KoDren

Switch to desktop

Koji je Vaš tip kože?

tipovi kože

Da biste imali zdravu i čistu kožu, te da biste mogli izabrati odgovarajuće preparate prvo morate tačno utvrditi kog je tipa vaša koža. Ako je vaša koža kombinacija nekih tipova, koristite proizvode namenjene za kombinovanu kožu. Već duže vreme se mogu kupiti kreme za mešovitu ili npr. stariju, suvu kožu sklonu prištićima.

Budete li koristili preparate koji nisu namenjeni vama, ili ih koristili, na svoju ruku, «preventivno» situaciju ćete još samo pogoršati. Imate li normalnu kožu i pokušate koristiti kremu protiv akni kako bi ste sprečili njihovo pojavljivanje, moglo bi se desiti da vam koža postane preosetljiva. Postoje neki opšti saveti koji vrede za sve tipove.

Nikad ne koristite dvaput isti peškir, jer se u njima lako skupljaju bakterije, najbolje bi bilo nakon umivanja lice obrisati papirnim ubrusima. Bez obzira kakvog je tipa vaša koža uvek nanosite tonik, a dnevna krema bi trebala sadržavati UV zaštitu.   

Normalna koža

Ako vaša koža izgleda glatko, čisto, bez bubuljica, a pore nisu značajno proširene, onda imate najzahvalniji tip kože. Za takav tip kože nije vam potrebna neka posebna nega. Bitno je da je redovno čistite, skidate šminku i koristite hidratantne kreme koje će joj dati potrebnu vlagu. Pripazite u zimskom periodu, jer ako je ne budete dovoljno hranili vlažnim kremama, koža vam može izgubiti sjaj i lako se pojavi crvenilo i zatezanje. 

Osetljiva koža

Kod osetljive kože često je peckanje i svrabež. Takva koža je nadražena, a vrlo je lako još više nadražiti, posebno šminkom, puderom, ali i načinom na koji ih skidamo. Najbolje je koristiti nežne kozmetičke preparate, namenjene osetljivoj koži. Ne pokušavajte da spasete situaciju masnim kremama, tako je možete samo još više nadražiti.  

Suva koža

Ako vaša koža nema sjaja, hrapava je, često imate osećaj da vas zateže, onda vi imate suvi tip kože. Njega je lako prepoznati jer  koža nije suva samo po licu, gotovo uvek je prati i suvoća kože po celom telu. Preparati za suvu kožu bi joj vrlo brzo trebali vratiti vlagu. Ova koža posebno zahteva veći UV faktor jer je sklona pojavljivanju sunčanih pega. 

Masna koža

je koža koja povećano luči sebum. Lako je prepoznati po sjaju  koji je posebno istaknut na T-zoni (čelo, nos, brada,). Pore su jako proširene, a u većini slučajeva začepljene. Takođe, česta je pojava bubuljica kojih se teško rešiti. Istiskanjem se upala proširuje, uzrokuje se crvenilo i ostaju ožiljci. Ovoj koži je potrebna posebna nega kod dermatologa ili kozmetičarke. Potrebno je koristiti protivupalne preparate, redovno nanositi maske i pilinge.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version