KoDren.COM Budite zdravi ko dren!

Najnovije
A+ A A-

Kako preživeti letnje vrućine?

vrućina

Proleće, leto, jesen, zima – svako od nas ima bar jedno omiljeno godišnje doba, a sudeći prema brojnim fotografijama sa plaže, verujemo da je leto najpopularnije. Međutim, sve i da vam je leto favorit među godišnjim dobima, sigurni smo da i vi ne možete često da se izborite sa tropskim vrućinama koje ne jenjavaju ovih dana u našoj zemlji.

Stoga, pomoći ćemo vam da se rashladite u vrelim letnjim danima sa nekoliko korisnih saveta.

1. Idite u prizemlje

Ukoliko živite u kući, lakše će vam biti da se rashladite tako što ćete otići u prizemlje ili u podrum, uzimajući u obzir da se topli vazduh diže i da su viši spratovi kuće tako topliji. Podrum može biti odlično skrovište od dnevne vrućine.

2. Uklonite dodatne izvore toplote

Upaljene sijalice mogu izazvati nepotrebnu toplotu, kao i računari i ostali aparati koje ostavljate upaljenim. Jedite svežu hranu koja ne zahteva da koristite šporet za pripremu i na taj način uklonite bilo kakvu nepotrebnu toplotu.

3. Ostanite hidrirani

Pijte vodu u većoj količini nego što to radite inače. Ukoliko se dosta znojite, biće potrebno i da zamenite elektrolite tako što ćete jesti malu količinu hrane sa vodom ili tako što ćete piti posebno formulisanu vodu za zamenu elektrolita. Žeđ je prvi znak dehidratacije, tako da ne bi trebalo da dozvolite sebi da je osetite. Zato, uvek kraj sebe imajte flašicu vode i pijte dovoljno tečnosti. Kada je vruće napolju, preporučuje se da pijete i do četiri šolje vode po satu. Naravno, ne bi trebalo da popijete to odjednom, već postepeno. Skrećemo vam pažnju na to da ukoliko imate epilepsiju ili bilo kakve srčane bolesti, bolesti jetre ili bubrega, konsultujte se sa svojm lekarom, kako biste proverili da li smete da povećavate unos tečnosti.

4. Izbegavajte kofein i alkoholna pića

Obe ove supstance mogu biti diuretici i tako na veštački način izazvati dehidrataciju i time vam pogoršati stanje tokom letnjih vrućina.

5. Vežbajte, ali u zatvorenom prostoru

Trening je poznat kao odlična stvar za popravljanje raspoloženja, ali džogiranje na otvorenom po ogromnim vrućinama vas može samo učiniti razdražljivim, tužnim i depresivnim. Ukoliko zaista morate da trenirate na otvorenom, onda gledajte da to bude rano ujutru ili kasnije uveče, kada su temperature nešto niže.

6. Otputujte

Kada god možete da izbegnete gradsku vrevu, najbolje bi bilo da otputujete bilo na more, jezero ili planinu. Planina i šumski predeli su najbolji ukoliko želite da se malo i rashladite.

7. Prekrijte prozore

Ukoliko imate velike prozore kroz koje ulazi velika količina svetlosti i toplote, najbolje bi bilo da ih prekrijete zavesama i draperijama. Na taj način ćete smanjiti toplotu koja ulazi u dom i do 80 odsto.

8. Jedite u skladu sa vremenom

Jelo je još jedan od načina na koji možete kontrolisati temperaturu tela. Jedite uravnotežena i blaga jela redovno, umesto što ćete pojesti dva do tri velika obroka dnevno. Velikim obrocima je potrebno više vremena da se svare, što znači da će biti potrebno više energije, a samim tim će se i temperatura tela povećati. Hrana bogata proteinima kao što je meso će povećati metaboličku toplotu, dok su odlični izbori voće, salate, povrće i zdrave grickalice.

9. Obucite se adekvatno

Bilo da ste napolju ili unutra, trebalo bi da se obučete lagano. Nosite širu i laganu odeću od prirodnih materijala kao što su lan i pamuk. Izbegavajte da nosite poliester i flanel, jer ovi materijali zadržavaju znoj. Zaštitite i lice i glavu noseći široke šešire ili kačkete i nosite naočare za sunce kako biste zaštitili oči od jake sunčeve svetlosti. Izbegavajte nošenje crne ili tamne odeće jer takva odeća brže upija toplotu. Dobro bi bilo kada biste mogli i da nosite duže rukave kako biste zaštitili telo od sunčevog zračenja.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg