KoDren

Switch to desktop

Istina o “crnom” hlebu: Stavite ga u vodu i saznaćete jesu li vas prevarili!

crni hleb

Crni ili ražani hleb izrazito je popularan među populacijom koja brine o svom zdravlju i sprovodi pravilnu ishranu. Takav hleb bi se trebao proizvoditi od velikog udela celog pšeničnog ili ražanog zrna, tako da zadržava sve važne nutritivne sastojke.

Tajna crnog hleba je njegovo bogatstvo vlaknima, vitaminima B i E, selenom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i ostalim visokovrednim hemijskim jedinjenjima. Već u malim količinama daje izrazit osećaj sitosti te ga zato stručnjaci preporučuju kao predjelo za otklanjanje nervoze zbog gladi.

Također, crni hleb mnogo bolje zadržava ukus, miris i može više stajati bez da se stvrdne.  Korisno je znati da i crni hleb ima puno manje ”lošeg” holesterola nego beli pa se izrazito preporučuje srčanim bolesnicima te da vlakna doprinose niskom nivou  šećera u krvi tako da dijabetičari isto tako cene ovaj proizvod.

Bitno je pri kupovini  proverite  je li crni ili integralni hleb zaista ”crni”, tj. da je proizveden od celog zrna ili je samo dodata karamela za boju, ili nešto podmuklije, što se uopšte ne bi trebalo nalaziti u hlebu.

Anonimni pekar koji je dobro upoznat s metodama bojenja hleba, opisao je za list Kurir da se u takozvani crni hleb za boju dodaje – baš svašta. Od kafe, kakaa, veštačkih boja, do crvenog vina… Metode kojima se služe proizvođači su različite, sve samo da bi uštedeli  tj što više zaradili.

Ni svaki ražani hleb, nije stvarno takav. Ražanim se hlebom može nazvati samo onaj koji sadrži najmanje 30 posto ražanog brašna.

Kod ražanog testa, kvalitet glutena je loš (što je zdravo) te dolazi do pucanja “rešetke” od glutena, što prilikom pečenja onemogućuje da voda ispari iz testa.

Rezultat toga je zbijena  (dekava) struktura pravog ražanog hleba.

Kod pšeničnog testa kvalitet  glutena je značajno bolji. Rezultat je rastresita i prozračna struktura hleba, što je za izbegavanje, posebno onih  koji su bolesni ili osetljivi na gluten.

Kao zaključak gore navedenog – nije moguće da hleb sa većinskim procentom  ražanog brašna bude mek i izdašan i elastičan kao beli hleb

KAKO DA SAZNATE DA LI KUPUJETE PRAVI CRNI HLEB

- Stavite u vodu komad sredine crnog hleba. Ako hleb pobeli, a voda potamni, znači da je obojen.

- Crni hleb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli

- Crni hleb ne može biti prozračan i elastičan

- Sredina crnog hleba ima dublje pore i manja mu je zapremnina

- Crni hleb drugačije miriše od belog

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version