KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Zdravstvene koristi silimarina: Zaštita jetre i više od toga

silimarin

Silimarin (Silybum marianum), aktivni sastojak koji se dobija iz biljke poznate pod mnogim imenima. Neka od njih su: Sikavica, Gujina trava, Mlečni čkalj, gospin trn, badelj itd. dugo je poznat po svojim potencijalnim zdravstvenim koristima. Ova biljka se već vekovima koristi kao prirodni lek u tradicionalnoj medicini, posebno za probleme jetre. Silimarin se često koristi kao dodatak ishrani ili biljni preparat, a istraživanja sugerišu da može pružiti različite zdravstvene prednosti.

Zaštita jetre

Najpoznatija i najistraživanija korist silimarina je njegova zaštita jetre. Studije su pokazale da silimarin može imati povoljne efekte na jetru kod različitih oboljenja, uključujući alkoholnu bolest jetre, cirozu, hepatitis i masnu jetru. Silimarin deluje tako što smanjuje upalu, oksidativni stres i štetu jetre uzrokovanu toksinima, što može pomoći u očuvanju zdrave funkcije jetre.

Antioksidativno dejstvo silimarina

Silimarin je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, što znači da može pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koje mogu prouzrokovati oštećenja ćelija i tkiva, doprinoseći procesu starenja i razvoju različitih bolesti. Silimarin pomaže da se neutralizuju ovi slobodni radikali i smanjuje oksidativni stres u organizmu.

Poboljšanje digestivnog zdravlja

Silimarin može imati blagotvoran efekat na probavni sistem. On pomaže podsticanju proizvodnje žuči, što može olakšati varenje masti i apsorpciju hranljivih materija. Takođe, silimarin može imati antiinflamatorno dejstvo u digestivnom traktu, smanjujući upalu i simptome gastrointestinalnih poremećaja.

Regulacija nivoa holesterola

Neke studije ukazuju na moguću ulogu silimarina u regulaciji nivoa holesterola. Silimarin može pomoći smanjenju nivoa  holesterola (LDL) i povećanju nivoa dobrog holesterola (HDL), čime se poboljšava ukupan profil holesterola i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Potencijalne druge koristi silimarina

Pored gore navedenih koristi, silimarin je takođe proučavan u kontekstu prevencije i podrške kod dijabetesa, raka i neurodegenerativnih poremećaja kao što je Alzheimerova bolest. Međutim, dodatna istraživanja su potrebna kako bi se bolje razumeli ovi efekti i potvrdila njihova efikasnost.

Silimarin, aktivni sastojak iz sikavice, ima potencijalne zdravstvene koristi, pre svega kroz zaštitu jetre, antioksidativno dejstvo, poboljšanje digestivnog zdravlja i regulaciju nivoa holesterola. Iako postoje obećavajući rezultati istraživanja, važno je imati na umu da silimarin nije čudesni lek i da se ne sme koristiti kao zamena za medicinske tretmane. Pre nego što započnete uzimanje silimarina ili bilo kojeg drugog dodatka ishrani, preporučuje se da se posavetujete sa zdravstvenim stručnjakom kako biste se uverili da je to odgovarajući korak za vaše zdravlje.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg