KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Salo od kojeg mršavimo – da i to postoji!

beba

Teško je poverovati da postoji salo koje nas može dovesti do toga da budemo mršavi. Ono koje je zdravo za naš organizam i koje moramo stvarati a ne topiti. Ma koliko delovalo neobično, postoji i tako nešto. Zove se braon salo i svako od nas ga ima, na žalost, u maloj količini. Dobra vest je da se može povećati.

 

Salo koje svi znamo i zbog kojeg teško zakopčavamo pantalone nazivamo belim salom. Ono zaista tako i izgleda, bele ili svetlo žute boje. Ne samo da predstavlja estetski problem, već i značajno utiče na zdravlje našeg organizma. Akumulira energiju, greje telo, zbog čega se gojazni ljudi više znoje. Dugoročno vodi u bolesti srca, dijabetes i mnoge druge poremećaje.

Postoji ipak i ono drugo, braon salo, koje možemo smatrati dobrim i korisnim za naš organizam. Ono je zaista braon boje, od svetlije pa sve do skoro crne. I ono akumulira energiju, ali na mnogo manjem prostoru, zbog čega ne zagreva telo do prekomerne temperature. Naprotiv, ono telo hladi.

Braon boju dobija iz gvožđa kojim je puno. Upravo gvožđe doprinosi većoj količini kiseonika, zbog čega je ovo salo tako korisno po naš organizam. Kiseonik sagoreva, troši energiju a zbog toga oslobađa toplotu i naposletku hladi, ali bez drhtavice i neprijatnosti. Sve ovo zajedno doprinosi mnogobrojnim korisnim svojstvima koje ovo neobično salo ima.

Postupak sagorevanja toplote naziva se termogeneza. Zahvaljujući ovom postupku, organizam se oslobađa kalorija i hladi. Ipak, to ne znači da će organizam ostati bez potrebne telesne toplote. Braon salo troši višak kalorija, neretko ih uzimajući baš iz belog sala, topeći ga. Da, dobro ste pročitali. Braon salo topi belo salo, ostavljajući organizam zdravim.

Postoje još mnogobrojne koristi ovog sala po organizam. Budući da topi štetno salo, možemo ga smatrati korisnim po naš metabolizam, a sigurno je da doprinosi i mršavljenju ali i poboljšanju svih pratećih stanja  kod gojaznih osoba. Smanjuje glukozu, ubrzava sagorevanje masti i posredno poboljšava rad srca i ostalih organa. Posebno je primećena njegova korist kod lečenja metaboličkih sindroma i to razne vrste.

Na žalost, braon salo se u najvećoj količini nalazi kod beba i dece. Kako rastemo i starimo, on se smanjuje. Smatra se da se kod odraslih osoba nalazi u celom telu, ali u vrlo maloj količini. Najveći deo nalazi se oko vrata i ramena, gde ne može uticati na delove tela gde je najpotrebniji, kao što je struk i stomak. Dobra vest je da se može povećati i to na vrlo jednostavne načine.

Budući da se nalazi i u mišićima, doduše u tragovima, povećanje mišićne mase i te kako utiče na nastanak i povećanje ovog sala. Isto tako, može se povećati i nekim lekovima, kao što su oni koji se koriste za insulinsku rezistenciju. Ipak, vodite računa, to su lekovi koji se mogu i smeju dati samo na recept. Poznato je da oni povećavaju i vodu u organizmu, a samim tim i težinu. Da ne govorimo koliko su opasni po ostale organe.

Najbezbedniji način da se poveća braon salo u organizmu je hlađenje organizma. Ono prosto obožava niske temperature. Da li ste čuli da žene poslednjih godina sve češće pribegavaju hlađenju kako bi ubrzali metabolizam? Upravo se to i postiže izgradnjom braon sala. Potrebno je navići se na temperaturu nižu od optimalne (oko 22c). Niže temperature od 20c, najbolje oko 19c, doprineće izgradnji ovog sala. Ne zaboravite da se to odnosi na ceo dan, pa i noć. Dakle, naviknite da spavate u hladnom, baš kao što su i naše bake radile. Pored toga, ako ste potpuno zdravi možete se podvrći i hladnim kupkama, ali uz kontrolu lekara.

Braon salo može se izgraditi i vežbanjem, ali ne ovim na koje smo navikli. Kako su naučnici utvrdili, potrebno je nedeljno šetati oko 150 minuta kako bi se izgradilo ovo salo. Isto tako, neke druge vežbe, poput joge, mogu doprineti izgradnji braon sala. Ukoliko se odlučite za jogu, posvetite joj makar 75 minuta nedeljno.

Konačno, braon salo je i dalje nepoznanica čak i za mnoge lekare. Budući da nema dovoljno istraživanja za sad na ovu temu ne možemo reći mnogo više o njemu. Mnoge od koristi koje smo napomenuli ovde otkrivene su slučajno, prateći neke druge bolesti i poremećaje u organizmu. Dok se istraživanja ozbiljnije ne okrenu ovoj neobičnoj pojavi u našem organizmu vi smanjite za svaki slučaj grejanje za neki stepen. Svakako će doprineti zdravlju vašeg organizma.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg