i problema sa varenjem povezanih sa žgaravicom i nadutošću.

Studije sprovedene na trudnicama ukazuju da đumbir može bezbedno da se koristi za jutarnju mučninu bez opasnosti po fetus. Uzimanje đumbira smanjuje mučninu kod nekih trudnica.

Kako se uzima đumbir?

Za jutarnju mučninu: 250mg đumbira 4 puta dnevno ili 500mg 2 puta dnevno.

Za bolesti vožnje: 1g đumbira 30 minuta do 4 sata pre vožnje.

Za osteoartritis: 200-250mg ekstrakta 3-4 puta dnevno.

Za migrenske bolove: 500mg đumbira na početku napada i ponovljeno svaka 4 sata do ukupno 1,5-2g dnevno u toku nekoliko dana.

Za mučninu i povraćanje izazvano hemoterapijom: 1g đumbira dnevno, po potrebi i više.

Čaj od đumbira se priprema tako što se sveži koren đumbira iseče na kriške i doda u ključalu vodu, oko 10 kriški đumbira na pola litre vode.Kuva se desetak minuta, a zatim se procedi. Po želji se dodaju med i limun u čaj.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti đumbir?

Nema podataka o slučajevima u kojima se ne sme koristiti đumbir.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni đumbira?

Đumbir se dobro podnosi u uobičajenim dozama. Ipak, doze preko 5g đumbira dnevno povećavaju rizik za ispoljavanje neželjenih dejstava, kao što su stomačne tegobe, žgaravica, dijareja i iritirajući ukus u ustima i grlu. Neki pacijenti su prijavili sedaciju i vrtoglavicu.

Sa kojim lekovima istovremeno ne treba primenjivati đumbir?

Teoretski, đumbir može pojačati efekat antikoagulantnih lekova i povećati mogućnost za krvarenje.

 Izvor

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version