KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Postporođajna depresija: simptomi i uzroci

postporodjajna depresija

I sami znamo da donošenje na svet jednog novog bića je proces koji na organizam žene pored fizičkog sa sobom donosi i velike psihološke efekte. Sam pojačan stepen emotivnosti je uobičajen. Prvenstveno u organizmu žene dolazi do hemijske reakcije, preciznije rečeno hormonske neravnoteže a i spoljašnji uslovi takođe su od velikog značaja.

 

Međutim, postnatalna tj. postporođajna depresija ne podrazumeva samo nerapoloženje, tugu, bes, anksioznost, otupelost (nezainteresovanost), već i neke druge reakcije tj. emocije, ako nisu predugog vremenskog intervala kao i inteziteta (jačine). 

Najveći “udar” na psihu žene dešava se prvih godinu dana po rođenju deteta, jer i pored novog člana porodice na kog se trebaju svi navići tu je i sama adapracija organizna žene i njeno telesno privikavanje.

Glavni simptomi postporođajne depresije su: dugotrajna potištenost kod majke, koja za sobom i nadovezuje nedostatak angažovanosti u svakodnevnim aktivnostima kao i aktivnostima i brizi za bebom. Česti su i poremećaji tj. problemi sa snom i spavanjem. Osećaj opšte fizičke slabosti i bezvoljnosti, a samim tim i spektar loših osećanja kao i konstantnih negativnih misli. Potreba za hranom se smanjuje ili nestaje, ali takođe može biti i kontra simptom kao što je konstantna potreba za hranom i prejedanje. Gubitak seksualne želje i bliskosti sa partnerom je takođe na spisku simptoma kod postporođajne depresije.

Istraživanja su pokazala da promena hormona kod majke nije primarna, a ni jedini uzrok nastanka podstnatalne depresije. Čitav niz faktora može biti uzročnik nastanka ovog problema. Kako ovi faktori tako i njihove kombinacije mogu biti glavni okidači ovoga. Tako, na primer, uticaj na nastanak postporođajne depresije je prvenstveno sama promena života, jer u porodicu stiže novi član, kao i to da rutina i svakodnevne navike i prioriteti nisu više isti. To dalje povlači i promenu odnosa kod samih partnera. Propratni stres i nedostatak sna zbog brige za bebom je bitan faktor nastanka postporođajne depresije. Dok ovo dalje može voditi u osećaj gubitka koncetracije i uopšte kontrole, pa samim tim dodatno narušava psihičko stanje žene, a dalje bitan faktor mogu biti i uopšte psihički poremećaji u porodici. U slučaju da je majka samohrana ovo može biti bitan uzrok nastanka depresije.

Postoporođajna depresija u današnje vreme je česte pojava, a lekari i babice će prvi uočiti ovakve promene kod žene. Ako primate simptome postporođajne depresije kod porodilje pomoći će joj u ukazivanju zdravstvenih promena kao i u pronalaženju adekvatne pomoći, jer čest je slučaj da žene slabije same uvide promene raspoloženja kod sebe ili se stide da priznaju. Na taj način će odlagati početak, kao i sam sled oporavka. Stoga, ne sme se  dopustiti da se oporavak odlaže kako ne bi narušio odnos i razvitak odnosa majke i bebe, kao i cele porodice.

Ono što svakako može biti od velike pomoći u takvim danima kod žene, pored stručne pomoći (psihologa), jeste razgovor sa najbližima, sa prijatelima, ali i sa ženama koje prolaze ili su prošle kroz slično ili isto iskustvo. Isto tako prijaće im i vreme da nasamo provedu sa svojim partnerom, kao i vreme u toku dana koje će posvetiti samo sebi i pisanju svog dnevnika. Fizička aktivnost je, takođe, od velikog značaja i pomoći za zdravlje žene. Pored toga, što fizički pomaže da žena izgkeda sve lepše ono će pomoći i u hormonalnim procesima žene (podići će raspoloženje). Isto tako, prijaće primena i pravilan rad vežbi disanja (pranajama), kao i tehnike opuštanja koje će raditi uz pomoć stručnog lica (instruktora joge npr).

 

 

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg