KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Šta jesti pre, a šta posle teretane?

hrana teretana

Kada je u pitanju hrana pre i posle treninga, tu je dobro poslušati stručnjake ali malo i pratiti svoje navike. Ima onih koji ne vole da jedu pre treninga i radije treniraju gladni.

Neki veruju da na taj način ubrzavaju metabolizam i troše kalorije i masti iz organizma. Mada u tome ima malo istine, ne treba preterivati. Svakako da nećete otići na trening nakon prejedanja, ali nije dobro ni biti sasvim gladan.

Stručnjaci kažu da pre treninga treba jesti, a to treba da bude lagani obrok, a stomak ne sme biti prepun. Poslednji obrok treba da bude 30-ak minuta pre treninga, a onda sačekati trening bez mnogo opterećenja. Fitnes treneri se slažu u tome da se obavezno jede pre kardio, HIIT i interval treninga jer je tada potrebno više energije.

Kao što nije svejedno pre kog treninga jedete, tako ne bi trebalo da jedete bilo šta. Možda imate potrebu da se najedete kalorija i ugljenih hidrata pre nego što se dobro oznojite, ali to nije dobra strategija. Šta više, možete iskoristiti hranu da podignete energiju i pokrenete rad mišića. Ne brinite, ovo može samo pomoći Vašem organizmu da se probudi i pokrene za bolji trening. Među namirnicama koje biste morali da jedete pre treninga nalaze se one koje i inače imamo na meniju.

Ovsene pahuljice

Važe za jednu od najboljih namirnica za Vaša creva i organizam, pa zašto ne biste iskoristili i pred trening. Pre svega, nemojte kupovati pahuljice u prodavnicama, jer su pune šećera. Kupite ih u zdravoj hrani i spremite vrlo jednostavno. Kuvaju se oko 3 minuta u vodi, a onda poklope još nekoliko minuta. Za bolji efekat dodajte i voće, buter od orašastog voća ili med.

Proteinski šejk

Ne samo da će Vam ovaj šejk prijati organizmu, već će pokrenuti telo da radi bolje i iskoristi svoj maksimum. Sprema se od whey proteina sa dodatkom vode ili niskomasnog mleka. Ovaj obrok je zgodan i kada nemate vremena da spremite ništa više, pa uvek možete imati obrok sa sobom.

Banana

Ovo je magično voće, skoro pa da može da zameni ceo obrok. Mnogi ga nose na posao, a koriste i da zameni užinu. Još jedna njegova dobra namena je da može da se koristi i kao energetski dodatak i obrok pre vežbanja. Ako volite, možete narezati nekoliko komada u mleko sa malo masnoće.

Celo zrno

Ovo se obično odnosi na hleb ili peciva spremljena od celog zrna. U pekarama ali i specijalizovanim radnjama možete naći ovakva peciva, međutim, najbolje je da ih napravite sami. Vrlo je jednostavno napraviti i ne treba Vam mnogo sastojaka a koristi su velike, ne samo za vežbanje, već i mršavljenje i opšte stanje organizma.

Jogurt i voće

Magična kombinacija, svakako od velike koristi za organizam ali i neverovatno ukusna. Lako je spremiti je, dovoljno je da uzmete voće koje volite i jogurt sa malo masti i napravite svoju kombinaciju. Jedna čaša ovog napitka dobro će Vas osvežiti, a može biti i zgodan doručak pre nego što odete na trčanje.

Kuvana jaja

I sami znate da su jaja puna proteina pa ne postoji nijedan razlog da ih ne konzumirate ako želite da trenirate. Isto tako, kuvana jaja su najbolji način pripreme koji čuva sve sastojke. Uz to, ovo je i praktičan obrok koji možete poneti sa sobom bilo gde.

Kofein

Verovali ili ne, ali kofein iz kafe može biti dobar saveznik za postizanje kondicije i trening. Nije ni čudo što su energetski napici puni kofeina, jer ovaj sastojak podiže energiju, koncentraciju i otklanja umor. Ipak, nemojte doručkovati kafu, već je kombinujte sa voćem i mlekom ili jogurtom sa malo masti.

Smuti

Poslednjih godina magičan napitak, a sigurno i veoma praktičan kompletan obrok, smuti je postao pratilac naše kuhinje. Odličan je za početak dana ali i za pre treninga. U njega možete staviti sve što želite, ali uvek dodajte povrće i semenke ili orašasto voće. Na taj način pravite pravi energetski obrok koji ne nadima i ne opterećuje stomak, pa je odličan da se popije pre treninga.

Posle treninga je takođe važno nešto pojesti. Naravno, mada imamo osećaj da ćemo pojesti mnogo hrane, morate odoleti tom porivu, makar u prvih sat-dva. Najbolje je da se pojede nešto od prihvatljivih namirnica, a tek nakon nekog vremena jesti pravi obrok. Od namirnica koje možete jesti nakon treninga izdvajaju se nekoliko veoma ukusnih.

  • Čokolada (ili čokoladno mleko)
  • Orasi, badem
  • Grčki jogurt,
  • Kuvano jaje (u kombinaciji sa voćem)
  • Smuti sa whey proteinom (nakon treninga obavezno dodajte protein u svoj smuti)
  • Ćuretina (ovo može biti i zgodan ručak jer je ćuretina prepuna proteina)
  • Sir sa voćem
  • Voda (pijte mnogo vode nakon treninga, jer ste izgubili dosta znojenjem).

Postoji mnogo razloga zašto svaki trening treba propratiti hranom, ali uz kontrolu. Pre svega, dobro se osećamo kada jedemo zdravu i svežu hranu, a kada se dobro osećamo onda i dobro vežbamo. Osim toga, ove namirnice sprečavaju skokove šećera i insulina, a dobro je i za mozak. Konačno, većina napitaka osvežava, što dobro dođe kada se zamorimo.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg