KoDren

Switch to desktop

Čišćenje lica glinom i recepti za maske za lice sa glinom

maska od gline

Ono na šta smo navikli kada je u pitanju lična higijena jesu proizvodi prijatnih mirisa i glatkog, kremastog i homogenizovanog sastava. Tako da je često mnogima teško da ovo zamene, takoreći, činijom punom „blata“.

Takav je praktično osećaj kada prelazite sa sapuna, kupki i krema na korišćenje gline za ruke, lice i telo. Postoje brojni pozitivni efekti korišćenja gline za čišćenje lica, naročito ako ste jedna od onih osoba koje imaju osetljivu kožu, ili onih koje su iz bilo kog razloga netolerantne na supstance koje se koriste u većini moderne kozmetike.

Glina se vekovima dodaje u recepte proizvoda za lepotu, i nije tajna da može da čini čuda za kožu. Vrlo verovatno se pitate koji je to pravi tip gline za vašu kožu i koji su sastojci najbolji da se koriste uz glinu.

Evo nekoliko saveta za korišćenje gline koja bi trebalo isto tako da vam pomogne da nađete svoju savršenu masku. Ono što je izuzetno bitno da znate jeste da nikada ne treba da koristite metalne posude i instrumente kada pravite svoju glinenu masku. Koristite staklene, plastične ili drvene instrumente kako bi svojstva gline ostala moćna i efikasna.

Bentonit glina

Laka za nalaženje, bentonit glina se pravi od vulkanskog praha i može biti veoma efikasna u izvlačenju toksina i nečistoća iz kože.

Recept:

Koristite jednaku količinu gline i filtrirane vode, napravite pastu i nanesite na nedostatke, ujede buba ili posekotine. Za suvu kožu možete umesto vode ubaciti ulje jojobe u masku. Možete nanositi ovu kombinaciju na celo lice i vrat jednom ili dvaput nedeljno na 10 do 15 minuta.

Crvena marokanska glina

Ova glina je idealna za masnu kožu, kao i kožu na kojoj se često javljaju akne. Marokanska crvena glina dolazi sa planina Atlasa u Maroku. Ukoliko se borite sa mitiserima ili zatvorenim porama, onda je ovo prava glina za vas.

Recept:

Pomešajte dve supene kašike crvene marokanske gline, tri supene kašike ružine vodice i jednu kafenu kašiku avokada dok se ne stvori pasta. Korisite čiste prste ili četku i nanosite masku na delove koji su skloni stvaranju akni. Čim vam maska postane lakša – to obično biva kada postane suva, isperite je toplom vodom sa lica.

Bela kaolin glina (kineska glina)

Ova glina se najčešće preporučuje za ublažavanje masne kože i može se naći u tlu vrelih, vlažnih klima. Naročito ova vrsta gline se nalazi u brojnim proizvodima za lepotu kao što su kupke i dezodoransi, zbog svog isušujućeg dejstva.

Recept:

Pomešajte dve kafene kašike kaolin gline, jednu kafenu kašiku soka aloe vere, jednu kafenu kašiku filtrirane vode i dve do tri kapi eteričnog ulja geranijuma. Nakon što izmešate smesu od ovih sastojaka, dodajte vodu ukoliko maska treba da se stanji. Nanesite na lice i dozvolite joj 10 do 15 minuta da se osuši. Isperite toplom vodom, a zatim nanesite i hidratantnu kremu.

Zelena francuska glina

Ova glina se može koristiti za normalnu i masnu kožu za detoksifikaciju i piling. Zelena francuska glina je savršen izbor i za kožu kojoj je potreban oporavak zbog alergijskih reakcija, povreda ili opekotina.

Recept:

Uzmite jednu supenu kašiku zelene francuske gline, dve supene kašike sirovog jabukovog sirćeta i jednu kap eteričnog ulja tamjana i pomešajte ih zajedno. Nanesite pastu na svoju kožu i izbegnite deo oko očiju i usana. Isperite nakon 10 minuta. Ukoliko počnete da osećate svrab zbog maske, isperite je toplom vodom. Međutim, trebalo bi da osetite blage trnce.

Fulerova zemlja

Poznata po svojim izbeljujućim svojstvima, Fulerova zemlja je sedimentarna glina odlična za lečenje pigmentacije i masne kože.

Recept:

U činiji napravite smesu od dve kafene kašike Fulerove zemlje, jedne kafene kašike meda i jedne supene kašike ružine vodice. Nanesite jednom do dva puta nedeljno na 10 minuta.

 

 

Portal kodren.com © sva prava zadržana Izrada sajta|amwmg

Top Desktop version