KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Ajurvedski tipovi Vata, Kapha i Pitta - ishrana koja im odgovara

ajurvedski tipovi

Prema ajurvedskom učenju, ishrana igra veoma važnu ulogu kod svakog ajurvedskog tipa. Naime, treba pažljivo birati i kombinovati namirnice za svaki obrok.

Pravilnim odabirom energije u organizmu se dovode u balans pa na taj način organizam će pravilno funkcionisati. Namirnice dovode u ravnotežu Došu (Vata, Kapha, Pitta) i digestivni system, koji se prenose na ceo system organizma pojedinca. Ajurvedsko učenje tvrdi da ne postoji loša a ni dobra namirnica jer sve zavisi od pojedinca koji je tip. Dakle, nesto što je idealno za jednu osobu, za drugu je potpuni promašaj. Potrebno je pravilno kombinovati proteine, ugljene hidrate i masti.

Ukus hrane zavisi od različitog spoja, pa stoga, jači ukusi imaju jači uticaj na organizam.

Pitta tip (Doša)

Ovom ajurvedskom tipu najviše odgovara u ishrani zeleno i lisnato povrće (kupus, zlelena salata, krastavac). Dok od žitarica mogu konzumirati zob, ječam, leblebiju, soju, pirinač i pšenicu. Ovom tipu doše slatko veoma igra važnu ulogu. Pre ručka treba nešto slatko pojesti a za ručak im odgovaruju mahunarke, žitarice, i obavezno salata. Dakle, ručak uvek obilan neka bude. Što se tiče mlečnih proizvoda, mogu ih konzumirati ali sa što menje ili bez soli. Dok im od mesa odgovara samo belo pileće. Što se tiče poslatice tj. voća, Pitta tip može da uzima bobičasto voće, šljive, ananas, i suvo voće.

Ako ste Pitta tip: redovno vežbajte, provodite vreme što više u prirodi jedite umereno, izbegavajte ljutu hranu, dok uzimajte slatke namirnice i pića, gorkog i oporog ukusa, nemojte preskakati obroke. Hidrirajte organizam tako što ćete piti mnogo vode.

Kapha tip

Ovo tipu odgovara da se hrane lisnatim povćem, krastavcima, kupusom (sve vrste), pasulj, grašak, crni i beli luk. Južno voće im potpuno odgovara, tamno grožđe, ribizle i jabuke. Kod ovog ajurveskog tipa mlečni proizvodi koji se konzumiraju treba da budu sa što manje masti, kao i crveno meso (nemasni izbor neka bude), dok ribu mogu konzumirati.

Zanimnjivo, da ovom tipu je dozvoljeno da preskoče doručak ili da im bude kasni, dok večeru ne bi smeli kasno da imaju, kao i to da ne smeju imati obroke između glavnih obroka.

Za ručak im je preporučena ljuto začinjena hrana i gorkih namirnica (povrća). Od žitarica slobodno mogu da konzumiraju proso, heljdu i zobene pahuljice.

Ako ste Kapha tip: veoma pažljivo vodite računa o ishrani, redovno vežbajte, jedite gorku, ljutu i oporu hranu, dok obavezno izbegavajte slano, slatko i kiselo, pijte mlako i obavezno topla pića.

Vata tip

Ovaj ajurvedski tip konstitucije nekako najviše odstupa od prethodna dva tipa. Oni jedu bundevu, šargarepu, paradajz, masline, tikvice, artičoku, praziluk. Dok od voća im se preporučuje grožđe, trešnje, kivi, i svi agrumi. Mlečni proizvodi im odgovaraju a naročito koji su kiselog ukusa. Od mesa treba da konzumiraju pileće meso ili ribu ali takođe u malim količinama. Za Vata tip je veoma važan doručak kao obrok. Tada je dobro da konzumiraju sveže voće ili kašu od žitarica. Ručak treba da je lagan. Dovoljno je jela od povrće i pirinač a posle ručka im je dozvoljeno da se zaslade dezertom. Ovom tipu Doše su dozvoljeni i međuobroci, dok večera može da im bude “teža” (mogu da jedu za večeru krompir, testenine i tople  čorbe/ supe).

Ako ste Vata tip: šetajte i trčite, provodite što više vremena u prirodi, vežbajte jogu, priuštite sebi masažu i saunu, konzumirajte toplu, slatku, kiselu i slanu hranu i napitke i pijte mnogo vode.

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg