KoDren

Switch to desktop

Koji je Vaš tip kože lica?

tipovi kože

Koliko je nega celog tela važna, toliko je i za lepotu lica bitna. Bez svakodnevne higijene , zdrave kože, dobrog krvotoka (pa i masaže), zdrave ishrane (koja pospešuje normalno funkcionisanje organa), nema ni lepog lica.

Često se misli da je prvenstveno šminka zaslužna za lep izgled, međutim, to je poslednje po redu. A kad kažemo lice i nega, podrazumeva se odmah da ćemo ovde govoriti i mislimo ujedno i na vrat.

Naša koža je najveći organ i moramo o njoj brinuti. Ona je odraz našeg zdravstvenog stanja, naše vitalnosti, i nadasve, naših godina. Da bi se održavala zdravom i svežom, nije dovoljna samo obična nega, već i dobar san, zdrava ishrana, jetra i varenje koji dobro funkcionišu, jer se smatra da je ovo sve važnije za ten i od najbolje i najskuplje kreme.  

Vrsta kože

Suva koža:  Nije dovoljno samo znati da je koža suva, već treba naći uzrok te pojave. Može vam biti suva jer joj fali voda, nedovoljno hranjena ili može biti “posna” koža jer joj nedostaje masnoće. Samo u prvom slučaju smatra se da je koža suva, dok za ostalo se naziva često “mršava” i “posna”. Kada je koža suva prepoznaćete je jer je naborana, dok sa druge strane koja kojoj nedostaje hranljivost (“mršava” koža) je zategnuta i glatka. Međutim, kada vam je koža “posna” (nedodtatak masnoće) po izgledu je sjajna, suva, ali i veoma osetljiva.

Isušena koža je ona koja ima nedostatak vode. Ipak, varate se ako mislite da se ovaj problem može nadoknaditi ako kožu stalno kvasite. Ovde je reč o nedostatku tečnosti iz tkiva ispod epiderma. Ovo je, dakle, kompleksniji slučaj. A što se tiče izgleda osobe sa ovakvom kožom, naime, uvek će takva osoba izgledati starije (čak i ako je mlađa osoba u pitanju). Istina, možda korišćenje nekih seruma može malo da poboljša ovakvu kožu i da je podmladi, ali to je ipak mala šansa ako ne ispravimo uzroke. Pored redovnog procesa starenja kože, do sušenja mogu dovesti i razni poremećaji žlezda. Na primer, loše funkcionisanje tiroidne žlezde izaziva sušenje kože. U tom slučaju treba lečiti tiroidnu žlezdu jer će se vrlo efikasno odraziti i na kožu. Isto tako, loša ishrana može uticati da vam koža postane isušena. Dešava se i kod gojaznih osoba koje žele da smršaju pa malo uzimaju tečnosti, što se odmah odražava i na koži lica. Pored ovog svega navedenog morate obratiti pažnju na sapune, losione, kreme i sva ostala sredstva koja zatvaraju pore. Pored, toga obratite pažnju na vremenske uslove (vetar, hladnoća, sunce, itd.).

Posnu kožu treba poštedeti dodatne tj. preterane masnoće. Ovakva kože se ne sme trljati, već lagano tapkati. Posnoj koži će prijati čišćenje sa bademovim uljem a potom ulje skinite losionom ili toplim nekuvanim mlekom.

Masna koža: Smatra se da često uzrok masne kože može biti zbog masnog tkiva. Dakle, u nekim slučajevima glavni uzrok je gojaznost, a tada je onda i osnovma terapija jedino dijeta. Kada je ovakav slučaj u pitanju tada se izlučuje veća količina ulja (masnoće) koja podstiče zadržavanje vlage na koži. Ova vrsta kože često ima začepljene pore, pa se zbog toga stvaraju mitiseri, akne, čirevi. Pomoć za ovakvu kožu možete naći u hidrataciji organizma (pijte dosta vode), vežbanjem, izbegvanje masne hrane, konzumaciju kofeina svedite na umerenu količinu, a alkohol i cigarete izbacite u potpunosti iz upotrebe.

Normalna koža kod žena se vrlo retko može naći. Ova vrsta kože je onoliko masna koliko je potrebno. Prema tome, naziv normalnakožane uzimamo kao osnovno značenje već za nju kažemo da je idealna koža, jer je zatvorenih pora, ni previse suva, ni previse masna, a svežeg izgleda na prvi pogled.

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version