KoDren

Switch to desktop

Proverite sadrži li namirnica aspartam

Ovaj veštački zaslađivač nalazi se u više od 6000 proizvoda, uglavnom onim dijetetskim. Iako se u namirnicama nalazi u dozvoljenim količinama, prevelike doze mogu štetiti ljudskom zdravlju.

Aspartam se sastoji od dve aminokiseline i čak je 220 puta slađi od šećera. Kao veštački zaslađivač, za razliku od ostalih, u organizmu se razlaže kao i sve ostale aminokiseline. To znači da on ima energetsku vrednost, ali zbog visokog stepena slatkoće, njegove kalorije se mogu zanemariti.

Kako je aspartam aminokiselina, ne sme se izlagati povišenim temperaturama, jer se kuvanjem raspada i gubi slatkoću. Zato se upotrebljava za slađenje hladnih pića i jela, kao i toplih napitaka. Sadrže ga dijetetski proizvodi, žvakaćim gumama i bezalkoholnim pićima.

Pre nego je 1981. godine proglašen sigurnim za upotrebu od strane Food and Drug Administrationa (FDA), testiran je u preko 100 naučnih studija koje su uključile testiranje na životinjama i ljudima, novorođenčadi, deci, odraslima, gpjaznim osobama i dijabetičarima.

Zaključak nakon svih testiranja je bio da fenilalanin, koji je jedan od produkata razgradnje aspartama, nije siguran za ljude kod kojih je dijagnostikovana fenilketonurija (metabolička bolest do koje dolazi zbog nedostatka enzima fenilalanin hidroksilaza).

Upravo zbog toga sve namirnice koje sadrže aspartam, obavezno na deklaraciji moraju imati uočljiv tekst "sadrži izvor fenilalanina".

Najnovijim istraživanjima na pacovima dokazano je da se kancerogeni uticaji aspartama manifestuju već kod dnevne doze od 20 mg/kg telesne mase, što je znatno niže od trenutnog važećeg ADI-a za ljude (ona količina aditiva koja se kao sastavni deo namirnica može svakodnevno konzumirati čitav život bez ikakvih posledica na zdravlje) koji u Americi iznosi 50mg/kg, a u EU 40 mg/kg.

Nadalje, neka istraživanja pokazuju da aspartam može biti vrlo škodljiv po zdravlje. Simptomi trovanja aspartamom mogu biti omamljenost, glavobolje, umor, vrtoglavice, povraćanje, ubrzani rad srca, dobijanje na težini, omaglice, razdražljivost, uznemirenost, gubitak pamćenja, zamagljeno vidno polje, osip, slepilo, bol u zglobovima, depresija, grčevi, pobačaji, neplodnost, zavisnost, slabost, gubitak sluha.

Postoje sumnje da aspartam može indukovati tumore mozga, multiplu sklerozu, hronični umor, epilepsiju, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu bolest, dijabetes, mentalnu zaostalost, limfom, defekte kod porođaja, sistemski lupus.

U trudnoći aspartam može delovati na plod.

Sve studije Agencija za hranu Evropske unije, odbacila je kao studije koje nisu sprovedene prema traženom protokolu.

Izvor

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version