KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Šta je glutamin i kada je najbolje da ga pijemo?

dizanje tegova

Glutamin, često poznat i kao L-glutamin je aminokiselina (jedna od dvadeset) zapisana u standardnom genetskom kodu. Grupa neesencijalnih aminokiselina (u koju se ubraja i glutamin) je grupa u koju spadaju u one koje je naš organizam sposoban sam da stvori (a dobija se reakcijom glutaminske kiseline i amonijaka). Glutamin je jedna od najkorisnijih neesencijalnih aminokiselina i popularan je među ljudima koji se bave sportom i fizičkim aktivnostima.

 

Čemu je namenjen Glutamin kao suplement

On je namanjen mišićima, tačnije, potpomaže im da ih štiti od razgradnje. Uz to podrazumeva se i oporavak od svih napregnutosti mišića, pa čak i njihove upale (pomoćiće da se upala mišića smanji). Uz pomoć glutamina vaše telo će se regenerisati posle napornijeg treninga. Takođe, on u organizmu ima funkciju da veže protein, tj. njegova funkcija je anabolička. Dakle, posle bilo kog većeg napora na organizam, takoreći, stresa po organizam, dobro bi bilo da se glutamin konzumira.

Glutamin i imunitet

Pored dobrobiti za mišiće, on je dobar ojačivač imuniteta, a takođe uništava mlečne kiseline koje se nakupljaju u mišićima, jer se mlečne kiseline nakupljaju u mišićima usred napornije fizičke aktivnosti organizma. Glutamin je najvažniji izvor energije za mozak i čitavo ljudsko telo. Ima ga u cerebralnom korteksu, kao i u ostalim delovima mozga. Telo ga menja u glutaminsku kiselinu. U slučaju da ga nema u dovoljnoj količini telo će u trenutku napora tj. stresa krenuti u katabolizam-razgradnju u cilju svog oporavka i potražnjom njega iz mišića.

Kako i kada konzumirati Glutamin

Ono što je veoma važno kod suplementarnog glutamina je njegova konzumacija. Ljudi često prave greške u toj situaciji pa onda smatraju da im glutamin ili nema dejstvo ili ne odgovara (šteti). Međutim, ključna stvar je kada se on konzumira, a to je da nikako ne bude vezan za obrok jer tada se blokira njegova dobrobit i blokira se apsorpcija u organizmu. Dakle, isključimo se pije između obroka.

Pojedine naučne studije su dokazale da samo dva grama glutamina već utiče na organizam jer povećava sposobnost da se organizam izbori sam sa povećanim nivooom mlečnim kiselinama. Ipak, preporučena doza je da se dnevno uzima 5 do 25 grama (u zavisnosti od stanja organizma tj. koliko je bila zahtevna fizička aktivnost kod osobe, kao i od njegove telese težine).

Inače, smatra se da glutamin pokazuje dobre rezultate i svoju efikasnost tek kad se koristi duži period (umesto, kako mnogi očekuju da će se efekti videti u kratkom roku). Svakako, sportisti koji dodatno koriste glutamin kažu da njegov efekat osete veoma brzo (smanjen im je umor, smanjena upala mišića, brže se oporavljaju posle napornih treninga i stoga su brže i bolje spremni za naredni trening). Dobri efekti glutamina osete se i kod reumatskih bolova.

Gde se sve prirodno nalazi glutamin?

Pored industriskog preparata ove aminokiseline ćete naći i prirodnim putem – u hrani. Namirnice koje su bogate proteinima sadrže glutamin kao što su sve vrste mesa a posebno crveno meso, kao i kod ribljeg mesa. Zatim, glutamine ma i u jajima, mlečnim proizvodima, pšenici, pasulju, kupusuorašastim plodovima i u mnogim drugim proizvodima. 

Dakle, glutamin se pokazao kao odličan u brzoj regeneraciji i otklanjanju umora organizma po primeni fizičke aktivnosti, kod jačanja imunološkog Sistema, sprečava gubitak telesne mase usred napornih treninga, uvećava hormone rasta, povećava proteinsk sintezu i kao posledica anaboličkim efekti. Takođe, konzumiranjem glutamina u obloku suplementa povećava se biološka vrednost ostalih proteina koje smo uneli u organizam ishranom, jer se tada štede aminokiseline iz njih koje bi uobičajeno bile iskorištene za sintezu glutamina

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg